Screeningul prin CT toracic este benefic la pacientii cu risc crescut pentru neoplasm pulmonar

Intr-un studiu recent a fost evaluat prognosticul pacientilor diagnosticati cu neoplasm pulmonar stadiul I in urma efectuarii screeningului anual prin examen tomografic. In studiu au fost incluse peste 31.000 de persoane cu risc crescut pentru neoplasm pulmonar, cu varsta peste 40 de ani, investigate in perioada 1993-2005. Dintre aceste persoane au fost diagnosticate 484 cazuri de neoplasm pulmonar confirmat bioptic, dintre care 85% erau in stadiul I.

Supravietuirea la 10 ani a fost de 88% pentru persoanele diagnosticate cu neoplasm pulmonar iar pentru cei 302 pacienti care au suferit rezectie chirurgicala in prima luna de la data stabilirii diagnosticului, supravietuirea a fost de 92%.Dintre cei 8 pacienti cu neoplasm pulmonar stadiul I care nu au fost tratati, nici unul nu a supravietuit la 5 ani de la diagnosticare.

Concluzia acestui studiu a fost ca screeningul anual prin CT toracic la persoanele cu risc crescut de a dezvolta neoplasm pulmonar poate depista neoplasmul pulmonar cu mari sanse de vindecare prin rezectie chirurgicala.