Posibil tratament impotriva virusului HIV

Cercetatorii au descoperit un tratament care ar putea duce la indepartarea virusului HIV din organism. Acestia au proiectat o enzima care ataca ADN-ul virusului HIV si indeparteaza celulele infectate. Enzima este inca in stadiu de cercetare dar ofera o speranta in tratarea bolnavilor infectati cu HIV din intreaga lume.

O enzima prelucrata care elimina HIV-1 integrat din celule infectate in vitro, poate ajuta la eradicarea virusului bolnavilor de SIDA.

Tratamentul actual se concentreaza pe suprimarea virusului HIV pentru a incetini instalarea SIDA si pentru a mari substantial speranta de viata a pacientilor infectati. Totusi, ceea ce face ca virusul HIV sa fie mortal este abilitatea sa de a intra in celulele organismului si de a le "forta" sa produca noi infectii. Astfel, virusul se leaga de gazda fara posibilitatea de a fi indepartat, si astfel facand imposibila vindecarea pacientilor. Acest proces va putea fi combatut daca enzima proiectata de cercetatori va trece de stadiul de cercetare. In cercetarile efectuate in labroator, enzima a reusit sa elimine virusul HIV din celule umane infectate in aproximativ trei luni. Enzima numita "Tre" indeparteaza virusul din genomul celulelor infectate prin recunoasterea si apoi recombinarea structurii ADN a virusului.

Cel mai important si in acelasi timp cel mai dificil este faptul ca enzima va necesita modalitati eficiente si sigure de a ajunge la celulele infectate si va trebui de asemenea sa nu prezinte efecte secundare.