SUA vor sa interzica vanzarea fara reteta a medicamentelor pentru copiii sub patru ani

Vanzarea fara reteta a medicamentelor pentru tuse si raceala, destinate copiilor sub patru ani, ar putea fi interzisa prin lege in SUA, iar medicii romani sustin ca o astfel de reglementare ar fi utila si in tara noastra, din cauza riscurilor de supradoza si de medicatie necorespunzatoare.

Asociatia companiilor americane care fabrica produse pentru ingrijirea sanatatii a avertizat cu privire la aceste riscuri, in special in cazul siropurilor si al pastilelor pentru tuse si raceala, anunta Reuters. Potrivit medicilor, produsele farmaceutice cumparate fara prescriptie nu s-au dovedit sigure si eficiente pentru a fi administrate copiilor mici.

Initiativa americanilor de a interzice prin lege vanzarea medicamentelor pentru cei mici fara reteta ar putea fi un exemplu de urmat, considera medicii romani. "in Romania exista mai multe tipuri de siropuri anti-tusive pentru copii, care pot fi recomandate de medic in functie de tipul de patologie. Nu este indicat ca parintii sa cumpere medicamentele din farmacie fara prescriptie de la doctor, intrucat exista riscul de a se agrava starea de sanatate a copilului. Ar fi utila si in Romania o lege prin care sa se interzica vanzarea de produse farmaceutice fara prescriptie, cat timp aceasta ar fi respectata si de farmacisti", a precizat, pentru NewsIn, dr. Alexis Virgil Cochino, medic pediatru.