Efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare

Medicamente antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare se impart in doua mari categorii: steroidiene si non-steroidiene. Antiinflamatoarele non-stiroidiene, sau AINS, sunt unele dintre cele mai utilizate medicamente, in tratamentul durerii de tip inflamator, la nivel Mondial. Cu siguranta, orice persoana a luat cel putin o data antiinflamatoare.

Multe dintre AINS-uri sunt disponibile la farmacie fara prescriptie, iar pentru altele, este nevoie de prescriptie medicala, fiind doze mai puternice.

Cum functioneaza AINS?

In organism, exista doua enzime principale, prescurtate COX1 si COX2, responsabile de aparitia inflamatiei si simptomelor asociate. Antiinflamatoarele inhiba aceste enzime, astfel reducand procesul inflamator. Unele substante inhiba ambele forme ale enzimei, fiind numite antiinflamatoare neselective, in timp ce altele inhiba selectiv doar enzima COX 2. Acest lucru este important pentru efectele adverse, intrucat inhibitorii selectivi COX 2 sau mai putine reactii gastro-intestinale.

Efecte adverse comune

Pacientii in varsta si pacientii cu boli cronice sunt mai predispusi la aparitia efectelor adverse. Antiinflamatoarele dau efecte adverse importante, atunci cand sunt utilizate timp indelungat, pentru dureri cronice. Administrate ocazional, la nevoie, efectele adverse nu sunt de regula prezente.

Efecte gastro-intestinale

Intrucat enzima COX1, si intr-o mai mica masura COX2, au rol protector gastric, antiinflamatoarele, prin inhibitia lor, vor reduce aceasta protectie. Astfel apar diverse reactii gastro-intestinale:
• Iritatie gastrica
• Dureri gastrice
• Pirozis (arsura retrosternala)
• Flatulenta, diaree, constipatie
• Sangerari digestive si ulcere
• Greata si varsaturi

Aceste efecte pot fi diminuate prin administrarea AINS-urilor in timpul mesei, alaturi de un pahar de apa, lapte, sau in combinatie cu medicamente antiacide. Consumul de alcool in timpul tratamentului cu AINS creste considerabil riscul de hemoragie digestiva.

Efecte cardiovasculare

Cu exceptia aspirinei, antiinflamatoarele non-steroidiene pot creste riscul de ischemie, astfel crescand riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Toate antiinflamatoarele cresc tensiunea arteriala, indiferent de statusul tensional anterior. Unele antiinflamatoare interactioneaza cu medicamentele antihipertensive, reducand eficienta acestora.

Acest risc apare in primele saptamani de administrare, si creste pe masura ce trece timpul sau pe masura ce sunt crescute dozele. Exista antiinflamatoare cu risc scazut cardio-vascular, precum Naproxenul, fiind alese in cazul pacientilor cu predispozitie sau cu boli cardiace preexistente.

Efecte renale

Cel mai comun efect advers renal este retentia de apa sau retentia hidrosalina, ceea ce accentueaza hipertensiunea arteriala. Retentia de apa se poate manifesta prin edeme ale membrelor inferioare. Alte afectiuni renale sunt rare, chiar si in tratamentul cronic cu AINS. Totusi, pacientii cu disfunctie renala trebuie sa evite administrarea indelungata, pentru a evita riscul de insuficienta renala.

Reactii alergice

Desi reactiile alergice la AINS sunt rare, exista pacienti cu alergie la un anumit reprezentant, precum alergia la paracetamol. Daca experimentati simptome de raspuns alergic sistemic, apelati la ajutor medical de urgenta. Aceste simptome includ:
• Tumefierea buzelor, limbii, ochilor
• Dispnee
• Dificultati de inghitire (disfagie)
• Eritem cutanat, prurit

Hemoragii interne si externe

Antiinflamatoarele non-steroidiene pot reduce abilitatea sangelui de coagulare. Acest lucru poate duce la hemoragii manifestate la nivel cutanat, cu aparitia usoara a vanatailor, si la prelungirea timpului de sangerare in urma taieturilor minore.

