Memoria, procesul de invatare si imbatranirea

memoria,invatare,imbatranireIn general, memoria se deterioreaza pe masura ce imbatranim, dar asta nu inseamna ca nu putem sa ne imbunatatim capacitatea memoriei cu un pic de concentrare.
Intr-un studiu recent privind psihologia si imbatranirea, cercetatorii au examinat daca procesul imbatranirii afecteaza capacitatea persoanelor de a intelege cu usurinta lucrurile sau abilitatea de a evalua agerimea si invatarea uner texte. Acestia au descoperit ca in timp ce judecata tinerilor si varstnicilor este semnificativ asociata cu capacitatea lor de a procesa usor informatiile, diferentele intre cele doua grupe de varsta nu au fost semnificative. Asadar, imbatranirea nu pare sa afecteze capacitatea oamenilor de a evalua procesul lor de invatare a unor texte scrise.
Aceste descoperiri sustin teoria potrivit careia persoanele care au capacitatea de a-si autoevalua capacitatea de invatare cu exactitate pot sa-si regleze mai eficient procesul de invatare. Pentru a ajuta persoanele in varsta de 60-75 ani, cercetatorii au creat un program de interventie asupra memoriei care ajuta persoanele varstnice sa invete mai rapid si mai bine utilizand metodele de autoevaluare.