Vitaminele nu au efecte letale

Cercetatori din domeniul medical militeaza si lupta impotriva concluziei unui studiu recent care pretinde ca vitaminele, luate ca suplimente alimentare, pot provoca moartea. Studiul respectiv a provocat panica in randul persoanelor care aveau grija de sanatatea lor inclusiv prin luarea de vitamine.

Mesajul cercetatorilor care nu recunosc rezultatele acelui studiu este ca vitaminele au efecte benefice daca sunt luate in cantitati moderate si ajuta la prevenirea diverselor boli.

In statisticile care compara cauzele frecvente ale mortalitatii in Statele Unite, suplimentele alimentare au un procent foarte foarte mic, de numai 0,0001%, pe cand medicamentele sau alte cauze au procente reale, de ordinul unitatilor sau zecilor.

Chiar autorii studiului sustineau ca rezultatele obtinute de ei sunt in contradictie cu sutdiile observationale care arata efectele benefice ale suplimentelor si antioxidantilor. Acestia au admis, de asemenea, ca nu stiu exact cauza decesului unora dintre participantii la studiul respectiv.

Totusi, medicii avertizeaza asupra informatiilor de tot felul, adevarate sau false, care pot fi gasite pe Internet. Acestia recomanda consultarea unui medic inainte de a utiliza diverse suplimente alimentare.