Deficitul de vitamina K la nou nascuti

Ce este vitamina K

Vitamina K este un supliment de care organismul are nevoie pentru coagularea sangelui. In organism, vitamina K este stocata in ficat, creier, plamani.

Sangerarea prin deficit de vitamina K este o afectiune intalnita cel mai des la nou nascuti si cel mai bun mod de a evita sau de a preveni sangerari prin deficit de vitamina K la bebelusi este reprezentat de injectia cu vitamina K atat la femeile insarcinate cat si la nou nascuti.

Deficitul de vitamina K apare adesea in copilarie.

Vitamina K este o vitamina liposolubila cu rol vital in producerea proteinelor cu rol in coagularea sangelui.

Tipuri

Vitamina K este de trei feluri:

1. Vitamina K 1 sau fitonadiona derivata din plante
2. Vitamina k2 menachinona ce este produsa de flora noastra intestinala
3. K 3 o forma sintetica de vitamina K , menadiona, solubila in apa si utilizata pentru trtratament.

La nou nascutii cu deficit de vitamina K exista un risc ridicat de boala hemoragica deoarece lipsa vitaminei K ajunge la fat prin placenta datorita nivelului scazut de vitamina K din laptele matern si sinteza bacteriana colonica scazuta.

Tipuri de sangerare prin deficit de vitamina K

Exista trei tipuri de sasangerare
1. Sangerare precoce - apare imediat dupa nastere in prima zi. Cel mai adesea la copiii ale caror mame au luat anumite tratamente in timpul sarcinii.
2. Clasic - in care copilul sangereaza din cordonul ombilical in primele 7 zile de la nastere
3. Tarziu- poate avea loc in primele 6 luni de viata si sunt afectati de obicei bebelusii care sunt alaptati exclusiv cu lapte matern ( ale caror mame au deficit de Vit K) dar care nu au primit injectie de vitamina K.

Cauze

Bebelusii au risc de sangerare prin deficit de vitamina K din mai multe motive. Printre acestea se numara :
1. Bebelusii primesc putina vitamina K de la mame in timpul vietii intrauterine. Asadar acestia au foarte putina vitamina K atunci cand se nasc .
2. Bebelusii sunt alaptati exclusiv cu lapte matern si nu primesc suficienta vitamina ca pana nu trec la formula alimentara cu hrana pentru bebelusi de obicei intre lunile a patra si a sasea de viata .
3. Se intampla deseori ca bebelusilor sa le lipseasca bacteriile intestinale necesare producerii vitaminei k.
4. Bebelusii prezinta diverse boli hepatice care fac ca vitamina K sa fie ineficienta in rolul sau .
5. Bebelusii care nu pot sa absoarba vitaminele din alimentatie sunt cei care prezinta diaree, boala celiaca sau fibroza chistica.

Semne si simptome

Principalul simptom al sangerarii prin deficit de vitamina K este sangerarea necontrolata.Aceasta sangerare nu este oprita in mod natural de catre organism deoarece sangele bebelusului nu poate coagula in mod fiziologic din cauza lipsei vitaminei k .

Bebelusii pot avea sangerari in interiorul corpului iar riscul cel mai mare in acest caz este ca aceasta sangerare sa nu fie observata in timp util la debutul acesteia . Bebelusii pot sangera la nivelul intestinelor sau la nivelul creierului fapt care conduce la leziuni ale acestor organe .

Semne ca bebelusul sangereaza intracranian sunt varsaturile, somnolenta si coconvulsiile.

Orice sangerare necontrolata reprezinta o urgenta medicala. Orice nou nascut care sangereaza necontrolat cel mai des are nevoie de transfuzii de sange sau in cazuri grave de interventii chirurgicale pentru a depista sursa hemoragiei.

Alte simptome sunt:
- vanatai la nivelul capului
- sangerari externe mai ales la nivelul cordonului ombilical sau la nivelul nasului
- o culoare nenaturala a tegumentelor- copilul putand fi palid sau albul ochilor avand o nuanta galbuie
- varsaturi cu sange
- scaun intunecat si lipicios
- sangerari la nivelul penisului daca acesta a fost circumcis
- sangerari in locuri in care au fost mici traumatisme ca de exemplu intepatura unui ac

La bebelusi deficitul de vitamina K are o importanta vitala . Se pot dezvolta defecte congenitale precum probleme in dezvoltarea fetei, in dezvoltarea nasului, a oaselor si a dedegetelor.

Sugarii pot prezenta sangerari intracraniene ce pot fi observate prin anemie, prin varsaturi sau convulsii.

Complicatii

Caracteristicile deficitului de vitamina K variaza in functie de varsta de debut.
La nou nascut deficienta acestei vitamine provoaca hemoragie intracraniana si hemoragie retroperitoneala; acestea apar in primele 7 zile de la nastere. Mai poate aparea ,de asemenea,hemoragia tardiva a nou nascutului in primele trei luni de viata.

Un deficit de vitamina K este asociat cu osteoporoza la varsta matura.  Sangerarile pot duce pana la deces.

Cand sa va adresati unui medic

Este obligatoriu sa va adresati unui medic atunci cand prezentati oricare din semnele si simptomele enumerate mai sus.
De asemenea, daca observati la dvs sau la bebelusi o sangerare fara o cauza aparenta si explicabila, convulsii sau abdomen tare este cazul sa va duceti la doctor.

Preventie

Poate fi prevenita o astfel de afectiune?
Da. In cazul bebelusilor, mamelor trebuie sa li se administreze injectii cu vitamina k ( sunt cazuri in care femeile insarcinate iau anumite medicamente) . De asemenea si nou nascutilor li se administreaza vitamina k injectabil imediat dupa nastere.

Tratament

Pentru orice cauza care a determinat acest deficit , medicul va stabili un plan de tratament medicamentos sau chirurgical( unde este cazul) pentru fiecare caz in parte .
Terapia medicala depinde de severitatea sangerarii si de statusul bolii de baza.

Adresati-va medicului imediat ce observati lucruri in neregula legate chiar si de mici sangerari care nu se mai opresc , cum ar fi intepatura unui ac sau ciupitul cuticule cu forfecuta.
Riscul ca o persoana sa dezvolte sangerare prin deficit de vitamina K este mai crescut de 81 de ori la cei care nu au primit injectii profilactice cu Vitamina K.

https://medlineplus.gov/ency/article/007320.htm
https://emedicine.medscape.com/article/126354-overview
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21132-vitamin-k-deficiency-bleeding
https://www.cdc.gov/ncbddd/vitamink/facts.html