Incidenta cancerului hepatic s-a triplat intre 1975 si 2005 in SUA

Incidenta cancerului hepatic s-a triplat intre 1975 si 2005 in SUA, in ciuda faptului ca rata de supravietuire a crescut de la unu la cinci ani la pacientii diagnosticati cu acest tip de boala, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la American Society of Chemical Oncology.

Potrivit rezultatelor studiului, intre 1975 si 2005 incidenta cazurilor de cancer hepatic s-a triplat de la 1,6 la 4,9 cazuri la suta de mii de persoane. De asemenea, ratele de supravietuire au crescut intre 1992 si 2005.

Cresterea ratei de supravietuire de datoreaza faptului ca multi pacienti sunt diagnosticati in stadiu incipient, cand tratamentul are cele mai mari sanse. Desi studiul cercetatorilor americani nu a identificat motivele pentru care incidenta cancerului hepatic este in crestere, acest fenomen poate fi atribuit unei cresteri a cazurilor de hepatita C si B, afectiuni care reprezinta un factor major de risc pentru cancerul hepatic.

"Este nevoie de mai multe cercetari asupra factorilor responsabili de cresterea acestei incidente, pentru a putea preveni cresterea lor continua", a declarat dr. Sean Altekreuse. Cercetatorii noteaza ca factori precum consumul de alcool, boala ficatului gras, obezitatea si diabetul pot contribui la cresterea incidentei cancerului hepatic.

Acest studiu subliniaza nevoia de identificare a mai multor persoane cu risc de a face aceasta boala prin programe de screening, pentru a imbunatati potentiala terapie curativa.