O afectiune gingivala stimuleaza proliferarea virusului HIV - studiu

O afectiune a gingiilor stimuleaza proliferarea virusului HIV in organism, din cauza unei substante acide pe care o secreta tesuturile afectate, potrivit unui studiu al cercetatorilor japonezi de la Universitatea Tokyo, informeaza AFP.

Cercetatorii japonezi au analizat un grup de bacterii implicate in declasarea bolii periodontale, o afectiune care ataca structurile osoase ale gingiilor. Aceste bacterii produc o mare cantitate de acid butiric, care impiedica functionarea unor enzime care in mod obisuit stopeaza proliferarea virusului HIV in organism.

Boala periodontala poate provoca dezvoltarea virusului HIV la persoanele seropozitive, dar aceasta posibilitate depinde si de rezistenta fizica a acestora. Cercetatorii avertizeaza asupra faptului ca persoanele purtatoare de virus HIV au risc crescut de dezvoltare a SIDA din cauza bolii periodontale.

Cercetatorii au stabilit deja o legatura intre bolile gingivale si boli precum diabet sau deficiente cardiace, dar nimeni nu a facut cercetari in legatura cu SIDA. in viitor, cercetatorii japonezi vor sa confirme rezultatele cercetarii prin teste pe animale.