Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B

Generalitati

Infectiile cu Streptococ de grup B reprezinta infectii bacteriene severe care sunt o cauza de deces si de invaliditate la nou-nascuti.

In anii 1970 aproximativ jumatate din nou-nascuti au decedat datorita acestor infectii. In zilele noastre, datorita diagnosticului precoce si a tratamentului agresiv se inregistreaza putine decese din aceasta cauza.

Cauze

Streptococul de grup B este prezent in mod fiziologic (adica exista in mod normal) la nivelul intestinelor, vaginului si rectului. O femeie insarcinata poate transmite nou-nascutului aceste bacterii in timpul nasterii. Intre 10 si 30% dintre mame sunt purtatoare de Streptococi de grup B, ceea ce inseamna ca este sunt doar purtatoare de bacterii dar nu sunt si bolnave datorita lor. Nu este clar de ce unii nou-nascuti sunt infectati, in timp ce altii nu. 

Desi este in general inofensiva la adultii sanatosi, poate reprezenta un risc grav pentru nou-nascuti daca mama este purtatoare a bacteriei in timpul sarcinii.

SGB este principala cauza a infectiilor bacteriene la nou-nascuti, aproximativ 1 din 2.000 de bebelusi dezvoltand infectia in fiecare an in Statele Unite. Infectia se poate manifesta in mai multe moduri, inclusiv pneumonie, septicemie, meningita si alte afectiuni grave.

Transmiterea

Cel mai frecvent mod in care SGB este transmis unui nou-nascut este in timpul nasterii, deoarece bacteria poate fi prezenta in canalul de nastere. Este posibil ca mamele care sunt purtatoare de SGB in timpul sarcinii sa nu prezinte niciun simptom, asa ca se recomanda testarea tuturor femeilor insarcinate. In cazul in care o mama este testata pozitiv pentru SGB, pot fi luate masuri preventive in timpul travaliului si al nasterii pentru a reduce riscul de transmitere la nou-nascut.

Simptome

Simptomele infectiei cu SGB la nou-nascuti pot varia in functie de tipul si gravitatea infectiei. Unele simptome comune includ:

-Febra
-Dificultati de hranire
-Letargie
-Iritabilitate
-Probleme de respiratie: polipnee, tahipnee, detresa respiratorie
-Icterul

Infectiile cu SGB se pot prezenta in mai multe moduri, inclusiv boala cu debut precoce (EOD) si boala cu debut tardiv (LOD). EOD se manifesta de obicei in prima saptamana de viata si este adesea asociata cu o transmitere verticala de la mama. LOD, pe de alta parte, apare intre o saptamana si trei luni de viata si poate fi asociata cu surse dobandite in comunitate.

Sugarii cu infectii cu SGB pot prezenta simptome nespecifice, cum ar fi febra, letargie sau alimentatie deficitara, ceea ce poate face diagnosticul dificil. Hemoculturile sunt esentiale pentru diagnostic, dar obtinerea unei culturi poate fi dificila la nou-nascutii aflati in stare critica. Analiza lichidului cefalorahidian (LCR) poate fi, de asemenea, necesara in cazurile de meningita.

Diagnostic si tratament

Nou-nascutii suspectati a fi infectati cu Streptococi de grup B trebuie consultati de urgenta de un specialist, deoarece este o infectie amenintatoare de viata.
Daca un nou-nascut este suspectat de a avea o infectie cu SGB, un medic va efectua de obicei analize de sange si alte teste de diagnosticare pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul implica, de obicei, administrarea de antibiotice pe cale intravenoasa, de multe ori in cadrul unui spital. Tratamentul prompt este esential, deoarece intarzierile pot duce la complicatii grave sau chiar la deces.

