Sindromul de apnee in somn la copii

Un studiu realizat in Australia arata, din nou, cat de important este somnul pentru copii.
Studiul a fost realizat pe 130 de copii, cu varste intre 4 si 12 ani. In timpul somnului, copiilor le-au fost monitorizate, activitatea cerebrala, miscarile globilor oculari, activitatea musculara, ritmul cardiac si respirator. In urma acestor monitorizari, copii au fost incadrati in una din categorii:

- sforaituri rare

- sforaituri frecvente

- sindrom de apnee obstructiva in somn (SAS).

Apneea in somn este o intrerupere temporara si repetata, a respiratiei in timpul somnului. Apneea obstructiva, este cea mai comuna forma de apnee in somn. Factorii de risc pentru apnee sunt, obezitatea si amigdalitele.
In timpul somnului muschii gatului si ai limbii, se relaxeaza si blocheaza partial, caile aeriene.
Daca in cursul unei ore de somn, apar 10 episoade de apnee, care dureaza fiecare cel putin 10 secunde, la creier nu mai ajunge suficient oxigen. Aceasta declanseaza o trezire partiala, exprimata printr-un sforait brusc si o inspiratie profunda. Trezirea partiala ramane nesesizata de pacient, dar somnul este superficial si fragmentat, ceea ce duce la oboseala si somnolenta in timpul zilei. De asemenea sunt afectate capacitatea de concentrare si performantele diurne. In timp, SAS poate favoriza aparitia diabetului, hipertensiunii arteriale sau accidentelor vasculare cerebrale.
SAS poate sa apara la orice varsta, in cadrul studiului realizat, cel mai frecvent a fost descoperit la prescolari (4 - 6 ani). Acest fapt a fost pus pe seama dimensiunilor mari a amigdalelor, in raport cu dimensiunea gatului.
SAS afecteaza in mod egal baietii si fetele, dar este mai frecventa la copii obezi sau care provin din familii, unde mai sunt cazuri de SAS.
Se recomanda 11 – 13 ore de somn, pentru un copil prescolar si 10 – 11 ore de somn pentru scolari. Este foarte important sa se fixeze si respecte o ora de culcare, de asemenea copii nu trebuie sa consume cafeina inainte de culcare (ciocolata, bomboane, sucuri).
Copii nu trebuie sa primeasca nici un fel de medicamente care sa ii ajute sa adoarma mai repede.