Alergiile copiilor

Ce este alergia

De cate ori copiii nostri nu s-au confruntat cu suparatoarele alergii! Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie in urma unei plimbari pe un camp sau printr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia si, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun ca medic de familie cu privire la alergie si la care voi incerca sa raspund in acest articol.

Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate a organismului capatata la contactul cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte etc.), fie la un produs medicamentos sau la o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii.

Cauze

Cele mai frecvente cauze care provoaca alergie la copii sunt: polenul (conduce la aparitia rinitei sezoniere), sporii de mucegai, parul de pisica sau de caine, gandacii de bucatarie, acarienii (care se adapostesc in mochete, saltele, perne, covoare), alimentele (ouale, ciocolata, unele prajituri, pestele, drojdia, proteinele din laptele de vaca sau de soia, telina, arahidele, capsunile, fructele de padure, portocalele, merele, kiwi, nucile, rosiile), veninul provenit din muscaturi de serpi, intepaturi de insecte (albine, viespi sau paianjeni), medicamente (penicilina) sau vaccinuri (vaccinul antitetanic, vaccinul impotriva tusei convulsive, vaccinul impotriva pneumoniei pneumococice), produse cosmetice si detergenti (cu continut de clor, soda caustica sau fosfati) folositi pentru igiena copilului sau a casei, diverse substante iritante etc.

Un tip special de alergie, care apare mai ales la sugari (2-3%), este alergia la lapte. Ea dispare de cele mai multe ori pe la varsta de 4-5 ani si este cauzata in principal de laptele de vaca, oaie sau capra si foarte rar de cel de mama. Alergia este cauzata de proteina din lapte, care conduce la deranjament stomacal, manifestat prin scaune moi, colici, urticarie, agitatie si iritabilitate. Aceasta nu trebuie confundata cu intoleranta la lactoza, care apare la varste mult mai mari si este cauzata de incapacitatea organismului de a digera lactoza.

Simptome

Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor si al cailor respiratorii. Ele se manifesta sub forma de rinite, urticarie, eczeme, astm bronsic sau chiar edem si pot fi acute sau cronice, de intensitate mare sau atenuate. La un prim contact cu alergenul, se pot declansa reactii acute, cu dificultate de a respira, spasme bronsice, tuse, tumefiere locala la locul muscaturii sau intepaturii, urticarie, cu mancarimi puternice, invinetire a pielii, crampe stomacale, greata, voma, dureri de cap, modificari ale pulsului etc.

Din fericire, acestea sunt mult mai rare, dar ele intotdeauna trebuie tratate imediat de catre medic in spital, deoarece pun in pericol viata copilului. Mai frecvent se intalneste doar o reactie usoara care se manifesta prin urticarie, lacrimarea ochilor, raguseala, deranjamente stomacale si eventual inflamarea zonei locale, in cazul intepaturilor sau al muscaturilor de animale.

Tratament si profilaxie

Alergiile acute, cum ar fi socul anafilactic, sunt tratate de urgenta in spital, unde, dupa incetarea crizei, sunt prescrise medicamente antihistaminice, pentru a reduce mancarimile, si de tip cortizonic, pentru reducerea inflamatiei. In cazul alergiilor usoare, pe langa tratamentul prescris de medicul specialist, este suficient un regim alimentar atent. Tratamentul medicamentos indicat de medicii alergologi cuprinde antihistaminice orale sau locale, care atenueaza simptomele, tratament cortizonic, imunoterapie etc. Desensibilizarea se poate face in anumite conditii, in functie de alergen, de starea sau de varsta copilului.

Fitoterapia poate fi un redutabil aliat in cazul copiilor mai mari, prin infuziile de: trei-fratipatati, coada-soricelului, urzica, flori de levantica, muguri de coacaz negru. Se va testa toleranta la fiecare planta si doar apoi se pot face asocieri de plante medicinale, doar dupa sfatul specialistului.
Gemoterapia indica folosirea la copiii de peste 3-4 ani extractul din muguri de coacaz negru (Ribes Nigrum), in doza indicata de specialist. Poate fi utilizat si carbunele medicinal, pentru ca are proprietati antitoxice, antispastice, absorbante, calmante si cicatrizante, putand fi folosit ca atare sau sub forma de comprimate.
Aromoterapia indica utilizarea uleiului esential de menta, diluat in apa, care se foloseste local, umezindu-se usor zona externa afectata.

Profilaxie

Mai importanta insa este prevenirea alergiilor, care se face, in primul rand, cunoscand substanta la care micutul este alergic si evitand pe cat este posibil contactul cu aceasta. Pentru cei sensibili, este important sa evite zonele cu polen in exces (de exemplu locurile in care cresc teiul, patlagina, macrisul). Esentiala este si echilibrarea din momentul nasterii a sistemului imunitar si continuarea pentru toata viata prin alegerea unei alimentatii cu multe fructe (catina, coacaze, afine), legume proaspete, seminte si cereale.

Trebuie consumate alimente bogate in vitaminele C, A, E, in bioflavonoide ce controleaza producerea de histamina, substanta raspunzatoare de prurit si inflamatie, flavonoizi ca antioxidanti naturali, carotenoizi, zinc, seleniu, dar si calciu.

Se va trata eficient alergia de la primul simptom, pentru a se preveni agravarea sau cronicizarea bolii. Si nu in ultimul rand, este bine ca cei cu o sensibilitate crescuta la alergeni sau parintii ai caror copii sunt alergici sa poarte intotdeauna, in trusa de urgenta sau la indemana, medicamentele pe care le-a indicat pentru situatiile de criza medicul specialist. Tuturor cititorilor revistei si copiilor, va doresc o sanatate deplina si cat mai putine alergii, fie ele alimentare, medicamentoase, de mediu, sociale sau de alta natura!