Ibuprofenul poate sa creasca riscul de afectiuni cardiovasculare la pacientii cu osteoartrita


Ibuprofenul, unul dintre cele mei utilizate antiinflamatorii, este incriminat in cresterea riscului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare la pacientii cu risc crescut care au osteoartrita sugereaza un studiu publicat in Annals of the Rheumatic Diseases.
Studiile precedente au adus dovezi in sprijinul teoriei conform careia ibuprofenul interfera cu efectele aspirinei.
Echipa de cercetatori a investigat aparatul cardiovascular pe o perioada de un an la mai mult de 18000 pacienti cu varsta de peste 50 de ani care aveau osteoartrita.
Acestia au luat lumiracoxib (400mg/zi) – inhibitor de ciclo-oxigenaza 2 (COX-2) sau ibuprofen (800mg de trei ori pe zi) sau naproxen (500mg de doua ori pe zi), ultimele doua fiind antiinflamatorii nesteroidiene.
Unul din 10 pacienti s-a considerat ca avea risc crescut de a dezvolta infarct miocardic sau accident vascular cerebral, o parte dintre acesti pacienti luand doze mici de aspirina (70 pana la 100 mg/zi).
623 de pacienti au luat ibuprofen, jumatate dintre acestia (57%) luand si doze mici de aspirina.
Rezultatele au aratat ca nu exista diferente privind numarul total de accidente vasculare cerebrale sau infarcte mioardice printre pacientii cu risc scazut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare indiferent de tratamentul medicamentos administrat.
Aceste rezultate nu au fost valabile insa si pentru pacientii cu risc crescut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Pacientii din aceasta categorie care luau aspirina si ibuprofen au avut o crestere de noua ori a riscului de a dezvolta accident vascular cerebral sau infarct miocardic pe perioada de urmarire fata de pacientii care luau lumiracoxib.
Pacientii care luau ibuprofen au dezvoltat insuficienta cardiaca congestiva mai frecvent decat cei care luau inhibitori de COX-2.
Majoritatea pacientilor care luau inhibitori de COX-2 si antiinflamatorii nesteroidiene erau varstnici si rezultatele indica faptul ca ambele grupe de medicamente cresc riscul de accident vascular cerebral si infarct miocardic.