Cancerul de san nu are lagatura cu avortul

Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca nu exista nici o legatura intre avort si cancerul de san.
Au existat multe controverse asupra legaturii dintre avort, fie el indus sau spontan, si aparitia cancerului de san. Posibilitatea existentei unei asemenea lagaturi a fost sugerata de studii retrospective, care au analizat istoria medicala in ceea ce priveste avortul la unele femei diagnosticate cu cancer la san.
Astfel de studii sunt insa subiective deoarece femeile sanatoase care au facut avorturi inclina mai degraba sa nu spuna adevarul fata de cele care au cancer de san si vor sa gaseasca cauze sau argumente pentru boala lor.
Studiul de fata a abordat problema in sens invers, analizand evolutia medicala a femeilor care au raportat un avort pentru a vedea daca sunt predispuse sa aibe cancer de san.Aceasta ipoteza a fost infirmata.
Cercetatorii au analizat cazurile a 105.716 femei participante la acest studiu care urmarea sa descopere legatura intre stilul de viata si boala. Femeile aveau varsta curpinsa intre 29 si 46 de ani la inceputul studiului in 1993 si 93% nu ajunsesera inca la menopauza.
Initial acestea au raspuns la un chestionar despre avort, 16.118 dintre acestea declarand ca au facut unul sau mai multe avorturi induce, iar 21.753 au raportat avorturi spontane.
cercetatorii au adunat date despre factorii de risc in cazul cancerului incepand cu 1989, actualizandu-i in fiecare an pana in 2003. Au fost 1.458 de cazuri de cancer de san nou diagnosticate pe parcursul studiului.
cercetatorii nu au gasit diferente de incidenta a cancerului de san intre femeile care au facut avorturi spontate sau induse si femeile care nu au facut avorturi.
Incidenta cancerului de san nu a diferit nici in cazul femeilor care au avut avorturi spontane sau induse inainte sau dupa prima nastere, fata de cele care nu au facut nici un avort.
Autorii spun, in acelasi timp, ca se stie faptul ca sarcina dusa pana la capat inaintea varstei de 35 de ani reduce riscurile pe termen lung ale cancerului de san.
Deci se poate spune ca in cazul unei femei care a facut un avort creste riscul de aparitie a cancerului de san in comparatie cu situatia in care ar fi dus sarcina pana la capat.
Au existat si pareri contrare asupra acestui studiu, insa este important ca o problema medicala a fost expusa si analizata.