Acalazia poate face dificila inghitirea alimentelor

Ce este acalazia

Acalazia este o afectiune rara a conductei alimentare (esofagului), care poate face dificila inghitirea alimentelor si a bauturii. In mod normal, muschii esofagului se contracta pentru a conduce alimentele spre stomac. Un inel de muschi la capatul conductei alimentare se relaxeaza apoi pentru a lasa alimentele sa intre in stomac.

In acalazie, muschii esofagului nu se contracta corect si inelul muscular poate sa nu se deschida corect sau sa nu se deschida deloc. Mancarea si bautura nu pot trece in stomac si se blocheaza. Este deseori adusa inapoi.

Simptomele acalaziei

Nu toti cei cu acalazie vor avea simptome. Dar pentru majoritatea persoanelor cu acalazie va fi dificil sa inghita alimente sau bauturi (cunoscuta sub numele de disfagie). Inghitirea tinde sa devina treptat mai dificila sau dureroasa in cativa ani, pana la punctul in care uneori este imposibil.

Alte simptome includ:
-readucerea alimentelor nedigerate
-crize de sufocare si tuse
-arsuri la stomac
-dureri in piept
-infectii toracice repetate
-salivarea varsaturilor sau a salivei
-pierdere treptata, dar semnificativa in greutate

Simptomele acalaziei pot aparea in orice moment al vietii.
Acalazia pe termen lung creste riscul de a dezvolta cancer de esofag. Aceasta inseamna ca este important sa beneficiati imediat de un tratament adecvat, chiar daca simptomele nu va deranjeaza.

Cauzele acalaziei

Se crede ca acalazia se intampla atunci cand nervii din esofag sunt deteriorati si inceteaza sa functioneze corect, motiv pentru care muschii si inelul muscular nu functioneaza. Cauza exacta a acestui fapt este necunoscuta.

La unii oameni, poate fi legata de o infectie virala. De asemenea, poate fi asociata cu o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar al corpului ataca celulele, tesuturile si organele sanatoase.
In cazuri rare, acalazia poate aparea in familii.

Diagnosticarea acalaziei

Daca medicul de familie crede ca aveti acalazie, veti fi indrumat la spital pentru a face niste teste de diagnostic. Acalazia poate fi, de asemenea, diagnosticata in timpul unei investigatii, cum ar fi o radiografie toracica, dintr-un alt motiv.

Testele pentru acalazie includ:
• Manometrie – un tub mic de plastic este trecut prin gura sau nas in esofag pentru a masura presiunea musculara de-a lungul acestuia in diferite puncte.
• Inghititura cu bariu – bei un lichid alb care contine bariu chimic si se iau raze X. Bariul apare clar pe raze X, astfel încat medicul poate vedea cat timp dureaza sa se deplaseze in stomac.
• Endoscopie – un instrument subtire si flexibil numit endoscop este trecut in gat pentru a permite medicului sa priveasca direct mucoasa esofagului, inelul muscular si stomacul.

Tratamente pentru acalazie

Nu exista un remediu pentru acalazie, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor si usureaza inghitirea. Medicii dumneavoastra va vor vorbi despre riscurile si beneficiile diferitelor optiuni de tratament.

1. Medicamentele- Medicamentele, cum ar fi nitratii sau nifedipina, pot ajuta la relaxarea muschilor din esofag. Acest lucru face ca inghitirea sa fie mai usoara si mai putin dureroasa pentru unele persoane, desi nu functioneaza pentru toata lumea. Efectul dureaza doar pentru o perioada scurta de timp, asa ca medicamentul poate fi utilizat pentru a usura simptomele in timp ce asteptati un tratament mai permanent. Acestea pot provoca dureri de cap, dar acest lucru se amelioreaza de obicei in timp.

