Terapia cu cortizol protejeaza buna dispozitie a femeilor in timpul perioadelor stresante


Cercetatorii germani de la Universitatea din Bielefeld au descoperit noi dovezi in favoarea teoriei ca hormonul de stress (cortizolul) poate avea si efecte pozitive in anumite situatii. Cu toate ca stresul cronic, care creste pe termen indelungat nivelul de cortizol in circulatia sanguina, poate deprima sistemul imunitar, acest nou studiu aduce dovezi in favoarea teoriei care sustine faptul ca administrarea cortizolului inaintea unei perioade stresante poate diminua impactul emotional al stresului.
Aceasta descoperire este in mod special importanta pentru psihologi in prevenirea si tratarea tulburarilor de stress posttraumatic.Studiile anterioare au sugerat ca tratamentul cu doze mici de cortizol poate ameliora simptomatologia cardiovasculara datorata tulburarilor de stress posttraumatic. In plus, in cazul pacientilor cu fobii sociale care sunt supusi la situatii stresante, tratamentul anterior cu cortizol poate reduce anxietatea.
Studiul efectuat de cercetatorii germani demonstreaza ca atunci cand se incearca contracararea efectelor negative ale stresului asupra emotivitatii, o crestere preventiva a nivelului de cortizol poate influenta in sens pozitiv capacitatea persoanei de a raspunde la stress.
Aceste descoperiri pot avea implicatii in tratarea si prevenirea stresului post traumatic si altor tulburari anxioase.