Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui?

Provocarile si schimbarile caracteristice adolescentei sunt dificile atat pentru tineri, cat si pentru parintii lor. Descopera mai multe despre transformarile fizice si emotionale specifice acestei etape, dar si despre cum sa comunici eficient cu tinerii in crestere si despre rolul esential al sanatatii mintale in aceasta perioada. Ca parinte, vei descoperi cateva recomandari despre cum sa indrumi tinerii catre un stil de viata sanatos.

Schimbarile fizice si emotionale ale adolescentei

Adolescenta este o perioada de schimbari importante, atat fizice, cat si emotionale. Schimbarile fizice includ cresterea in inaltime si greutate, dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare si modificari in structura si functia creierului. Creierul adolescentului continua sa se dezvolte pana dupa varsta de 20 de ani, ceea ce poate explica unele comportamente specifice acestei perioade. 

Schimbarile fizice prin care trec fetele au legatura cu dezvoltarea caracterelor sexuale secundare, in primul rand: acestora le cresc sanii, incep sa aiba pilozitate corporala, cresc in inaltime si, uneori, si in greutate mai rapid si mai devreme decat baietii. Acneea si mirosul corporal reprezinta doua elemente potential deranjante si care pot declansa situatii care le pun pe adolescente in dificultate si le afecteaza stima de sine. In acest context, o vizita la un medic empatic si priceput, care sa le faca recomandari personalizate de ingrijire, le poate fi fetelor adolescente de mare ajutor.

Si in cazul baietilor, adolescenta aduce provocari semnificative. La fel ca si fetele, baietii se dezvolta in ritmuri diferite: la unii dintre ei, secretia crescuta de testosteron se instaleaza mai devreme, ceea ce ii ajuta sa se maturizeze inaintea colegilor lor care pot fi mai asemanatori unor copii. Schimbarea vocii este un proces de durata care, alaturi de aspectul fizic, poate genera o serie de complexe. Puseul de crestere la baietii adolescenti se instaleaza, de obicei, mai tarziu decat la fete, dar este brusc si solicita resurse semnificative din partea organismului. O evaluare completa il poate ajuta pe fiul tau sa se simta mai increzator, stiind ca schimbarile prin care trece sunt normale, iar tie iti poate oferi certitudinea ca acesta are toate resursele de sanatate necesare unei treceri line catre maturitate.

Adolescenta este, de asemenea, o perioada de schimbari emotionale intense. Fluctuatiile mari de dispozitie, sentimentele de nesiguranta, anxietatea, depresia si problemele cu stima de sine pot fi parte a experientei adolescentilor. Aceste emotii sunt normale si fac parte din dezvoltarea naturala a adolescentilor.

Schimbarile fizice si emotionale pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului adolescentilor. Ei pot deveni mai retrasi, pot avea probleme de concentrare, pot fi mai impulsivi sau pot avea probleme de somn. 

Este esential ca parintii sa isi sustina adolescentii in aceasta perioada de schimbari. Acest lucru poate fi facut prin stabilirea unei comunicari deschise, oferirea de informatii corecte si la timp, sustinerea autonomiei adolescentilor si incurajarea unui stil de viata sanatos. Un dialog deschis si sincer cu adolescentii poate ajuta la diminuarea anxietatii si la imbunatatirea starii de bine.  

Rolul parintilor in educatia pentru un stil de viata sanatos

Rolul parintilor in educarea pentru un stil de viata sanatos este esential si se manifesta pe mai multe planuri. In primul rand, parintii joaca un rol crucial in formarea obiceiurilor alimentare sanatoase ale adolescentilor; ei trebuie sa incurajeze o dieta echilibrata si variata, sa pregateasca mancaruri nutritive si sa promoveze consumul de fructe si legume. Limitarea consumului de fast-food si bauturi dulci este, de asemenea, o componenta importanta a unei alimentatii sanatoase.

In al doilea rand, promovarea activitatii fizice este un alt aspect esential al unui stil de viata sanatos. Parintii pot sa incurajeze adolescentii sa participe la activitati fizice care le plac, cum ar fi sportul, dansul sau mersul pe bicicleta. Stabilirea unui program zilnic sau saptamanal de exercitii, care sa fie respectat de intreaga familie poate fi un stimulent bun.

