Cine este expus riscului de a dezvolta Zona Zoster

Ce este zona zoster

Zona zoster este o infectie de tip viral care afecteaza radacinile nervoase. In majoritatea cazurilor, bolnavii prezinta durere si aparitia unei benzi eruptive pe o singura parte a corpului. Aparitia sa este mai frecventa la persoanele adulte cu sistemul imunitar scazut din cauza stresului, a unor rani, a medicamentelor sau a altor diversi factori.

Cauze

Cauza aparitiei bolii este reactivarea in corp a virusului varicelo-zosterian. O persoana care in trecut a avut varicela va avea permanent in corp acest virus sub forma inactiva in radacinile nervoase, pana cand diversi factori contribuie la reactivarea sa. Nu poti face zona zoster daca nu ai avut varicela, insa oricine a avut varicela poate sa faca zona zoster.

Simptome

Manifestarile clinice ce apar in zona zoster se impart in trei categorii:
1. Manifestari preeruptive
2. Manifestari eruptive acute
3. Manifestari cronice

Printre simptomele initiale trebuie mentionate: oboseala, cefalee, sensibilitate la lumina si simptome asemanatoare unei stari gripale (astenie, febra, dureri musculare usoare).

Zona zoster incepe cu o senzatie de arsura, mancarime sau cu o durere strafulgeratoare pe o anumita zona a pielii, localizata doar pe o jumatate de torace, abdomen sau fata, pe o portiune a bratului sau a membrului inferior.

In acest stadiu, cand eruptia caracteristica nu a aparut inca, durerea este confundata adeseori cu alte afectiuni de la nivelul inimii, al plamanilor sau al rinichilor. Pielea este atat de sensibila in aceasta perioada incat pacientul poate sa nu mai suporte atingerea sau frecarea cu hainele.

Trebuie mentionat ca nevralgiile sunt de intensitate minora sau moderata in cazul copiilor si al tinerilor, pe cand in cazul persoanelor in varsta, durerea poate deveni insuportabila.

Apoi, dupa un interval de 3-5 zile, apare eruptia cutanata. In prima faza, pielea este rosie si usor in relief, urmand ca pe traseul nervilor afectati sa apara placarde eritematoase cu vezicule grupate in buchete de dimensiuni de 1-3 mm. Acestea vor prezenta un lichid serocitrin limpede. Dupa cateva zile, acesta devine tulbure, veziculele se sparg, iar zona va fi acoperita de cruste ce vor cadea spontan dupa 7-10 zile, zona ramanand cu un tegument subtire. Vindecarea cicatricelor se va face in decurs de 2-3 saptamani.

Zonele in care poate sa apara eruptia sunt: torace, abdomen, membru superior sau inferior, pe traiectul unei ramuri a nervului trigemen (zona oftalmica). La persoanele cu sistemul imunitar slabit, uneori se pot constata elemente eruptive de varicela si pe restul corpului.

Contagiozitate

Persona cu zona zoster poate transmite virusul varicelo-zosterian unei persoane ce nu este imunizata, adica nu a avut varicela sau nu a fost vaccinata cu vaccinul antivaricelic.

Transmiterea este posibila prin contact direct cu leziunile deschise de pe piele. Persona in cauza va face varicela, si nu zona zoster. Pana cand veziculele nu au cruste, bolnavul se afla in perioada contagioasa si trebuie evitat contactul cu persoanele neimunizate, cele cu imunitate scazuta, femei gravide si nou-nascuti.

Diagnostic si teste de laborator

Semele si simptomele herpesului zoster sunt distincte si, odata cu aparitia eruptiei cutanate, se poate pune un diagnostic clinic precis. In absenta unei eruptii cutanate, diagnosticul este dificil, se poate face confuzie cu herpes simplex, dermatita de contact, muscaturi de insecte, urticarie papulara sau eruptii medicamentoase.

Herpesul zoster poate fi diagnosticat cu greutate la copii, adultii mai tineri si la persoanele cu sistemul imunitar compromis. Pentru aceste cazuri, exista testul PCR pentru determinarea virusului varicelo-zosterian-ADN, acesta fiind cel mai util in diagnosticarea cu certitudine. Recoltarea probelor biologice se poate efectua din sange, leziune, LCR sau lichid amniotic.

