Armonie intre minte si corp – un sistem imunitar echilibrat la 100%

Organismul uman este capabil sa reactioneze eficient la aparitia virusurilor sau infectiilor bacteriene, cu conditia ca sistemul imunitar sa fie sanatos (imunocompetent).

Starea de sanatate a sistemului imun este echivalenta cu starea generala de sanatate a organismului. Starea de sanatate poate fi mentinuta si consolidata prin respectarea bioritmurilor naturale (somn, odihna, miscare) si prin alimentatie corecta (alimente care furnizeaza nutrienti – fructe, legume, alimente neprocesate industrial).
Contextul lumii puternic urbanizate ne deconecteaza de la bioritmurile firesti si ne furnizeaza tot mai putini nutrienti in alimentele pe care le consumam.

Organismul uman se confrunta cu stres augmentat si anxietate, carente de micronutrienti elementari, dezechilibre emotionale, supraincarcarea cu metale grele si alti poluanti, alimentatie deficitara.

Medicul de familie Cezarina Matei, care are competente in fitoterapie, homeopatie, gemoterapie ne va oferi cateva sfaturi pentru a aduce un echilibru sistemului nostru imunitar.

1.D-na Doctor, cum putem sa cream armonie intre minte si corp si care este relatia cu sistemul imunitar?

In primul rand ar trebui sa fim atenti la starea generala de sanatate. Preventia ar trebui sa fie o prioritate a tuturor. Trebuie sa ne rezolvam problemele de sanatate despre care stim ca exista (cronice sau acute).
De asemenea am vorbit in nenumarate randuri despre importanta unui somn echilibrat si evitarea situatiilor tensionate, tot mai greu de realizat in zilele noastre. Alimentatia este intr-adevar foarte importanta. Exista tot felul de teorii sau concepte despre alimentatia sanatoasa, dar de fapt trebuie sa ne concentram si aici pe echilibru: alimente cat mai putin procesate, din surse cunoscute, ore de masa pe cat posibil normale si fixe, dar si pauze pentru stomac. Miscarea fizica ar trebui sa fie de intensitate medie, intr-un program regulat.

Desi pare greu de realizat, de fapt lucrurile sunt simple: trebuie sa fim atenti la un echilibru in toate ramurile vietii noastre - alimentatie, miscare, somn, emotii etc. – la care putem adauga suplimente alimentare naturale si cu biodisponibilitate mare. Este stiut faptul ca alimentatia nu poate asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale. De aceea trebuie sa adaugam nutrienti si extracte cu rol de intarire a imunitatii.

Binecunoscuta si subevaluata Vitamina C este foarte importanta. Ea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica. Starea de oboseala este combatuta eficient cu vitamina C care ajuta la instalarea unui raspuns imun prompt si la reducerea numarului zilelor de boala, in cazul in care avem de-a face cu aceasta.

Vitamina C Naturala 1000mg de la Alevia are o biodisponibilitate superioara datorita formei naturale, extract standardizat din maces, si a tipului de administrare - pulbere solubila in apa. Prin forma solubila si naturala Vitamina C Naturala 1000mg de la Alevia nu creeaza probleme gastrice sau aciditate persoanelor sensibile si astfel poate fi administrata o cantitate zilnica mai mare (2000mg - 3000mg) in perioadele acute (raceala, gripa).

Alaturi de Vitamina C, sa nu uitam nici de Vitamina D3, supranumita vitamina soarelui. Avand in vedere ca zilele se micsoreaza in anotimpul rece, dar si ca in tara noastra in randul populatiei de toate varstele exista un deficit mare de vitamin D3, ar trebui sa administram cu incredere acest supliment.

Vitamina D3 este implicata in nenumarate reactii ale sistemului imunitar. De la bebelusi pana la persoanele inaintate in varsta, Vitamina D3 este necesara sistemului imunitar, sistemului nervos, oaselor, articulatiilor si sistemului endocrin.

Studiile aprofundate stiintific din ultimii ani au scos la iveala rolul extrem de important al vitaminei D3 in imunitate.

Vitamina D3 Optim 2000UI de la Alevia este un produs in doza optima care utilizeaza ingrediente din sursa naturala si se poate administra cu usurinta pentru preventia racelilor si gripei sau chiar in episoadele virale pentru o vindecare rapida.

2.Ce ar trebui sa stim pentru a trece peste sezonul rece fara sa ne imbolnavim?

Asa cum spuneam anterior, trebuie sa avem grija de starea generala de sanatate si sa fim atenti la diverse semne sau simptome care pot aparea si care ar trebui tratate.

Daca in anii precedenti am trecut repede peste gripa sau raceli sezoniere este posibil ca si acum sa fie la fel. Daca insa in viata noastra au intervenit schimbari atunci s-ar putea sa nu fim la fel de pregatiti. Ar fi bine sa acordam atentie in primul rand starii prezente de sanatate generala.
Glicemia crescuta, valorile colesterilului, carentele de minerale si vitamine care se pot vedea pe rezultatele analizelor anuale ar trebui corectate sau abordate terapeutic deoarece sunt indicatori ai faptului ca organismul nostru este in dezechilibru.

in special la persoanele de varsta a treia, care intra in mod normal intr-o stare de declin a sistemului imunitar numita imunosenescenta, trebuie supravegheata normalizarea valorilor tensiunii arteriale, adresarea problemelor de sanatate ale ficatului, sistemului digestiv si cardiovascular.

