Va este teama de mamografie?

mamografie,san,consult,testTeama de disconfort este unul dintre motivele pentru care femeile refuza sa faca o mamografie. Iata cateva sfaturi care pot ajuta femeile sa elimine orice posibil disconfort din timpul acestei proceduri.

Renuntati la cafea, ceai si chiar la unele bauturi nealcoolice

Cafeina are tendinta de a face sanii femeilor mai sensibili, facand mamografia inconfortabila pentru acestea. Inainte cu o saptamana de efectuarea mamografiei trebuie evitata cafeaua si ceaiul, acestea fiind permise doar daca sunt decofeinizate. Alte alimente ce contin cafeina sunt bauturile dietetice, ciocolata si chiar si unele medicamente antialgice care se pot elibera fara prescriptie medicala. Din acest motiv trebuie citit cu atentie prospectul medicamentelor inainte de administrare mai ales daca acestea sunt administrate inainte de mamografie.

Nu folositi parfum sau pudra de talc

Deodorantele, pudra de talc, parfumurile si uleiurile pot lasa reziduri care pot fi detectate de razele X, impiedicand efectuarea unei mamografii corecte si interferand cu rezultatele acestei investigatii. In final, acest lucru inseamna ca femeia probabil va fi nevoita sa efectueze inca o mamografie. Din acest motiv se recomanda evitarea utilizarii acestor produse in ziua mamografiei.

Se recomanda evitarea perioadelor de sensibilitate a sanilor

Majoritatea femeilor au sanii mai sensibili si tumefiati in saptamana premergatoare ciclului menstrual. De aceea in aceasta perioada trebuie evitata programarea unei mamografii.

Mamografia este un examen radiologic efectuat la nivelul sanilor cu o doza mica de raze X si este in prezent cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului de san in faze precoce si usor de tratat. In timpul investigatiei sanii sunt plasati pe un suport si sunt usor comprimati pentru a se putea vizualiza intreg tesutul mamar si orice anomalie existenta.

Medicii recomanda efectuarea primei mamografii la femeile cu varsta intre 35 si 40 de ani iar la femeile cu varsta peste 40 de ani se recomanda efectuarea mamografiei anual, uneori chiar si mai frecvent daca exista antecedente familiale de cancer mamar. Daca este detectat in fazele incipiente, cancerul de san poate fi tratat cu succes si sansele de supravietuire sunt extrem de mari.
In plus fata de mamografia anuala, femeile cu varsta de peste 20 de ani trebuie sa practice autoexaminarea sanilor lunar iar examenul clinic al sanilor trebuie efectuat de un medic specialist cel putin o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si anual dupa aceasta varsta.