Incidenta cancerului cutanat, de san si prostata creste iar a neoplasmului bronsic si colonic scade

Studiile statistice indica faptul ca in timp ce unele tipuri de cancer au incidenta in scadere, altele au o incidenta in crestere. Potrivit unui studiu publicat in Annals of the New York Academy of Sciences, incidenta cancerului cutanat este in crestere la ambele sexe; la barbati cancerul de prostata are o incidenta in crestere iar la femei cancerul de san este in crestere. Tipurile de cancer care au o tendinta descrescatoare a incidentei la ambele sexe sunt cele de colon, cancerul gastric si neoplasmul bronsic.
"Sunt o mare varietate de factori care pot explica aceste modificari ale incidentei diferitelor tipuri de cancer," a declarat autoarea acestui studiu, Elizabeth Ward. "Tendintele de crestere sau scadere a incidentei diferitelor tipuri de cancer reflecta schimbarile produse in privinta expunerii la diversi factori de risc precum radiatiile solare sau fumul de tigara, schimbari privind modul de stadializare sau noile metode de screening sau teste diagnostice."
In timp ce incidenta unor tipuri de cancer este in crestere, rata totala a mortalitatii datorita tumorilor este in scadere inca din 1991 atat la femei cat si la barbati.
"Pentru unele tipuri de cancer cauzele schimbarilor ratei de incidenta sunt oarecum cunoscute," a declarat Elizabeth Ward, referindu-se la legatura binecunoscuta dintre expunerea la radiatiile solare si fumat si aparitia cancerului cutanat si respectiv a neoplasmului bronsic.
"In prezenta schimbarilor permanente ale mediului inconjurator, intelegerea influentei factorilor de mediu asupra incidentei altor tipuri de cancer, precum limfomul non-Hodgkin sau cancerul testicular continua sa fie o mare provocare pentru specialisti."