Femeile fumatoare au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decat barbatii

Noile descoperiri indica faptul ca femeile fumatoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decat barbatii insa cu toate acestea ele au sanse mai mari de supravietuire decat barbatii.
„Daca riscul de neoplasm pulmonar este intr-adevar mai mare la femei fata de barbatii fumatori care au aceiasi varsta, dupa cum indica datele prezentate in acest articol, atunci campaniile antitabac ar trebui directionate in special catre fete si femei,” a declarat Dr. Claudia I. Henschke, de la New York Presbyterian Hospital.
Aceste descoperiri sunt rezultatul unui studiu realizat pe 7498 femei si 9427 barbati care au fost inclusi in screeningul prin computer tomograf (CT) pentru neoplasm pulmonar in perioada 1993-2005. Toti participantii la studiu erau fumatori, in varsta de cel putin 40 de ani si nu aveau simptome de cancer pulmonar.
Neoplasmul pulmonar a fost diagnosticat la 2,1% dintre femei si doar la 1,2% dintre barbati astfel ca femeile au fost cu 90% mai predispuse la neoplasm pulmonar decat barbatii.
In privinta mortalitatii datorita cancerului pulmonar insa, barbatii au avut o rata de deces de doua ori mai mare decat femeile.
„Motivul pentru care femeile supravietuiesc mai mult decat barbatii cu cancer pulmonar este neclar” afirma Dr. Alfred I. Neuget si Dr. Judith S. Jacobson, de la Columbia University-New York.
S-ar parea ca ar avea legatura cu „dimensiunea corpului, un comportament alimentar mai sanatos, factori hormonali, istoric si obiceiuri diferite privind tigaretele sau alti factori. Avantajul femeilor in privinta supravietuirii indiferent de stadiul bolii pare sa fie un efect datorat gazdei si este valabil indiferent de tipul histologic de neoplasm pulmonar,” declara Dr. Alfred I. Neuget si Dr. Judith S. Jacobson.
O mai buna intelegere a „tumorii si a factorilor ce tin de gazda si care asigura o mai buna supravietuire femeii ar putea aduce beneficii insemnate in privinta tratamentului neoplasmului pulmonar la ambele sexe.”