Dependenta de internet: un fenomen in crestere

Ce este dependenta de internet

Dependenta de internet este o afectiune comportamentala in care o persoana devine dependenta de internet sau de alte dispozitive online intr-un mod inadecvat de a face fata stresului din viata.

Pana in prezent, au fost identificate cel putin trei subtipuri ale dependentei de internet: dependenta de jocuri video, dependenta cibernetica sau dependenta de sex online si dependenta de jocuri de noroc online.

Cum se manifesta

In lumea moderna, tehnologia digitala a devenit o parte integranta a vietii noastre de zi cu zi. Cu toate acestea, utilizarea excesiva a internetului poate duce la aparitia unei afectiuni cunoscute sub numele de dependenta de internet.

In prezent, dependenta de internet nu este recunoscuta in mod oficial ca o tulburare mentala.

Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut in 2020 ca adictia la tehnologia digitala este o problema la nivel mondial, in care activitatea online excesiva si utilizarea excesiva a internetului duc la dificultati in gestionarea timpului, a somnului, a energiei si a atentiei.

Cercetatorii investigheaza, de asemenea, dependenta de dispozitivele mobile, cum ar fi telefoanele mobile si smartphone-urile, precum si dependenta de site-urile de socializare.

Este posibil ca aceste subtipuri sa se suprapuna intre ele. De exemplu, jocurile de noroc online implica jocuri online, iar jocurile online pot avea elemente de pornografie.

Semne

Conform expertilor in domeniul adictiilor comportamentale, exista patru componente principale ale dependentei de internet:

Utilizare excesiva a internetului

Desi exista un acord ca utilizarea excesiva a internetului este un simptom cheie, nu exista un consens cu privire la definirea exacta a cantitatii de timp petrecut pe calculator care ar fi considerata excesiva.

Cu toate acestea, unele intrebari din instrumentele de evaluare a dependentei de internet pot ajuta la identificarea unei utilizari excesive:
• Ramaneti online mai mult decat ati intentionat initial?
• Auziti persoanele din viata voastra plangandu-se de timpul pe care il petreceti online?
• Spuneti sau ganditi "Doar cateva minute in plus" in timp ce sunteti online?
• Incercati si nu reusiti sa reduceti timpul petrecut online?
• Ascundeti cat de mult ati stat online?

Daca aceste situatii apar in mod regulat, este posibil sa suferiti de dependenta de internet.

Sindromul de sevraj

Simptomele de sevraj, initial asociate cu dependenta fizica de alcool sau droguri, sunt acum recunoscute si in cadrul adictiilor comportamentale, inclusiv dependenta de internet.

Simptomele comune de sevraj online includ furie, tensiune si depresie atunci cand accesul la internet nu este disponibil.

Toleranta

Toleranta este un alt semn distinctiv al dependentei de alcool si droguri si pare sa se aplice si in cazul dependentei de internet.

Aceasta se poate manifesta prin dorinta – si din perspectiva utilizatorului, nevoia – de a obtine stimulari din ce in ce mai mari legate de calculator. Este posibil sa doriti cantitati din ce in ce mai mari de timp petrecut pe calculator, astfel incat acesta sa preia treptat tot ce faceti.

Consecinte negative

Daca dependenta de internet nu ar avea niciun efect negativ, nu ar fi o problema. Cu toate acestea, atunci cand utilizarea excesiva a calculatorului devine o dependenta, ceva incepe sa sufere.

O consecinta negativa a dependentei de internet este ca este posibil sa nu aveti relatii personale offline sau ca relatiile existente sa fie neglijate sau afectate de discutii legate de utilizarea internetului.

Afacerile online se pot dezvolta rapid si usor, uneori fara ca persoana sa creada ca infidelitatea online este o infidelitate fata de partener.

Este posibil ca rezultatele academice si alte realizari sa sufere deoarece atentia dumneavoastra este concentrata pe utilizarea internetului.

De asemenea, este posibil sa nu aveti energie pentru nimic altceva in afara utilizarii computerului – persoanele cu dependenta de internet sunt adesea epuizate din cauza faptului ca stau prea mult treji noaptea pe calculator si dezvolta privare de somn.

