Descoperire uluitoare in tratarea SIDA

In editia de astazi a publicatiei franceze “Le Figaro” se anunta descoperirea unei noi terapii care ar putea sa duca la ameliorarea starii bolnavilor de SIDA.
Cinci persoane bolnave de SIDA si cu rezistenta la antiretrovirale au prezentat o evolutie buna dupa un tratament cu un virus modificat genetic. In tratarea SIDA apar doua probleme majore, una este aceea a pretului medicamentelor care nu sunt accesibile bolnavilor din lumea a treia unde maladia face adevarate ravagii si a doua problema este ca aproximativ 20% dintre bolnavii din lumea occidentala dezvolta o rezistenta la antiretrovirale. Ceea ce duce la ineficacitatea acestora.
O echipa de medici americani, condusi de Bruce Levine, au realizat o incercare ce se pare ca da roade promitatoare. Principiul tratamentului respectiv este este bazat pe utilizarea unui lentivirus (retrovirus capabil sa se integreze in genomul celulelor bolnavului) modificat prin introducerea in el a unei proteine care blocheaza dezvoltarea HIV. Acest nou virus a fost numit VRX496 functioneaza ca un “cal troian” si are gena capabila de a impiedica reproducerea virusului SIDA. Cinci persoane bolnave de SIDA care nu reactionau la nici un fel de antiretroviral, au acceptat sa li se faca o singura perfuzile cu acest virus modificat si cultivat cu propriile lor limfocite.Tratamentul pare sa fie foarte bine suportat, iar gena introdusa in virus este functionala mult timp de la perfuzie. Mai mult, s-a observat o ameliorare a parametrilor biologici pentru pacientii tratati, patru dintre ei reusind chiar o stabilizare a incarcaturii virale, iar pentru al cincilea pacient a fost inregistrata o reala descrestere a incarcaturii virale. Cei cinci bolnavi vor fi tinuti sub observatie timp de 15 ani. Cercetatorii americani au trecut la a doua faza a cercetarii lor, cu bolnavi de SIDA dar care suporta foarte bine antiretroviralele.