Test genetic care identifica pacientii supusi riscului de suicid

Compania NeuroMark, din Colorado, USA a anuntat disponibilitatea imediata a unui test genetic destinat identificarii persoanelor cu risc crescut de tentativa de suicid atunci cand le este prescris un medicament antidepresiv. Testul, denumit Mark-C, este asteptat sa creasca increderea populatiei in medicatia antidepresiva si sa ajute la reducerea unui recent prognosticat varf al ratelor de suicid in randul tinerilor din USA.
Acest test este un exemplu al puterii geneticii de a se adresa unei necesitati critice si de a permite realizarea de medicamente mai sigure pentru pacientii din intreaga lume.

In septembrie 2007, Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC), a anuntat ca in 2004 a existat o crestere de 8% a ratelor de suicid in randul tinerilor cu varsta intre 10 si 19 ani, anul in care a fost emis un avertisment privitor la sanatatea publica, avertisment care corela medicatia antidepresiva cu ideatia si comportamentul suicidar. Conform CDC, cea mai mare crestere procentuala a ratelor intre 2003 si 2004 a fost constatata in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani (75,9%), urmate de femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani (32,3%) si barbati intre 15 si 19 ani (9%).

Reprezentantii companiei au declarat ca acest test este important pentru ca poate identifica pacientii care ar putea beneficia de o monitorizare mai atenta sau chiar de o schimbare a terapiei.