Diverticuloza si diverticulita: Simptome, Tratament, Preventie

Diverticuloza si diverticulita sunt doua afectiuni care apar in intestinul gros (colon). Impreuna sunt cunoscute sub numele de boala diverticulara. Ambele au o caracteristica comuna: diverticulii. Diverticulii sunt unul sau mai multe ’buzunare’’ sau umflaturi care se formeaza in peretele colonului. O crestere a presiunii in interiorul colonului determina formarea de pungi sau umflaturi (diverticuli) in zonele unde peretilor colonului sunt mai slabiti.

Diverticulii pot varia de la dimensiunea unui bob de mazare la dimensiuni mult mai mari. Desi se pot forma oriunde in mucoasa interioara a colonului, ele se gasesc cel mai frecvent in partea stanga inferioara, in segmentul in forma de S al colonului numit colon sigmoid.

Care este diferenta dintre diverticuloza si diverticulita?

Diverticuloza este pur si simplu prezenta acestor diverticuli in colon. De obicei, nu provoaca niciun simptom. Cu toate acestea, diverticuloza poate duce la diverticulita.

Diverticulita este inflamatia (umflarea) si infectia unuia sau mai multor diverticuli. Apar simptome precum durere, greata sau febra. Aceasta este o conditie mult mai grava si potential periculoasa.

Cat de frecventa este diverticuloza?

Diverticuloza este foarte frecventa in populatiile occidentale si apare la 10% dintre persoanele de peste 40 de ani si la 50% dintre persoanele de peste 60 de ani. Rata diverticulozei creste odata cu varsta si afecteaza aproape toate persoanele de peste 80 de ani.

Ce cauzeaza diverticuloza si diverticulita?

Oamenii de stiinta nu sunt cu adevarat siguri ce cauzeaza diverticuloza, dar cred ca aceasta este cauzata de alimentatia saraca in fibre. Aceasta cauzeaza o acumulare de deseuri (constipatie) in colon. Constipatia pune o presiune suplimentara pe peretii colonului. Aceasta presiune crescuta face ca mici buzunare - diverticulii - sa se formeze in colon. Cercetarile sustin ca infectia incepe din cauza multiplicarii bacteriilor din scaun care sunt impinse in diverticuli. Astfel, flora intestinala joaca un rol important in preventia si aparitiei diverticulitei si in reducerea episoadelor acute.

Care sunt simptomele diverticulozei?

De obicei, diverticuloza nu provoaca simptome suparatoare. Cu toate acestea, unii oameni raporteaza:
• Sensibilitate asupra zonei afectate
• Crampe abdominale usoare
• Umflare sau balonare
• Constipatie

Aceste simptome pot fi date si de alte afectiuni gastrointestinale cum ar fi Sindromul de Colon Iritabil, boala celiaca, boala inflamatorie a intestinului, apendicita sau calculii biliari.

Care sunt simptomele diverticulitei?

Simptomele diverticulitei includ:

Durere, sensibilitate sau sensibilitate in partea stanga inferioara a abdomenului. Durerea poate incepe usoara si poate creste in cateva zile sau poate aparea brusc. (Durerea este cel mai frecvent simptom.)
• Febra
• Greata si/sau varsaturi
• Frisoane
• Crampe in abdomenul inferior
• Constipatie sau diaree (mai putin frecvente)
• Sangerare rectala

Cum se trateaza diverticuloza?

Chiar daca aveti diverticuloza, e posibil sa nu aveti simptome si atunci nu aveti nevoie de tratament. Cu toate acestea, intrucat diverticuloza se poate acutiza devenind diverticulita, ar trebui sa consumati probiotice si o dieta bogata in fibre (fructe, legume, cereale, nuci, seminte, fasole, leguminoase si mai putina carne rosie) ca masura preventiva.

Cum se trateaza diverticulita?

Daca este vorba de un caz de diverticulita simptomatica necomplicata, medicul este posibil sa va prescrie un antibiotic oral. Odihna, medicamente care nu necesita prescriptie medicala pentru durere si urmarea unei diete sarace in fibre sau a uneia lichide pot fi recomandate pana cand simptomele se amelioreaza. Dupa acest episod, se revine incet la consumul de alimente moi, apoi la o dieta normala, care ar trebui sa fie una care sa includa multe alimente bogate in fibre.

Atat in cazul formei acute, cat si in perioada de remisie este indicata administrarea unui probiotic, cu rolul de a reechilibra flora intestinala, a scadea numarul de bacterii patogene ce pot provoca infectarea si inflamatia intestinala.



Enterolactis Plus este un probiotic de origine umana, cu urmatoarele efecte dovedite prin studii clinice: scade inflamatia intestinala, are efect bactericid asupra patogenilor (omoara o parte din bacteriile periculoase) si moduleaza flora intestinala.

Se administreaza 1-2 capsule pe zi, timp de 3 luni si apoi 10 zile pe luna continuu. Nu contine gluten sau lactoza si este potrivit si veganilor.