2. Intinderea muschilor (dilatarea balonului)- Sub anestezie sedativa sau generala, un balon este introdus in esofag folosind un tub flexibil lung si subtire (endoscop). Balonul este apoi umflat pentru a ajuta la intinderea inelului muscular care lasa mancarea sa intre in stomac. Acest lucru imbunatateste inghitirea pentru majoritatea oamenilor, dar este posibil sa aveti nevoie de tratament de mai multe ori inainte de a va imbunatati simptomele. Dilatarea balonului prezinta un risc mic de ruptura a esofagului (ruptura esofagiana), ceea ce poate necesita o interventie chirurgicala de urgenta.

3. Injectie cu botox- Folosind un endoscop, botoxul este injectat in inelul muscular care lasa alimentele sa intre in stomac, determinandu-l sa se relaxeze. De obicei este eficient pentru cateva luni si ocazional pentru cativa ani, dar trebuie repetat. Aceasta este de obicei nedureroasa si poate fi utilizata pentru ameliorarea temporara la persoanele care nu pot avea alte tratamente.

4. Interventie chirurgicala- Sub anestezie generala, fibrele musculare din inelul muscular care lasa alimentele sa intre in stomac sunt taiate. Acest lucru se realizeaza folosind chirurgia in gaura cheii (laparoscopie) si se numeste Miotomie Heller. Poate usura permanent inghitirea. Adesea, o a doua procedura va fi efectuata in acelasi timp pentru a preveni aparitia de reflux acid si arsuri la stomac, care pot fi un efect secundar al operatiei de miotomie a lui Heller. Chirurgul dumneavoastra va va vorbii despre asta. In cazuri rare, unele persoane pot avea nevoie de o operatie pentru a-si indeparta o parte din esofag.

Tratament de urmarire

Dilatarea cu balon si interventia chirurgicala pot provoca ambele efecte secundare, cum ar fi refluxul acid si arsurile la stomac si durerea in piept. Un medic de familie poate prescrie medicamente pentru a va ajuta cu acest lucru, iar chirurgul dumneavoastra va poate sugera sa luati acest medicament in mod obisnuit.

Este normal ca durerea in piept sa persiste o perioada dupa tratament. Consumul de apa rece poate ajuta la ameliorarea acestui lucru. Ar trebuii sa consultati un medic de familie daca mai aveti dificultati la inghitire sau daca continuati sa slabiti dupa tratament.

Este grava acalazia?

Da, poate fi, mai ales daca nu este tratata. Daca aveti acalazie, veti intampina treptat probleme crescute la consumul de alimente solide si la consumul de lichide. Acalazia poate provoca o pierdere considerabila in greutate si malnutritie. Persoanele cu acalazie au, de asemenea, un risc mic crescut de a dezvolta cancer esofagian, mai ales daca afectiunea este prezenta de mult timp. Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va poate recomanda examinari regulate ale esofagului pentru a detecta cancerul devreme, in cazul in care s-ar dezvolta.

Concluzie

In primul rand, va trebui sa intelegeti ca acalazia este o afectiune pe tot parcursul vietii. De asemenea, va trebui sa aveti asteptari realiste cu privire la rezultatele diferitelor proceduri de tratament. Niciun tratament nu vindeca acalazia. Cereti furnizorului dumneavoastra de asistenta medicala sa discute toate optiunile de tratament si rata lor de succes pentru controlul simptomelor, necesitatea repetarea procedurilor si frecventa, precum si riscurile si beneficiile fiecarei proceduri.

Sfaturi utile

Modificarile utile ale stilului de viata pe care le puteti face includ:
-Taiati mancarea in bucati mici, de dimensiuni mici si mancati in pozitie verticala. Acest lucru va permite gravitatiei sa ajute la miscarea alimentelor prin esofag.
-Nu sta niciodata intins. Acest lucru va creste riscul de a aspira alimente in plamani. Dormi cu capul ridicat.
-Evitati sa mancati alimente solide la culcare.

Bibliografie:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/achalasia/symptoms-causes/syc-20352850
2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17534-achalasia