Obezitatea este in crestere la nivel mondial

Conform unor studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume traiesc 800 aproximativ de milioane de persoane care sufera de malnutritie si peste un miliard de adulti supraponderali. Studiile afirma ca cel putin 300 de milioane de persoane adulte sunt obeze.

Procentul persoanelor supraponderale creste de la 5% in Japonia, China si in unele tari din Africa, pana la 75% in zonele urbane din Samoa. Tara din Europa care detine recordul la obezitate este Marea Britanie cu 23% comparativ cu Germania (12%) si Italia (8%). In Statele Unite ale Americii procentul adultilor obezi este de 30%.

Organizatia Mondiala a Sanatatii constata manifestarea acestei afectiuni si in randul copiilor, si se remarca o crestere semnificativa a numarului de copii supraponderali, numai in Europa numarul acestora crescand anual cu circa 400.000. La nivel mondial exista aproximativ 22 de milioane de copii obezi.

Principalii factori care declanseaza obezitatea sunt: zaharurile si grasimile nocive din alimente, dar si stilul de viata sedentar. Dintre complicatiile obezitatii cele mai frecvente sunt diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza coronariana, accidente vasculare cerebrale, afectiuni locomotorii, hiperlipoproteinemiile, sindromul de apnee in somn etc.