Barbatii inalti si casatoriti au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata

Rezultatele unui studiu caz control din Noua Zeelanda indica faptul ca barbatii cu inaltime peste 1.70m la varsta de 20 de ani au un risc crescut de a dezvolta cancer de prostata mai tarziu in cursul vietii, comparativ cu cei care au statura mai scunda.
Totodata, studiul efectuat arata "existenta unui risc mai inalt al cancerului de prostata la barbatii casatoriti o singura data si care sunt casatoriti si pe parcursul studiului".

"Particularitatile epidemiologice importante ale cancerului de prostata in prezent sunt putin intelese", a explicat Dr. Brian Cox si colegii sai de la Universitatea din Otago, Dunedin, Noua Zeelanda, in numarul din octombrie al revistei International Journal of Cancer.
Cercetatorii au analizat comparativ datele obtinute de la 923 de barbati diagnosticati cu cancer de prostata si 1224 de persoane de control. Pentru a fi inclusi in studiu, subiectii trebuiau sa fie casatoriti. Lotul subiectiilor cu cancer (923 barbati) a avut varsta medie de 66,3 ani iar lotul de control (1224 barbati) a avut varsta medie de 65,1 ani.
Rezultatele au confirmat faptul ca barbatii cu antecedente heredocolaterale pozitive de cancer de prostata la o ruda de gradul intai au risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune. Dupa ajustarea rezultatelor in functie de varsta individuala, acest risc a fost putin mai scazut pentru barbatii cu varsta mai mica de 55 de ani comparativ cu cei cu varsta cuprinsa intre 55 si 74 de ani.
Greutatea si indicele de masa osoasa s-a dovedit ca nu sunt asociate cu riscul cancerului de prostata. Cu toate acestea, barbatii care au talie mai mare de 1,70 m la varsta de 20 de ani au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata (20-60% pattern non-liniar) fata de barbatii mai scunzi. Si alte studii au raportat de asemenea o asociere a cancerului de prostata cu inaltimea, au declarat cercetatorii.
"La momentul interviului din toti subiectii inclusi in studiu 1556 dintre barbati au fost casatoriti o singura data si erau casatoriti si in momentul interviului. La acest grup de barbati a fost depistat o tendinta de crestere a riscului de cancer de prostata cu cresterea duratei mariajului: cresterea riscului ajustat in functie de varsta a fost de 2% pentru fiecare an de casatorie", a explicat Dr. Brian Cox.
Echipa de cercetatori a relatat ca "o explicatie biologica a acestei asocieri nu a fost depistata". Aceasta asociere se poate datora intamplarii sau ajustarii incomplete pentru unii parametri.