Un virus contribuie la instalarea obezitatii

Cercetatorii de la "Pennington Biomedical Research Center in the Louisiana State University" au descoeprit un virus care, se pare, ca provoaca obezitatea. Cand celulele stem (umane) sunt expuse acestui virus, acestea nu numai ca se transforma in celule grase dar au incep sa acumuleze grasime.

Pe parcursul a cativa ani, cercetatorii americani au cautat o legatura intre obezitate si acest virus numit adenovirus-36. Virusul, face parte din familia virusilor care provoaca raceala si conjunctivita. Cercetatorii, au descoperit ca un procent mult mai ridicat de persoane supraponderale au fost infectate cu acest virus, decat persoanele cu o greutate normala. De asemenea, cercetatorii au expus la acest virus animale. Rezultatul a fost ca acestea au luat in greutate si pe aceasta cale cercetatorii au descoperit in acest virus o gena care cauzeaza obezitatea animalelor.

Din cauza restrictiilor de ordin etic, cercetatorii nu au putut expune oamenii la acest virus dar pentru a putea continua cercetarile acestia au recurs la o metoda de investigare aproape la fel de eficienta. Au extras tesut gras de la persoanele care au urmat o operatie de liposuctie, au indepartat celulele stem adulte din tesut si apoi au expus celulele la acest virus (in cadrul unui laborator). Celulele stem adulte se pot regenera si se pot transform in diferite tipuri de celule specializate, care ajuta corpul sa se vindece singur. Mai mult de jumatate din celulele stem expuse virusului s-au transformat in celule grase si au acumulat grasime, in timp ce doar un procent foarte scazut din celulele care nu au fost expuse au reactionat la fel. Daca poate fi confirmata o cauza virala a obezitatii, se va putea realiza un vaccin pentru a preveni aparitia obezitatii, dar din pacate nu ii va putea ajuta pe cei care sunt deja supraponderali. Cercetatorii avertizeaza totusi, ca obezitatea este cauzata de foarte multi factori, acest virus reprezentand doar o mica parte.

Cercetatorii de la "Center for Human Nutrition at the Washington University School of Medicine in St. Louis" sustin ca principala cauza a obezitatii este aceeasi pentru toata lumea: sunt consumate mult mai multe calorii decat organismul poate arde. Cercetatorii nu neaga contributia acestui virus la declasarea obezitatii dar sustin ca acesta este devansat de cauzele genetice si obiceiurile alimentare practicate in copilarie.