Durerea oculara - semn al unei probleme de sanatate

Ce este durerea oculara

Durerea oculara poate afecta unul sau ambii ochi. Poate fi cauzata de mai multe afectiuni si factori, inclusiv leziuni ale ochiului, infectii bacteriene sau virale si iritatii din cauze de mediu. Durerea oculara poate fi ascutita, dureroasa sau pulsanta si poate afecta unul sau ambii ochi.

Durerea oculara este mai grava decat simpla iritatie pe care o simtim de la o bucata de murdarie sau un mic obiect strain in ochi. In astfel de cazuri, disconfortul dispare odata ce obiectul strain este indepartat. Tipul de durere oculara discutata aici este mai intensa si de durata mai lunga si poate fi insotita de alte simptome. Unele dureri de ochi pot fi un semn al unei probleme de sanatate subiacente sau al unei leziuni si ar trebui aduse la cunostinta medicului cat mai curand posibil.

Cine este mai probabil sa sufere de dureri de ochi?

Simptomul durerii oculare nu este asociat cu niciun grup anume de oameni. Durerea oculara din cauza ranilor se poate intampla oricui, in special atunci cand nu se folosesc ochelari de protectie in timpul activitatilor care pun ochii in pericol.

Cauze

Durerea oculara poate fi cauzata de mai multe afectiuni si factori. Acestea pot include:
-O infectie bacteriana sau virala. Organismele infectante pot fi preluate de pe maini si apoi transferate in ochi prin frecarea acestora sau prin plasarea unui deget in ochi sau in apropierea ochilor.
-O infectie bacteriana sau virala care se raspandeste dintr-o zona a propriului corp (cum ar fi nasul sau sinusurile) la ochi.
-Lentile de contact murdare, lentile de contact care se potrivesc prost sau lentile de contact decorative.
-Reactii alergice la polen sau animale.
-Iritatie de la fumul de tigara, poluantii atmosferici, clorul din piscina sau alte toxine.
-Umflarea sau inflamarea ochiului.
-O crestere a presiunii oculare. Acest lucru se poate intampla atunci cand lichidul din ochi nu este echilibrat.

Care sunt afectiunile si simptomele comune asociate cu durerea oculara?

Conditiile si simptomele comune legate de durerea oculara pot include:
-Celulita: Inflamatia tesutului de sub suprafata pielii.
-Preseptal: Afecteaza pielea pleoapei; intalnit mai ales la copiii mici.
-Orbital: afecteaza orbita, determinand umflarea ochiului sau a pleoapei, astfel incat miscarea corecta a ochilor devine dificila.
-Conjunctivita (ochi roz): o infectie sau reactie alergica la nivelul conjunctivei, membranele mucoase care captusesc pleoapele interioare si suprafata globilor oculari.
-Viral: Cel mai frecvent tip de ochi roz. Provoaca arsuri, ochi rosii, lacrimati. Este extrem de contagioasa, in special in mediile scolare sau multimile de oameni.
-Bacterian: poate fi foarte contagios. Provoaca dureri, ochi rosii cu puroi lipicios.
-Alergic: Devine dintr-o reactie alergica la un alergen din aer. Nu este contagios. Provoaca mancarime, ochi rosii si lacrimati.
-Abraziunea corneei: O zgarietura sau zgarietura pe cornee.
-Lacerarea corneei: O taietura pe cornee, de obicei cauzata de un obiect ascutit care zboara in ochi sau de ceva ce loveste ochiul cu forta. O laceratie poate rupe partial sau complet prin globul ocular.
-Ulcer corneean: o ranire deschisa pe cornee, cauzata fie de infectie, de ochi uscat sever sau de alte afectiuni.
-Ochi uscat: Lipsa de umiditate in ochi, ceea ce duce la senzatia unui obiect strain in ochi, sensibilitate la lumina, lacrimare si uneori roseata. Cauzele includ purtarea lentilelor de contact, utilizarea anumitor medicamente (cum ar fi antihistaminice, beta-blocante, opiacee si antidepresive triciclice), boli, rani sau factori de mediu (cum ar fi aerul conditionat).
-Distrofia lui Fuchs: o boala oculara in care celulele din straturile superioare ale corneei mor, provocand acumularea de lichid, ochi umflati si vedere incetosata.
-Keratita: o infectie a corneei (fata transparenta in forma de cupola a ochiului) rezultata din ranirea sau utilizarea lentilelor de contact. Infectia poate fi cauzata de o ciuperca, bacterii, virus herpes, amibe sau expunere intensa la radiatii ultraviolete. Daca este lasata netratata, poate aparea orbirea.
-Glaucom: acumularea de lichid in partea din fata a ochiului, provocand presiune care dauneaza nervului optic. Aceasta este cauza principala a orbirii la persoanele de peste 60 de ani. Glaucom primar cu unghi deschis: lichidul nu se scurge normal din ochi. Acest tip de glaucom cauzeaza rareori dureri oculare. Glaucom cu unghi inchis: irisul (partea colorata a ochiului) este foarte aproape de unghiul de drenaj al ochiului, blocand potential drenajul adecvat. Glaucomul cu unghi inchis provoaca durere mai des decat alte tipuri de glaucom.
-Hipema: Sangele se aduna intre cornee si iris, de obicei din cauza unei leziuni care provoaca o lacrima a irisului sau a pupilei ochiului.
-Paralizie microvasculara a nervilor cranieni: fluxul de sange catre nervii care controleaza miscarea ochilor este blocat. Ca urmare, miscarea normala a ochilor nu este posibila si poate rezulta vederea dubla. Se gaseste frecvent la persoanele cu diabet zaharat sau hipertensiune arteriala.
-Nevrita optica: inflamarea nervului optic, nervul care transporta semnale luminoase catre partea din spate a ochiului si apoi catre creier pentru procesarea imaginilor vizuale. Nevrita optica poate fi o boala autoimuna si este adesea intalnita la persoanele care au avut boli pe baza de virus, cum ar fi oreion, rujeola, gripa sau scleroza multipla.
-Uveita: Inflamatie a stratului mijlociu al globului ocular (uveea). Deteriorarea tesutului ocular poate fi grava, ducand la orbire.

