6 cauze ale hipertensiunii arteriale in timpul sarbatorilor si cum sa le tratam

Sarbatorile de Craciun si Anul Nou sunt unele dintre cele mai placute momente ale anului, dar asta nu inseamna ca nu vin cu mult stres. Pregatirile, gatitul, decorarea si intalnirea cu rudele pot fi atat placute, cat si extrem de obositoare. Stresul este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de sanatate, si, mai precis, ale sistemului circulator. in caz de stres, organismul elibereaza o cantitate mare de hormoni care fac inima sa bata mai repede. Apoi vasele sangvine se ingusteaza, respectiv tensiunea arteriala creste. in situatii stresante, este recomandat sa ne monitorizam sanatatea inimii, iar cu aceasta ocazie va reamintim ca tensiometrele SENDO sunt de cea mai inalta calitate si extrem de usor de utilizat.

Iata cele mai frecvente 6 cauze ale hipertensiunii arteriale in aceasta perioada a anului, astfel incat sa puteti intampina sarbatorile mai pregatiti si, speram, mai calmi:

1. Decoratiunile de Craciun

Este decembrie, iar vremea decoratiunilor de Craciun a sosit. Este timpul sa scoateti ghirlandele si jucariile din cutii, dar oricat de placut suna aceasta activitate, se intampla uneori sa fie o adevarata provocare. in mod neobservat, casa este plina de zeci de metri de ghirlande vesnic verzi, ciorapi rosii, papusi cu spargatorul de nuci, reni de lemn, oameni de zapada din plus si lumanari cu aroma de scortisoara. Iar toate astea apar inainte de a incepe impodobirea propriu-zisa a bradului de Craciun, care va fi acoperit din ramura in ramura cu ornamente si lumini multicolore intermitente. Oh, i gandul ca trebuie sa le strangeti pe toate dupa sarbatori...

ingrijorarile legate de goana dupa cadouri i decorarea casei sunt nenumarate, dar nu ar trebui sa lasati stresul sa va afecteze sanatatea. Daca va este greu sa faceti totul deodata, iar decorarea dureaza, implicati intreaga familie in proces i impartiti pe zile aceasta activitate. Daca atribuiti fiecarui membru al familiei cate un anumit lucru si il faceti distractiv, va puteti distra de minune si puteti crea o noua traditie in loc sa va simtiti stresati. O alta optiune este sa impartiti decorarea in doua sau trei zile, timp de cateva ore in fiecare zi, ca sa ramana totui o activitate placuta i sa nu devina o sarcina grea.

2. Salariul intarzie

V-ati decorat casa si este timpul pentru cumparaturile pentru Craciun. Va grabiti la magazinul de cadouri sau mancare. Va uitati in contul bancar, dar salariul inca nu este transferat. Asteptati cu nerabdare bonusul de Craciun, dar inca nu l-ati primit. O astfel de intarziere din partea angajatorului duce, fara indoiala, la ingrijorare si tensiune. Cum veti gestiona banii disponibili? Veti putea, oare, cumpara cadouri pentru toti cei dragi?

Nu ar trebui sa lasati stresul sa puna stapanire pe voi si, mai grav, sa va afecteze sanatatea in acest moment. Pregatiti cu atentie bugetul pentru cumparaturi si evitati risipa financiara. Este o idee buna sa incepeti planificarea cu o luna inainte, pentru a evita stresul financiar personal in preajma sarbatorilor. in caz de intarzierea salariului, amanati cumparaturile cu cateva zile si nu uitati ca stresul are intr-adevar un impact grav asupra sanatatii dumneavoastra. De fapt, in perioada sarbatorilor, cel mai important lucru este timpul pe care il petrecem cu cei dragi, nu cat i ce consumam.