Mai este si categoria speciala a persoanelor care au facut forme grave sau au sechele din cauza virusului SARS-CoV-2. in aceste cazuri trebuie sa se trateze respectivele situatii (tuse cronica, inflamatii diverse, sindrom Long-COVID).
intr-o era in care calitatea aerului, a surselor de apa, a mediului in general nu este cea mai buna, trebuie sa invatam sa avem mai mare grija de noi, macar acolo unde putem face acest lucru. De multe ori ignoram ce ne doare sau ce trebuie sa facem pentru noi. A neglija, la varsta la care suntem in putere, semnele pe care organismul nostru le transmite, este calea sigura spre o batranete cu probleme de sanatate, cu imobilizare, cu lipsa de pofta de viata si activitate.

3.Alimentatia sanatoasa este topicul preferat al specialistilor, dar si al publicului in ultimii ani, in contextul in care imunitatea organismului are tot mai mult de suferit. Ce concept sau teorii alimentare preferati pentru a gasi calea spre o imunitate de fier?

Teoriile si practica sunt divergente adeseori, cand ritmul nostru urban impune sa fim practici si eficienti. Desi ne propunem sa mancam sanatos adesea sfarsim prin a manca ce apucam. Ne este greu sa le impunem copiilor nostri o alimentatie sanatoasa, pentru ca tentatiile sunt prea mari. Asa ca ma intorc la echilibru, de aceea mi-a placut sloganul companiei Alevia care face apel la echilibru.

Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa analizam putin hrana pe care o utilizam zilnic, dar si obiceiurile alimentare.

Sunt importante mesele programate la ore regulate si normale, dar si pauzele care ofera sistemului digestiv un ragaz. Cunoscand faptul ca sistemul imunitar este in legatura cu digestia si cu microbiota de la nivelul intestinului, va puteti imagina ca dezechilibrele alimentare vor influenta sistemul imunitar.

Hrana noastra are mai putini nutrienti decat in trecut datorita cultivarii excesive a solului si a ingrasamintelor chimice utilizate. Fara sa facem exces, eu recomand utilizarea suplimentelor naturale cu biodisponibilitate mare Alevia cu Seleniu Natural 200µg, Zinc Optim 25mg, Magneziu Citrat, Calciu Citrat sau complexul de MICRONUTRIENTI Nutrinergic, Vitamine si Minerale Forte Solubil sau Vitamine si multiminerale, pentru a aduce in organism ceea ce hrana noastra nu mai contine.
Suplimentele Alevia au doze optime si administrate constant aduc plusul de nutrienti de care organismul nostru are nevoie.

4.Ce spune experienta dumneavoastra de fitoterapeut ca ne poate oferi natura pentru a avea un sistem imunitar bun?

Stiinta fitoterapca si medicina au facut multe progrese in ultimii ani, astfel incat avem extracte de calitate foarte buna alaturi de informatia stiintifica si medicala care ne ajuta sa le utilizam corect. Eu folosesc in practica curenta pentru pacientii mei atat extracte standardizate din plante cat si vitamine si minerale, fiind foarte atenta ca dozele zilnice sa fie optime si substantele active sa aiba biodisponibilitate ridicata. Aleg sa recomand pacientilor mei produse ale companiilor care respecta aceste principii moderne ale fitoterapiei.

Ca si in cazul vitaminei C din macese, si alete extractele naturale furnizeaza micronutrienti necesari organismului. Este cazul algelor cum sunt Spirulina, Wakame, Chlorella, algele brune (Fucus) care contin cantitati importante de iod, potasiu, calciu si fier. Toate acestea se regasesc si in produsul IMUNIO de la Alevia. Avantajul lor este ca sunt absorbite si utilizate in cea mai pura forma de catre celulele corpului uman si duc la o reactie buna a organismului. De asemenea, Imunio mai contine extracte standardizate de Ceai verde, Astaxantina, Macese (Vitamina C) cu rol antioxidant puternic , care combat radicalii liberi care incetinesc si altereaza reactivitatea imunitara.

Alte ingrediente noi, dar extrem de benefice sunt beta-glucanii, substante naturale ce se gasesc in ciupercile medicinale utilizate de catre medicina orientala. Mixul de ciuperci medicinale din suplimentul alimentar Imunio alaturi de celelalte extracte fitoterapice au un efect imunomodulator benefic pacientilor inpreajma sezonului rece.
Avem intr-adevar foarte multi aliati pentru a beneficia de o imunitate puternica si sanatate la 100% in sezonul rece.


Alevia este o companie romaneasca din Bucovina, infiintata in anul 1994, producatoare de suplimente alimentare, creme, gustari sanatoase si ceaiuri. De-a lungul celor 27 de ani de experienta s-a dezvoltat constant si a reusit sa obtina formulele cele mai eficiente pentru sanatate, astfel incat consumatorii sa isi poata descoperi echilibrul optim si sa-si poata atinge potentialul maxim. Un nou echilibru, mai bun, mai sanatos, mai productiv.

Specialistii Alevia sintetizeaza puterea terapeutica a plantelor in suplimente si produse naturale care sa te ajute sa fii bine, in forma si cu pofta de viata., Medicul de familie Cezarina Matei, care are competente in fitoterapie, homeopatie, gemoterapie s-a alaturat misiunii Alevia pentru a duce mai departe puterea naturii in folosul oamenilor, a starii lor de bine si pentru a-i ajuta sa duca o viata mai sanatoasa, prin obiceiuri zilnice simple.