Cancerul de buze poate fi invins

Ce este cancerul de buze

Cancerul de buze este cancerul ce apare la nivelul tegumentelor buzelor. Acesta poate aparea oriunde la nivelul buzelor (inferioara sau superioara) insa prevalenta cea mai mare este la nivelul buzei inferioare.

Cancerul de buze intra in categoria cancerului bucal.
Cele mai multe cancere de buze fac parte din categoria cancerelor scuamocelulare. Incep sa se formeze in celulele plate si subtiri din interiorul buzelor, de la jumatatea lor spre straturile exterioare.

Cauze

Inca nu se stiu clar care sunt cauzele ce cauzeaza cancerul de buze.

In mod general, cancerul se dezvolta atunci cand celulele se multiplica in mod haotic. Nu mai este indusa apoptoza ( moarte celulara programata), celulele se divid tot mai mult si in mod dezorganizat. Aceste celule canceroase au modificari la nivelul ADN-ului. In aceasta situatie, nu mai existra un centru de comanda al celulelor care sa le spuna ce sa faca si, in consecinta, se divid haotic dezvoltand functii patologice.

Aceasta crestere dezorganizata si necontrolata a celulelor face sa formeze o tumoare ce poate invada si distruge tesutul sau organele din jur.

Semne

• Decolorare ablicioasa a buzei care poate fi plata sau usor ridicata
• Rana la nivelul buzei care nu se vindeca
• Durere/ amorteala la nivelul buzelor sau la nivelul pielii din jurul gurii

Factori de risc

Factiorii de risc pentru cancerul de buze sunt in principal expunerea excesiva la soare si consumul de tutun.
Orice forma a consumui de tutun este incriminata : tigarete, trabucuri, tigari electronice, pipa ( semnul pipei in coltul de jos al buzei).
Pielea deschisa la culoare, expunerea indelungata a pielii la soare si un sistem imunitar slabit, favorizeaza, de asemenea, aparitia cancerului de buze.

Preventie

• Renuntati la consumul de tutun iar daca nu fumati nici nu incepeti
• Evitati sa stati in bataia soarelui la orele pranzului cand este cel mai puternic. Folositi creme cu protectie solara, palarii .
• Evitati mersul la saloanele de bronzat. Din cauza ca acestea emit raze UV creste foarte mult riscul de a dezvolta orice tip de cancer de piele .

Diagnosticul cancerului de buze

1. Examenul fizic

In timpul unui examen fizic complet si amanuntit, medicul va analiza cu atentie tot corpul pacientului, in acest caz focusandu-se pe gura, buze, fata si gat.
De asemenea, medicul v-a intreba despre toate semnele si simptomele pe care le prezentati sau le-ati prezentat in trecut.

2. Indepartarea unei portiuni din tumora pentru examinare

In timpul biopsiei, o mica parte de tesut tumoral este excizata si trimisa in laboratolul de anatomie patologica pentru interpretare.
In laborator, medicul care prelucreaza proba poate spune cu certitudine daca este cancer de tip malign sau benign, ce tip de cancer este, care este stadiul lui de evolutie, care este stadiul lui de agresivitate.

3. Teste Imagistice

Aceasta metoda se foloseste pentru a vedea daca tumora a avansat in dimensiuni, daca a invadat alte tesuturi sau organe, daca a regresat in urma tratamentului.

Tratament

1. Tratament chirurgical

Acest tip de tratament presupune indepartarea chirurgicala a tumorii insotita de cativa milimetri de tesut sanatos inconjurator ( margine de siguranta stabilita in functie de dimensiunea tumorii).

Dupa indepartare, este reparata buza pentru a asigura functiile sale: mancat, vorbit, baut in mod normal.
De asemenea sunt folosite si metode de reducere cat mai mult a cicatricilor .

2. Terapia cu radiatii

In aceasta metoda sunt folosite fascicule puternice de lumina pentru distrugerea celulelor canceroase.
Poate fi folosita pentru tratarea tumorii sau dupa ce interventia chirurgicala a avut loc.

3. Chimioterapia

Metoda foloseste medicamente puternice pentru distrugerea celulelor canceroase.

4. Terapii medicamentoase tintite

Sunt folosite medicamente specifice care actioneaza pe slabiciunile celulelor.

Suport pentru persoanele cu astfel de diagnostic

Un astfel de diagnostic primit poate zgudui viata unui om. Este dificil de primit o astfel de veste.
Fiecare persoana gaseste propria ei metoda de a face fata atat din punct de vedere fizic modificarilor ce vor urma cat si celor psihologice si sociale.

Aflati tot ce puteti despre acest tip de cancer

Intrebati medicul dumneavoastra care va trateaza tot ceea ce vreti sa stiti despre acest tip de cancer.
Intrebati-l care sunt toate etapele prin care veti trece in timpul tratamentului. Intrebati despre cea mai potrvita terapie pentru cazul propriu, despre posibile efecte adverse ale tratamentelor sau la ce ar trebui sa va asteptati pe parcurs dupa acesr diagnostic.

Suportul familial e foarte important

Tineti-va familia si prietenii aproape. Este extrem de important sa aveti persoane dragi in preajma in acest timp, atat psihologic va vor ajuta cat poate si fizic in timpul spitalizarii.
Un moral bun este extrem de favorabil in buna evolutie a tratamentului.

Gasiti persoane cu care sa vorbiti

Povara unui astfel de diagnostic poate fi coplesitoare. Gasiti pe cineva cu care sa discutati si care sa va asculte despre temerile dumneavoastra si despre sperantele pe care le aveti.

Concluzie

Diagnosticul unei astfel de afectiuni poate destabiliza un om din punct de vedere emotional sau psihologic.
Este important ca de la primele semne sau modificari sa va adresati unui medic. Cu cat mai repede este pus un diagnostic cu atat mai favorabila este evolutia evenimentelor medicale ce vor urma. Nu intrati in panica, alaturi de un medic bun veti trece peste acest impas.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lip-cancer/symptoms-causes/syc-20355079
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11184-oral-cancer