Disfunctii erectile aparute in urma tratamentului cancerului prostatic

Cancerul de prostata reprezinta aproape 10 la suta din cancerele barbatului adult. De obicei evolutia cancerului este insidioasa, in momentul cand apar simptome, stadiul bolii este deja avansat si pot exista chiar metastaze.
Tratamentul cancerului de prostata este reprezentat de: prostactectomia radicala (indepartarea prostatei si uneori a veziculelor seminale), radioterapia conventionala radicala, radioterapie interstitiala (brahiterapie) si terapie hormonala (cu antiandrogeni).
Disfunctiile erectile, reprezinta cea mai importanta complicatie a tratamentului cancerului prostatic. Dintre toate tratamentele mentionate, brahiterapia are cea mai scazuta incidenta a complicatiilor (impotenta, incontinenta urinara). In cazul prostactectomiei radicale si a radioterapiei, cea mai frecventa complicatie este impotenta.
Varsta pacientului si capacitatea de a intretine un act sexual, inainte de inceperea tratamentului, sunt cei mai importanti factori prognostici pentru revenirea potentei, dupa o prostactectomie radicala.
Trebuie tinut seama si de o categorie de pacienti, care prezinta disfunctii erectile si inainte de inceperea tratamentului. Barbatii diabetici sunt cei mai predispusi la disfunctii erectile si inainte si dupa tratamentul curativ al cancerului de prostata (prostactectomie radicala si radioterapie conventionala).