Pierderea parului- Alopecia

Introducere

Este tipic sa pierdeti ceva par in fiecare zi, ca parte a ciclului obisnuit de crestere a parului. Pentru majoritatea oamenilor, parul pierdut creste din nou. Dar bolile, schimbarile hormonale, stresul, imbatranirea si afectiunile mostenite pot interfera cu ciclul de crestere a parului. Parul cade, dar firele noi nu cresc intotdeauna inapoi.

Ce este caderea parului?

Caderea parului mai este denumita si alopecie. Majoritatea oamenilor sanatosi pierd pana la 100 de fire de par pe zi. Ca parte a ciclului de crestere al parului tau, noi suvite cresc si iau locul celor pe care le-ai pierdut.

Cand incepeti sa pierdeti mai multe fire de par si care nu cresc inapoi, afectiunea este considerata alopecie (caderea parului). Exista mai multe tipuri de caderea parului si poate afecta adultii de orice sex si chiar copiii. Puteti pierde parul doar de pe cap sau si de pe corp.

Care sunt tipurile de cadere a parului?

Unele tipuri de caderea parului sunt permanente, in timp ce altele sunt temporare. Cele mai frecvente tipuri de cadere a parului includ:
• Alopecia androgena: Acest tip de chelie ereditara poate afecta pe oricine (chelie masculina sau caderea parului la femei).
• Alopecia areata: Alopecia areata este o boala autoimuna care duce la caderea parului de la cap si corp.
• Efluviu telogen: Acest tip de cadere a parului implica caderea rapida a parului intr-o perioada scurta de timp. Se intampla de obicei la cateva luni dupa ce corpul tau trece prin ceva stresant fizic sau emotional. Poate rezulta si din schimbari hormonale bruste.
• Efluviu anagen: Aceasta cadere foarte rapida a parului apare din cauza anumitor tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia.

Cat de comuna este caderea parului?

Calvitia (alopecia androgena) este cel mai frecvent tip de cadere a parului. Se estimeaza ca afecteaza aproximativ 80 de milioane de persoane din S.U.A.
Caderea parului este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei. Alopecia areata afecteaza pana la 6,8 milioane de oameni in S.U.A.

Ce cauzeaza caderea parului?

Caderea parului are multe cauze posibile. Cele mai frecvente includ:
• Caderea ereditara a parului din genetica (genele pe care le mosteniti de la parinti).
• Infectii fungice la nivelul scalpului.
• Coafuri care trag parul strans (cum ar fi impletituri, extensii de par sau cozi de cal stranse).
• Ingrijirea parului care poate provoca daune din cauza procesarii (inclusiv permanente si decolorante).
• Modificari hormonale (cum ar fi sarcina, nasterea sau menopauza).
• Tratament medical (cum ar fi chimioterapia si anumite medicamente).
• Deficiente nutritionale (mai ales ca nu obtine suficient fier sau proteine).
• Evenimente stresante (cum ar fi operatia sau pierderea unei persoane dragi).
• Boala tiroidiana.

Care sunt simptomele caderii parului?

Oamenii experimenteaza caderea parului in moduri diferite, in functie de tipul caderii parului si de ce o cauzeaza. Simptomele comune includ:

• Linia parului in retragere (tipic pentru chelie masculina).
• Rarirea parului pe tot capul (tipic pentru caderea parului cu model feminin).
• Pierderea unor pete mici de par de pe scalp.
• Caderea parului pe scalp si pe corp.

Care sunt complicatiile caderii parului?

Pierderea parului – indiferent daca este temporara sau permanenta – poate fi dificila din punct de vedere emotional pentru multi oameni. Unele tipuri de caderea parului pot duce in cele din urma la chelie.
Daca pierdeti par semnificativ, este important sa va protejati scalpul. Purtati o palarie, o esarfa sau o alta acoperire pentru cap atunci cand sunteti la soare si aplicati crema de protectie solara zilnic. Expunerea la soare creste riscul de cancer de piele.

Cum este diagnosticata caderea parului?

In unele cazuri, cauza caderii parului este evidenta - de exemplu, daca pierdeti parul in timp ce treceti prin chimioterapie. Alteori, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala sau specialistul va trebui sa faca ceva investigatii pentru a afla ce cauzeaza caderea parului.

Pentru a determina diagnosticul corect, medicul dumneavoastra specialist poate:
• Sa intrebe despre istoricul familiei, inclusiv daca vreo ruda a experimentat caderea parului si la ce varsta.
• Sa se uite la istoricul tau medical.
• Sa faceti analize de sange pentru a masura functia tiroidiana si nivelul de fier.
• Sa examinati scalpul pentru semne de infectie sau alte patologii ale pielii scalpului.
• Sa ceara o biopsie a scalpului pentru a verifica daca exista boli ale pielii.

Cum se trateaza caderea parului?

Daca caderea parului este cauzata de medicamente, dezechilibre hormonale, boli tiroidiene sau dieta, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va da tratament in functie de cauza. Corectarea problemei de baza este adesea tot ceea ce este necesar pentru a ajuta la oprirea caderii parului.

Majoritatea tratamentelor impotriva caderii parului sunt menite sa ajute cu alopecia androgena (caderea parului cu model masculin si feminin). Aceste tratamente includ:

1. Medicamente: Medicamentele fara prescriptie medicala pe care le aplicati pe scalp sunt de obicei prima linie de tratament pentru oprirea raririi parului. Un medicament pe cale orala este aprobat numai pentru barbatii cu chelie masculina.

2. Transplant de par: in timpul unui transplant de par, furnizorul dumneavoastra indeparteaza cu atentie firele de par dintr-o zona a scalpului in care parul este cel mai gros. Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala transplanteaza apoi acele suvite, inglobandu-le in scalp, acolo unde parul este cel mai subtire.

3. Plasma bogata in trombocite (PRP): Dupa ce va extrage sange, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala separa plasma. Apoi injecteaza aceasta plasma bogata in trombocite in scalpul dumneavoastra. Tratamentul PRP poate ajuta la incetinirea caderii parului si la incurajarea unei noi cresteri a parului.

Cum pot preveni caderea parului?

Nu puteti preveni toate tipurile de cadere a parului, dar puteti lua masuri pentru a va mentine parul sanatos si pentru a minimiza pierderea. Pentru a ajuta la prevenirea caderii parului:
• Adoptati o dieta sanatoasa care include suficiente calorii, proteine si fier.
• Gasiti modalitati de a face fata stresului.
• Gestionati bolile tiroidiene sau alte afectiuni medicale care ar putea duce la caderea parului.
• Evita coafurile care strang parul strans.
• In timpul tratamentului cu chimioterapie, incercati sa va tineti capul acoperit pentru a proteja scalpul

Concluzii

Caderea parului din orice cauza poate fi o provocare emotionala. Discutati cu furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala despre ceea ce va poate cauza caderea parului. In multe cazuri, exista tratamente eficiente care pot incetini caderea parului si pot ajuta la stimularea unei noi cresteri a parului. Si multi oameni gasesc modalitati de a prospera si de a se simti grozav, indiferent cat de mult – sau cat de putin – par au. Important este ca daca exista o cauza tratabila, aceasta sa fie descoperita si tratata.

Bibliografie:
1. https://www.statpearls.com/ArticleLibrary/viewarticle/17384
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16921-hair-loss-in-women