3. Revederea cu familia

Sosirea rudelor si listele nesfarsite de lucruri de facut sunt un alt motiv de ingrijorare inainte de sarbatori. Vreti sa creati o atmosfera de sarbatoare, iar pe invitati cu o impresie buna... dar acest lucru poate fi o provocare serioasa chiar si pentru cele mai experimentate gospodine. Fiecare om are o anumita ruda care este mereu nemultumita si are zeci de obiectii - da, la noi este la fel. Toata lumea a fost martora la certuri in familie chiar in preajma sarbatorilor. Cumparaturile, organizarea si pregatirea pentru masa in familie pot fi stresante, iar sanatatea noastra fizica devine de multe ori ultima prioritate.

Vorbind despre stres in timpul sarbatorilor, unul dintre cele mai eficiente, ieftine i simple remedii este pur i simplu atitudinea pe care o adoptati. Pentru a reduce anxietatea de Craciun si Revelion, este bine sa va urmati propriul ritm. Nu va fie teama sa cereti ajutorul celor dragi in pregatirea pentru sarbatori. Stabiliti limite, incepeti din timp activitatile si monitorizati-va comportamentul corpului.

Spunem ca de Craciun suntem mai buni i mai intelegatori, aa ca va reamintim ca acesta este momentul sa avem rabdare cu cei dragi si sa luam lucrurile cu mai multa liniste, oricat de enervanta sau iritanta ne poate parea o anumita situatie.

Va recomandam sa va masurati regulat tensiunea arteriala si sa retineti ca valorile inalte sunt un semn de supraincarcare. Multi oameni uita de medicamentele pentru inima si tensiune arteriala in agitatia sarbatorilor, fiind concentrati sa acorde atentie familiei si prietenilor. Este important sa luati in continuare medicamentele la timp si sa aveti grija de sanatatea si linistea dumneavoastra, indiferent de perioada din an. De aceea, este important sa aveti acasa un tensiometru precis si usor de utilizat.

De mare ajutor sunt tensiometrele, iar SENDO Advance 3 poate fi alegerea ideala. Tensiometrul are o functie speciala de detectare a aritmiei, este certificat medical, iar datorita tehnologiei sale speciale HIRA, poate detecta, analiza i clasifica in grade de risc aritmiile. Tehnologia din spatele functiei HIRA detecteaza si analizeaza prezenta batailor de inima aritmice, pe care le stocheaza automat in dispozitiv. Dispozitivul analizeaza apoi fiecare bataie aritmica si, dupa ce in memorie s-au acumulat sapte inregistrari, functia HIRA determina gradul de risc al aritmiei, pe o scara de patru niveluri prestabilite. SENDO Advance 3 va va avertiza si daca aveti nevoie de asistenta medicala.

4. Mancare excesiva

Odata ce ati adunat familia in jurul mesei, este timpul pentru mese delicioase gatite acasa. Meniul de Craciun este variat, iar in el exista tentatii care fac ca supraalimentarea sa fie aproape inevitabila. Mesele mari/grele sunt deosebit de impovaratoare pentru inima. Pe langa faptul ca meniul de Craciun contribuie la niveluri crescute de colesterol, mesele neobisnuit de grele si grase pot creste riscul de hipertensiune arteriala.

Fie ca felul dumneavoastra preferat de mancare sunt sarmalele sau prajitura de Craciun, este in regula sa va rasfatati din cand in cand - secretul este sa o faceti in cantitati moderate. Cu toate acestea, masura poate fi dificil de determinat, deoarece dimensiunile portiilor in perioada sarbatorilor sunt deosebit de mari si stim ca acesta este momentul in care mancarea este cea mai gustoasa si cel mai atent pregatita. Supraalimentarea, stim, se intampla atunci cand mancam mai mult decat avem nevoie pentru a ne simti satuli. Cand mancati in exces, corpul lucreaza excesiv pentru a sustine sistemul digestiv. Acest lucru tensioneaza vasele sangvine si duce la hipertensiune arteriala si stres asupra organismului, precum si la crestere in greutate.

