Afectiuni manifestate prin durere toracica

Ce este durerea toracica

Durerea toracica este un simptom obisnuit si relativ frecvent intalnit in serviciile de urgenta si are cel mai adesea o cauza benigna. In situatia in care durerea toracica este determinata de o patologie cu risc vital tratamentul pacientului trebuie efectuat de urgenta, imediat dupa debutul simptomelor, aceasta abordare precoce fiind premisa scaderii mortalitatii .

Un procent important dintre pacientii cu durere toracica determinata de o cauza severa nu solicita la timp interventia medicala de urgenta si de aceea interventiile in scop diagnostic si terapeutic sunt uneori intarziate.

Durerea toracica este un simptom comun in practica generala si aria diagnosticelor posibile este larga. Durerea musculoscheletala este diagnosticul cel mai frecvent la pacientii ce se prezinta la medicul de familie, iar problemele cardiace reprezinta 10-34 % din total .

Cel mai adesea medicul de familie poate pune diagnosticul pe baza istoricului medical si a investigatiilor simple. Cand se confrunta cu o durere acuta si semnele indica o problema serioasa pacientul trebuie orientat de la telefon sa apeleze dispeceratul de urgenta 112.

Cauzele durerii toracice

Durerea toracica pe linie mediosternala poate avea multe cauze, incluzand afectiuni gastrointestinale si cardiovasculare, cel mai frecvent intalnite. Durerea de origine esofagiana poate mima angina pectorala

Durerea toracica poate avea etiologii variate, din punct de vedere practic fiind utila incadrarea acestora in afectiuni cu risc vital major imediat si afectiuni fara risc vital.

Afectiuni cu risc vital imediat manifestate prin durere toracica:
-Infarct miocardic acut;
-Angina pectorala;
-Disectia de aorta;
-Pneumotoraxul sufocant;
-Embolia pulmonara;
-Ruptura de esofag.

Afectiuni fara risc vital imediat manifestate prin durere toracica:
-Pneumonia;
-Supuratii pleuro-pulmonare;
-Pleurezii;
-Pericardite;
-Boala de reflux gastroesofagian;
-Spasm esofagian;
-Afectiuni ale peretelui toracic:
-Afectiuni musculare;
-Fracturi costale;
-Metastaze osoase;
-Costocondrite.
-Zona zoster toracica;
-Spondiloza cervicala;
-Afectiuni ale viscerelor intraabdominale:
-Colecistite;
-Pancreatite;
-Boala ulceroasa.
-Criza hemolitica din siclemie.

Factori de risc

Factorii de risc ai disconfortului toracic sunt in functie de cauzele care il produc. Durerile toracice pot fi considerate un simptom al afectiunii cauzatoare. In acest fel, tratamentul medical se adreseaza, in primul rand, ameliorarii durerii. in al doilea rand, trebuie sa se adreseze vindecarii afectiunii care provoaca durerea.

Prezenta factorilor de risc pentru boala arteriala coronariana (hipertensiune, hipercolesterolemie, fumat, antecedente heredocolaterale) cresc probabilitatea existentei unei boli coronariene, dar nu ajuta la identificarea cauzei durerii acute toracice.

Diagnosticare

Anamneza. Durerea toracica de cauza esofagiana si cea cardiaca pot fi foarte asemanatoare. In ambele durerea poate fi severa si asociata cu efortul fizic. Episodul dureros poate dura de la minute la ore,si poate reaparea timp de mai multe zile.

Pirozisul este o senzatie dureroasa sub forma de arsura retrosternala care poate iradia inspre gat, fata. Apare de obicei, dupa masa sau cand pacientul este in clinostatism. Poate fi insotit de regurgitatie si ulterior de hipersalivatie. Tipic, pirozisul sugereaza reflux gastroesofagian; totusi, unii pacienti descriu ca “pirozis” orice discomfort care apare in zona mijlocie a toracelui si, de aceea, trebuie chestionati despre simptome specifice.

Odinofagia este durerea aparuta la deglutitie (postconsum de alimente sau bauturi foarte reci sau foarte fierbinti), sugerand o etiologie esofagiana. Poate aparea cu sau fara disfagie ( dificultate la inghitit). Pacientii cu tulburari de motilitate esofagiana prezinta frecvent atat disfagie, cat si odinofagie.

Durerea constrictiva iradiind catre mandibula si brate sugereaza ischemie acuta sau infarct miocardic. Adesea pacientii descriu durerea din ischemia miocardica ca pe o indigestie. Durerea aparuta la efort si ameliorata in repaus indica angina pectorala. Durerea foarta intensa, cu iradiere posterioara, sugereaza disectie de aorta toracica.

Durerea poate fi intensificata de respiratie si/sau miscare.

Investigatii

• Evaluarea minima oricarui pacient cu durere toracica include electrocardiograma, examinarea radiologica a toracelui, ,pulsoximetrie, masurarea tensiunii arteriale. Rezultatele acestor investigatii trebuie coroborate cu datele de anamneza , examinarea clinica si analiza markerilor sanguini cardiaci. Daca semnele sugereaza o etiologie esofagiana si este exclusa cauza cardiaca, tractul gastrointestinal superior trebuie evaluat prin endoscopie sau bariu cu substanta de contrast. De asemenea, este utila si efectuarea unei ecografii abdominale pt excluderea unei patologii biliare sau pancreatice sau tomografie computerizata toracica;

• rezonanta magnetica nucleara.

Tratament

Afectiunile specifice diagnosticate care duc la disconfort toracic trebuie tratate. Cand riscul de deces nu poate fi exclus, pacientii sunt de obicei internati in spital sau intr-o sectie de supraveghere, in vederea monitorizarii cardiace si a unei evaluari extensive.

Pana la stabilirea diagnosticului, simptomele se trateaza in functie de nevoile pacientului. Tratamentul final variaza in functie de cauza care sta la baza durerii toracice. Medicamentele utilizate pentru a trata unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii toracice pot include:
• medicamente de relaxare arteriala;
• aspirina;
• medicamente care descompun cheagurile;
• medicamente ce subtiaza sangele;
• medicamente ce elimina acidul;
• antidepresive.

In unele cazuri severe de disconfort toracic, medicul specialist poate recomanda proceduri chirurgicale/interventionale, pentru ca acestea trateaza unele dintre cele mai periculoase cauze ale durerii toracice.

Aceste proceduri pot fi:
• revascularizarea miocardica prin implantare de stent;
• operatia de bypass;
• repararea disectiei;
• reumplerea pulmonara.