Situatia financiara poate fi, de asemenea, afectata, in special daca dependenta dumneavoastra este legata de jocurile de noroc online, cumparaturile online sau sexul cibernetic.

Dependenta de internet la copii si adolescenti

Dependenta de internet este deosebit de ingrijoratoare in cazul copiilor si adolescentilor. Copiii nu au cunostintele si constiinta necesare pentru a-si gestiona corespunzator utilizarea computerului si nu isi dau seama de potentialele pericole la care ii poate expune internetul.

• Copiii au ajuns sa fie din ce in ce mai obisnuiti cu perioade lungi de timp conectati la internet, deconectandu-i de lumea inconjuratoare.

• Copiii care au acces la un computer si la internet au un risc crescut de a fi implicati in bullying cibernetic, atat ca victime, cat si ca agresori.

• Copiii care se angajeaza intr-o utilizare problematica a internetului sunt mai predispusi sa isi foloseasca telefonul mobil pentru sexul cibernetic, in special prin trimiterea de mesaje sexuale explicite sau accesarea aplicatiilor care ar putea creste riscul de dependenta de sex si de pericole sexuale online.

• In plus, copiii care joaca jocuri online se confrunta adesea cu presiunea de a juca perioade prelungite de timp pentru a sprijini grupul cu care joaca sau pentru a-si pastra abilitatile.

Lipsa acestor limite poate face copiii vulnerabili la dezvoltarea dependentei de jocuri video, ceea ce poate fi perturbator pentru dezvoltarea relatiilor sociale sanatoase si poate duce la izolare si victimizare.

Se recomanda ca copiii si adolescentii sa nu petreaca mai mult de doua ore pe zi in fata ecranului.

Cum sa faci fata dependentei de internet

Daca recunoasteti semnele dependentei de internet la dumneavoastra sau la cineva apropriat, discutati cu medicul despre obtinerea de ajutor.

Pe langa faptul ca poate oferi recomandari catre clinici de dependenta de internet, psihologi si alti terapeuti, medicul poate prescrie medicamente sau terapie pentru a trata o problema subiacenta, cum ar fi depresia sau tulburarea de anxietate sociala.

Dependenta de internet se poate suprapune, de asemenea, cu alte adictii comportamentale, cum ar fi dependenta de munca, dependenta de televizor si dependenta de smartphone.

Dependenta de internet poate avea efecte devastatoare asupra indivizilor, familiilor si, in special, asupra copiilor si adolescentilor in crestere. Obtinerea de ajutor poate fi o provocare, dar poate face o diferenta enorma in calitatea vietii dumneavoastra.

Concluzie

Dependenta de internet este o afectiune comportamentala emergenta care poate avea un impact semnificativ asupra tuturor aspectelor vietii. De la deteriorarea relatiilor si a performantelor profesionale sau academice pana la probleme financiare si de sanatate, consecintele acestei afectiuni nu trebuie ignorate.

Este esential sa recunoastem semnele de alarma ale unei utilizari excesive a internetului si sa luam masuri pentru a restabili un echilibru sanatos. Acest lucru poate implica limitarea timpului petrecut online, gasirea unor activitati alternative care nu implica tehnologia si cautarea de ajutor profesional atunci cand este necesar.

Parintii au un rol deosebit de important in monitorizarea utilizarii internetului de catre copiii lor si in oferirea unui model sanatos de utilizare a tehnologiei. Stabilirea unor limite clare si promovarea unor activitati recreative care nu implica ecrane pot contribui la prevenirea dezvoltarii unei dependente la o varsta frageda.

In cele din urma, dependenta de internet este o provocare a epocii noastre digitale, dar este o provocare care poate fi depasita prin constientizare, autodisciplina si sprijin adecvat. Prin abordarea acestei probleme, putem restabili un echilibru sanatos intre lumea online si cea offline, permitandu-ne sa traim vieti implinite si sanatoase in era digitala.

Bibliografie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35682491/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27338971/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27940795/