O crestere suplimentara a tensiunii arteriale se observa in special atunci cand sunt consumate alimente sarate precum muraturile si varza murata. Cu siguranta nu lipsesc astfel de preparate de pe masa de sarbatoare. Medicii va sfatuiesc sa limitati la minimum consumul de astfel de alimente si sa respectati aportul recomandat de sare de 2.300 de miligrame pe zi. incercati sa gasiti timp pentru activitati sportive intre sarbatori. Astfel veti mentine tonusul inimii si veti evita sa va ingrasati.

5. Consumul excesiv de alcool

O alta cauza a tensiunii arteriale crescute in perioada sarbatorilor este, fara indoiala, consumul excesiv de alcool. Bem si mancam mult mai mult... i facem mult mai putin sport sau efort fizic in perioada sarbatorilor. intalnirile cu colegii si familia sunt adesea insotite de o cantitate mai mare decat de obicei de bauturi alcoolice, iar consumul crescut de alcool streseaza toate organele corpului.

Pentru a evita efectele negative asupra inimii si asupra intregului organism, este deosebit de important sa consumati alcool cu moderatie. Nu ar trebui sa uitati de importanta hidratarii. Daca beti alcool in timpul sarbatorilor, nu uitati sa beti i cate un pahar plin de apa intre paharele de alcool. Deshidratarea creste nivelul de sodiu din organism, ceea ce, la randul sau, duce la hipertensiune arteriala. Va recomandam sa consumati cel putin 2 litri de apa pe zi, mai ales in a doua zi dupa o noapte lunga de sarbatoare.

Desigur, nu trebuie sa omiteti miscarea si activitatea fizica. Exercitiile fizice moderate pot ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale dupa consumul excesiv de alcool. Chiar si 30 de minute/zi de miscare au un efect pozitiv asupra sanatatii fizice. Daca faceti exercitii fizice regulate pe care nu le puteti face in timpul sarbatorilor, gasiti timp pentru o activitate diferita – chiar daca asta implica o simpla plimbare prin cartier.

6. Cupa mondiala de fotbal

In luna Cupei mondiale de fotbal, este imperativ sa remarcam emotiile si stresul din jurul acesteia. Emotiile puternice, pozitive sau negative, afecteaza cu siguranta tensiunea arteriala. in timp ce vizionarea meciurilor cu prietenii a devenit o traditie pentru multi, nu ar trebui sa subestimati efectele acestor evenimente asupra sanatatii. Pe langa faptul ca este o buna oportunitate de a impartasi un interes comun cu cei din jur, Cupa Mondiala de fotbal poate fi o alta cauza de tensiune in aceasta perioada a anului. Indiferent daca echipa dumneavoastra preferata marcheaza un gol sau este eliminata din joc, cel mai bun sfat este sa nu puneti prea multi nervi in pasiunile sportive.

Incercati sa limitati obiceiurile daunatoare legate de sederea in fata televizorului. Ati putea spune ca alcoolul relaxeaza nervii, dar nu este asa. Dupa cum am mentionat mai sus, bauturile alcoolice stimuleaza sistemul nervos, ceea ce duce la cresterea nivelului de stres. Acelasi lucru se poate spune si despre alte obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de cafea, care contin nicotina si respectiv cofeina.

Sarbatorile de Craciun si Revelion ascund multe motive pentru stres si hipertensiune arteriala. Totusi, nu lasati stresul sa va preia viata de zi cu zi si acordati- sanatatii dumneavoastra timpul necesar. Respirati, fiti rabdatori si amabili si reamintiti-va ca, la fel ca anul trecut, totul va fi bine i anul acesta.

Oferiti-va un Craciun linistit si un An Nou sanatos cu SENDO Advance 3 – tensiometrul super usor de utilizat si cu tehnologia HIRA care detecteaza i analizeaza aritmiile – mai ales ca astfel puteti intampina sarbatorile putin mai siguri, mai increzatori si mai calmi.