Tratament

In general, durerea oculara este tratata mai intai prin determinarea cauzei durerii si apoi tratand acea cauza. De obicei, medicamentele pentru durere nu sunt necesare.

1. Pentru afectiuni infectioase:
• Picaturi pentru ochi care reduc inflamatia (corticosteroizi) sau care largesc pupila ochiului pentru a reduce durerea si inflamatia.
• Picaturi pentru ochi cu antibiotice, antifungice sau antivirale.
• Medicamente orale non-narcotice pentru a reduce durerea sau simptomele alergiei.
• Utilizati un prosop curat sau un servetel de fiecare data cand stergeti fata sau ochii.
• Spalati-va frecvent mainile, in special dupa ce ati tusit, stranutat sau ati folosit toaleta.
• Tineti mainile si degetele departe de ochi.
• Evitati utilizarea lentilelor de contact atunci cand ochii sunt infectati.
• Nu folositi machiaj cand ochii sunt infectati.

2. In cazuri de leziuni oculare:
• Solicitati ingrijiri medicale cat mai curand posibil.
• Asezati usor un scut peste ochi pana cand se poate primii asistenta medicala. Un scut poate fi facut din ceva la fel de simplu ca fundul unui pahar de hartie care a fost decupat si lipit peste ochi.
• Cu exceptia cazului in care a existat o vatamare chimica, nu clatiti cu apa.
• Nu incercati sa indepartati un obiect blocat in ochi.
• Nu frecati si nu aplicati presiune pe ochi.
• Daca ochiul sangereaza, discutati cu medicul oftalmolog daca sa evitati utilizarea aspirinei sau a medicamentelor antiinflamatoare, deoarece acestea pot subtia sangele si pot face mai dificila controlul sangerarii.

3. Alte tratamente:
• Picaturi lubrifiante pentru ochi.
• Tratamentele chirurgicale pot inlocuii o cornee deteriorata sau cicatrice cu celule transplantate sau o cornee intreaga. Chirurgia poate ajuta, de asemenea, la restabilirea functiei muschilor oculari deteriorati sau la indepartarea unui obiect strain din ochi.
• Chirurgia cu laser poate imbunatatii drenajul in ochi in cazurile de glaucom.
• Ochelarii cu prisma sau utilizarea de plasturi pentru ochi pot fi utilizati pentru a ajuta la recuperarea dupa anumite afectiuni, cum ar fi paralizia microvasculara a nervilor cranieni.

Concluzie

Orice durere oculara trebuie investigate de un specialist, deoarece asa cum a fost prezentat mai sus, diferite patologii pot da durere oculara, unele fiind nesemnificative insa altele pot necesita tratamente complexe.

Bibliografie:
1. https://www.healthline.com/health/eye-pain
2. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17796-eye-pain
3. https://www.webmd.com/eye-health/eye-pain-causes-symptoms-diagnosis-treatment