Nou-nascutii dezvolta infectia la cateva ore dupa nastere sau in timpul primei saptamani de viata, desi au fost inregistrate cazuri cu debut la cateva luni dupa nastere. Cei care sunt infectati in prima saptamana in cele mai multe cazuri dobandesc infectia de la mame. Nu este clar mecanismul expunerii nou-nascutilor la infectie in cazurile cu debut la cateva luni dupa nastere.

Tratamentul pentru infectia cu SGB implica, de obicei, o terapie antibiotica cu o combinatie de penicilina si gentamicina sau o cefalosporina de a treia generatie. Sugarii cu boala severa pot necesita cursuri de tratament mai indelungate si ingrijire intensiva. In plus fata de antibiotice, pot fi necesare masuri de sustinere, cum ar fi gestionarea fluidelor si suportul respirator.

Prognosticul pentru sugarii cu infectie cu SGB depinde de mai multi factori, inclusiv de gravitatea bolii si de timpul pana la diagnosticare si tratament. In timp ce majoritatea sugarilor cu infectie cu SGB se vor recupera fara sechele semnificative pe termen lung, unii pot dezvolta deficite neurologice sau alte complicatii.

Tratament medical

Femeile insarcinate infectate sau purtatoare ale streptococului de grup B trebuie tratate cu antibiotic inainte de nastere, pentru a preveni transmiterea bacteriilor catre nou-nascuti in timpul travaliului. Femeile insarcinate care au nascut anterior un copil infectat sau ale caror analize demonstreaza ca sunt purtatoare, trebuie de asemenea, tratate antibiotic.

Nou-nascutii infectati sunt tratati tot cu antibiotice. In plus fata de acestea, se adauga masuri suportive, cum ar fi lichide si ventilatie asistata. In unele cazuri, medicii specialisti pot incepe tratamentul nou-nascutilor suspecti de a fi infectati cu Streptococ de grup B inainte de a primi rezultatele analizelor. Acest fapt este recomandat datorita faptului ca, netratata, infectia este amenintatoare de viata.
Nasterea prin cezariana nu previne transmiterea infectiei.

Prevenire

Prevenirea infectiilor cu SGB la nou-nascuti implica depistarea femeilor insarcinate pentru depistarea bacteriei si administrarea de antibiotice profilactice in timpul travaliului la femeile care sunt testate pozitiv pentru SGB. Aceasta abordare a avut succes in reducerea incidentei infectiilor cu SGB la nou-nascuti, dar nu este infailibila. In unele cazuri, un nou-nascut poate dezvolta totusi o infectie in ciuda masurilor preventive.

Femeile care sunt testate pozitiv pentru colonizarea cu SGB trebuie sa primeasca profilaxie antibiotica intrapartum (IAP) pentru a reduce riscul de transmitere la nou-nascut.

Toate ghidurile internationale recomanda testerea prenatala a tuturor femeilor insarcinate (prin culturi vaginale si rectale), intre saptamanile 35 si 37 de sarcina. Nou-nascutii suspectati a fi infectati trebuie diagnosticati la nastere prin analize sangvine, inclusiv lichidul cefalorahidian.

Prognostic

Prognosticul pentru nou-nascutii cu infectii cu SGB variaza in functie de tipul si gravitatea infectiei, precum si de momentul si eficienta tratamentului. In unele cazuri, nou-nascutii se pot recupera complet, fara complicatii pe termen lung, in timp ce in alte cazuri, infectia poate duce la probleme grave de sanatate sau chiar la deces.

Concluzie

Infectiile cu SGB la nou-nascuti reprezinta o problema serioasa de sanatate care poate fi prevenita cu ajutorul unui screening adecvat si al antibioticelor profilactice in timpul travaliului. Este important ca femeile insarcinate sa fie constiente de riscurile legate de SGB si sa colaboreze indeaproape cu furnizorii lor de servicii medicale pentru a minimiza riscul de transmitere la nou-nascuti. In cazul in care un nou-nascut dezvolta o infectie cu SGB, diagnosticarea si tratamentul prompt sunt esentiale pentru un rezultat de succes.