Tratament

Din nefericire, nu exista un tratament care sa vindece zona zoster, doar anumite medicamente care vor ajuta la ameliorarea simptomelor. Daca diagnosticul este pus precoce, in primele 72 de ore de la aparitia rash-ului, medicul va prescrie medicamente antivirale (aciclovir), care vor ajuta la ameliorarea simptomelor, vor reduce durata bolii si riscul de dezvoltare a unei dureri cronice.

Zona de piele ce prezinta eruptia cu vezicule trebuie spalata cu delicatete cu apa rece o data sau de doua ori pe zi. Odata aparuta nevralgia postherpetica, pot fi administrate medicamente cu scopul de modificare a modului in care semnalele dureroase sunt percepute de catre sistemul nervos central. Medicamentele antialgice obisnuite nu au efecte dorite pe acest tip de durere.

Prognostic

Majoritatea pacientilor se vindeca in mod complet, fara durere reziduala, iar culoarea pielii va revenii la normal in zona afectata.
Foarte rar exista dezvoltarea unui nou episod (2% din populatia generala, insa acest procent va creste la 20% la persoanele cu SIDA).

Complicatii

Posibilele complicatii sunt:

-Nevralgia postherpetica - este cea mai frecventa complicatie. Dintre pacientii cu zona zoster, 10-15% vor experimenta durere severa de lunga durata la nivelul zonei de pe piele unde au aparut veziculele, chiar dupa ce eruptia s-a vindecat complet.

Durerea poate persista luni de zile si, foarte rar, ani, avand un impact semnificativasupra calitatii vietii. Durerea severa este mai frecventa la pacientii in varsta si este insotita de o sensibilitate extrema la caldura si frig in zona de piele afectata.

-Suprainfectia bacteriana a pielii- daca veziculele nu sunt ingrijite adecvat, se poate produce suprainfectia bacteriana a zonelor de piele deschise.
-Herpes zoster oftalmicus - apare cand eruptia implica ochiul. Poate afecta temporar sau definitiv vederea, putand cauza orbire, si este foarte dureroasa.
-Herpes zoster care se extinde la nivelul urechii - se numeste si sindromul Ramsay Hunt, sau zoster geniculat. Apare cand eruptia afecteaza nervul facial. Poate cauza surditate si tulburari de echilibru. Se poate manifesta cu paralizie Bell (pareza faciala
periferica).
-Foarte rar pneumonie, encefalita (inflamatia creierului), deces (la pacientii imunocompromisi).

Zona zoster reprezinta o afectiune care nu este la fel de comuna precum varicela, dar care poate aparea in cazul in care virusul varicelo-zosterian este prezent in corp in starea lui latenta.

Cu toate ca zona zoster nu se poate vindeca, in cazul aparitiei manifestarilor clinice specifice, exista tratamente care pot reduce severitatea durerii si pot ameliora disconfortul astfel creat, in timp ce afectiunea isi urmeaza cursul firesc si evolueaza catre disparitia manifestarilor clinice.

Exista modalitati naturale de a va intari sistemul imunitar pentru a reduce sansele de a dezvolta zona zoster.

Stresul este un factor de risc pentru dezvoltarea zosterului, asa ca limitarea stresului poate fi utila. Incercati meditatia, yoga sau alte metode de relaxare.

Alte lucruri pe care le puteti face includ:
• Mancati o dieta sanatoasa.
• Mentine o greutate normala.
• Faceti sport regulat.
• Dormiti sapte pana la noua ore in fiecare noapte.
• Nu fumati si nu folositi produse din tutun.

Acestea sunt toate sfaturi pentru un stil de viata general sanatos, nu doar pentru a reduce sansele de a face zona zoster.

Concluzie

Daca ati avut varicela, sunteti expus riscului de a dezvolta zona zoster mai tarziu in viata. Zona zoster provoaca o eruptie cutanata care este contagioasa si dureroasa. Boala poate avea complicatii grave. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a va reduce riscul este sa va faceti vaccinul cu zona zoster. Vaccinurile sunt sigure si eficiente.

Bibliografia:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11036-shingles
https://www.healthline.com/health/shingles