De asemenea, prin efectele lor gastrice, AINS-urile favorizeaza aparitia ulcerelor si a leziunilor iritative gastrice. Ulcerele prezente la nivel gastric sau esofagian pot sangera usor, ducand la hemoragie interna cronica, in cantitate mica, sau la hemoragie acuta, severa. Acest tip de hemoragie poarta numele de hemoragie digestiva superioara, fiind unul dintre cele mai severe efecte adverse ale AINS.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

In cazul in care va aflati sub tratament cronic cu unul sau mai multe medicamente antiinflamatoare non-steroidiene, fiti atenti la orice efect advers nou aparut. Sunati-va medicul daca apar efecte adverse neobisnuite, care va ingrijoreaza. Este posibil sa aveti nevoie de o ajustare a dozelor sau chiar a medicamentului.

Mergeti de urgenta la medic, daca apar simptomele urmatoare:
• Dificultati de respiratie
• Durere toracica
• Slabiciune musculara intr-o jumatate a corpului
• Tumefiere la nivelul fetei
• Dificultati de vorbire
• Voma cu sange sau sange in scaun
• Hemoragie care nu poate fi oprita

Precautii pe termen lung

In ceea ce priveste administrarea antiinflamatoarelor non-steroidiene, medicii recomanda sa nu le utilizati pentru mai mult de 3 zile la rand pentru febra, respectiv mai mult de 10 zile la rand pentru durere. Orice tratament antiinflamator ce depaseste aceasta perioada, trebuie stabilit si monitorizat de catre un medic.

Pacientii carora li se recomanda utilizarea lor pe termen lung, timp de cateva saptamani sau luni, le este prescrisa cea mai mica doza posibila, pentru efectul cel mai bun, pentru un timp cat mai scurt. Cele mai importante consecinte posibile, dupa un tratament cronic cu AINS, sunt: ulcerul peptic, insuficienta renala, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Astfel, pacientii aflati sub tratament cronic trebuie monitorizat periodic, atat clinic cat si paraclinic, prin analize de sange. Analizele de rutina pot identifica efecte precum hemoragiile interne oculte, manifestate prin anemie, precum si aparitia fenomenelor ischemice.

Tratamentul antiinflamator al copiilor necesita si mai multa precautie, intrucat efectele adverse pot fi mai severe in cazul lor. Aspirina trebuie evitata, din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye, un sindrom potential fatal. De asemenea, precautii aditionale sunt necesare in cazul pacientilor cu boli cardiace cronice, boli renale sau hepatice cronice. Femeile insarcinate trebuie sa evite, pe cat posibil, administrarea AINS, in special in ultimele 2 trimestre de sarcina.

Interactiuni medicamentoase

Unele clase de medicamente pot interactiona cu altele, iar AINS sunt cunoscute ca avand multe interactiuni medicamentoase. In primul rand, un medicament aniinflamator nu ar trebui combinat cu altul, intrucat eficienta tratamentului nu creste, ci doar apar mai multe efecte adverse. Alte medicamente cu care interactioneaza antiinflamatoarele non-steroidiene includ anticoagulantele orale, digitalicele, medicamente folosite in tratamentul afectiunilor cardiace. Discutati intotdeauna cu medicul posibilitatea administrarii altor medicamente.

Tipuri de AINS

Antiinflamatoarele sunt grupate dupa caracteristicile chimice, structurale, dupa selectivitate si dupa timpul de actiune. Unele dintre cele mai utilizate AINS-uri, eliberate fara prescriptie medicala, sunt:
• Aspirina si alte medicamente ce contin aspirina
• Ibuprofen, gasit sub mai multe denumiri: Brufen, Nurofen, Ibuprofen
• Naproxen sodic

Antiinflamatoarele non-steroidiene eliberate cu prescriptie medicala sunt utilizate, in general, in tratamentul cronic al afectiunilor inflamatorii de tip reumatism articular, artrite, boli inflamatorii autoimune. Acestea includ:
• Celecoxib
• Diclofenac
• Ketorolac
• Ketoprofen
• Dexketoprofen
• Indometacin

Concluzie

AINS-urile sunt utile in tratamentul simptomatic al durerii de tip inflamator, in special in durerile cronice. Acestea au si efect antipiretic, ceea ce le face tratamentul de prima intentie in febra. Riscurile pe care le implica antiinflamatoarele non-steroidiene nu trebuie insa neglijate, iar pacientii cu tratament cronic trebuie atent monitorizati pe durata tratamentului. Nu uitati sa discutati cu medicul inaintea administrarii antiinflamatoarelor, precum si inaintea asocierii mai multor medicamente.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/side-effects-from-nsaids#takeaway
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/11086-non-steroidal-anti-inflammatory-medicines-nsaids