In al treilea rand, educatia pentru igiena personala si odihna adecvata este esentiala in adolescenta, o perioada in care corpul sufera multe schimbari. Parintii trebuie sa le explice adolescentilor importanta unei igiene corecte si sa sublinieze importanta unui somn adecvat pentru dezvoltarea si functionarea normal a organismului.

In al patrulea rand, parintii au responsabilitatea de a comunica riscurile asociate cu consumul de alcool, tutun si substante ilegale. Adolescentii care incep sa consume alcool inainte de varsta de 15 ani sunt de 6 ori mai predispusi sa dezvolte probleme cu alcoolul sau sa se angajeze in comportamente de risc. Prin urmare, este esential ca parintii sa discute deschis cu adolescentii despre pericolele si consecintele consumului de droguri, alcool si tutun.

Parintii joaca un rol important si in discutiile despre o viata sexuala sanatoasa. Un procent semnificativ dintre adolescenti isi incep viata sexuala inainte de 18 ani si este important ca acestia sa fie informati cu privire la riscurile unui comportament sexual nesigur si la prevenirea bolilor cu transmitere sexuala sau a sarcinilor nedorite. Atunci cand parintele se simte nesigur sau inconfortabil referitor la o asemenea discutie, el poate apela la ajutorul unui specialist, care sa ii ofere adolescentului informatiile de care are nevoie. 

Comunicarea eficienta cu adolescentul

Comunicarea eficienta incepe cu ascultarea activa. Adolescentii care se simt ascultati activ de catre parintii lor au un nivel mai scazut de stres si anxietate. Ascultarea activa inseamna a acorda atentie cuvintelor pe care adolescentul le spune, dar si sentimentelor si emotiilor care stau la baza acestora. Este important sa evitam intreruperile sau judecatile pripite si sa le oferim tinerilor spatiu pentru a-si exprima gandurile si emotiile.

Comunicarea nonverbala joaca un rol cheie in dialogul cu adolescentii.  Acestia pot interpreta mesajele nonverbale ale adultilor, cum ar fi tonul vocii, expresiile faciale si gesturile, la fel de bine ca adultii. Prin urmare, este esential sa ne asiguram ca limbajul nostru corporal transmite respect, deschidere si empatie.

Un aspect important in comunicarea cu adolescentii este folosirea unui limbaj adecvat. In functie de varsta si maturitatea adolescentului, este necesar sa adaptam limbajul pe care il folosim. Trebuie sa evitam folosirea unui ton autoritar sau condescendent si sa incercam sa ne exprimam intr-un mod care sa incurajeze dialogul si sa ii faca pe adolescenti sa se simta in siguranta si respectati. Parintii se pot simti de multe ori depasiti in comunicarea cu adolescentii, si ambele parti se pot simti neintelese, ceea ce poate da nastere sentimentelor de frustrare si furie iar in timp relatia se poate deteriora din acesta cauza. MedLife organizeaza, in cadrul retelei MindCare, intalniri terapeutice pentru parinti si adolescenti, cu tema „Anger Management”, care pot fi de un real ajutor in acest sens.

In plus, este esential sa incurajam si sa validam exprimarea emotiilor in timpul adolescentei. Adolescentii care se simt incurajati sa isi exprime emotiile au un nivel mai scazut de stres si anxietate. In aceasta perioada plina de schimbari si provocari, este important sa le aratam adolescentilor ca este normal si sanatos sa ai emotii si ca acestea sunt respectate.

Adolescenta este o etapa cu numeroase provocari, atat pentru tineri, cat si pentru parintii lor. Schimbarile majore precum cele fizice si emotionale, comunicarea eficienta si sanatatea mintala in aceasta perioada sunt aspecte de interes pentru parinti si specialisti. Mentine o comunicare deschisa cu adolescentul tau si nu ezita sa ceri ajutorul daca simti ca unele situatii iti scapa din mana!