Trateaza micoza unghiei

Ce este micoza unghiei

Micoza unghiei este o afectiune frecventa, fiind de fapt o infectie fungica localizata. Aceasta poarta si numele de onicomicoza. Semnul principal este aparitia unei coloratii galbene, albe sau maronii la nivelul unghiei, mai frecvent afectand unghiile de la picioare. Petele pigmentare pot aparea pe una sau mai multe unghii.

Daca micoza este usoara si nu deranjeaza pacientul, acesta nu va avea nevoie de tratament. Daca micoza a inaintat in profunzimea tesutului, poate da simptome precum durerea si modificarea texturii unghiei. In aceste cazuri se pot administra medicamente, se pot face tratamente acasa sau poate fi recomandata chiar o interventie chirurgicala minora.

Semne si simptome

Principalele semne ce apar in cazul in care aveti micoza unghiala, sunt:
• Ingrosarea unghiei
• Discoloratie albicioasa, galbena sau bruna
• Modificarea formei unghiei
• Instalarea unui miros neobisnuit
• Modificari de textura a unghiei cu aparitia de rugozitati

Optiuni de tratament

Infectiile fungice unghiale pot fi dificil de tratat. Odata stabilit diagnosticul, discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile de tratament. Acestea depind de severitatea micozei si de tipul de ciuperca ce a cauzat infectia. Desi tratamentul este considerat eficient, poate dura luni de zile pana la aparitia rezultatelor semnificative. De asemenea, chiar daca infectia este tratata, micozele recurente sunt frecvente in cazul acestor pacienti. Astfel, este important ca tratamentul sa fie urmat cu rabdare si ca pacientul sa invete sa observe semnele initiale de onicomicoza, de fiecare data cand reapare.

Tratament medicamentos

Medicamentele antifungice reprezinta tratamentul de electie in micoze, fiind administrate fie pe cale orala, fie local, direct pe unghie. In unele cazuri medicatia orala este combinata cu cea topica, pentru un rezultat mai bun.

• Medicamente antifungice orale. Acestea sunt deseori medicamentte de prima intentie, intrucat indeparteaza ciuperca si vindeca infectia mai repede decat substantele administrate local. Acestea promoveaza regenerarea si cresterea unei unghii sanatoase, care sa inlocuiasca treptat unghia infectata. Se administreaza tipic timp de 6 pana la 12 saptamani, fiind un tratament de lunga durata, cu rezultate vizibile doar spre finalul tratamentului. Eliminarea completa a micozei poate dura 4 luni sau chiar mai mult. Intrucat da unele efecte secundare importante, pacientii aflati sub un astfel de tratament trebuie monitorizati periodic.

• Lac de unghii medical.  Medicul poate prescrie un lac de unghii antifungic. Acesta functioneaza ca un lac de unghii normal, doar ca trebuie administrat zilnic, o data pe zi. Dupa 7 zile, stratul de lac este indepartat si va incepe un nou ciclu de aplicari. Acesta se foloseste timp de un an, mereu in combinatie cu medicamente sau antifungice sub forma de crema.

• Crema medicala.  Crema antifungica trebuie aplicata la nivelul unghiei si tesutului din jur. Dezavantajul este bariera de care crema trebuie sa treaca pentru a ajunge la focarul micozei. Astfel este util ca unghia sa fie subtiata anterior aplicarii cremei, pentru a facilita patrunderea acesteia in profunzime.

Interventie chirurgicala

Unele micoze unghiale nu raspund la medicamente. Astfel poate fi recomandata indepartarea completa a unghiei, atunci cand infectia este deja raspandita si foarte dureroasa. Fiind o operatie minora, riscurile si complicatiile sunt nesemnificative.

Remedii facute acasa

Tratamentele medicamentoase sunt preponderent eficiente, dar cauzeaza efecte secundare ce variaza de la disconfort abdominal la probleme dermatologice severe, eventual icter. Din acest motiv, multi pacienti aleg tratamentele ce pot fi facute acasa, remedii naturiste.

Cele mai frecvente includ:

1. Extract de frunze de ,,radacina sarpelui’’ .Acest extract este facut din plante care fac parte din aceeasi familie cu floarea soarelui. Un studiu facut in anul 2008 a demonstrat ca extractul de radacina sarpelui este eficient impotriva onicomicozei.

2. Ulei de arbore de ceai. Uleiul de arbore de ceai este un extract cu proprietati antifungice si antibacteriene. Fiind folosit si in alte afectiuni dermatologice, acest ulei este considerat eficient si in tratamentul micozei unghiale. Se pune o cantitate mica de ulei pe zona afectata, de 2 ori pe zi.

3. Ulei de oregano. Oregano contine o substanata numita Timol, cu proprietati antifungice si antibacteriene. Asemanator uleiului de arbore de ceai, se administreaza local de 2 ori pe zi. Pot fi folosite ambele uleiuri in paralel, dar astfel creste riscul de reactii alergice.

4. Extract de frunza de maslin. In frunza de maslin se gaseste o substanta activa numita oleuropeina, considerata antifungica, antimicrobiana si cu proprietati de stimulare a sistemului imun. Acest extract se gaseste sub forma de solutie pentru administrare locala, sau sub forma unei capsule concentrate, pe care pacientul o inghite. Se recomanda consumul crescut de apa pe durata tratamentului

5. Uleiuri ozonizate. Uleiurile ozonizate sunt uleiuri obsinuite precum cel de masline sau de floarea soarelui, in care este concentrata o cantitate de ozon. Aceasta expunere de scurta durata, la concentratii mici de ozon, poate inactiva diverse microorganisme, inclusiv fungi.

6. Otet. Otetul nu este dovedit stiintific ca fiind un tratament eficient impotriva micozei. Totusi, este un remediu facut acasa, sigur de incercat.

7. Apa de gura. Apa de gura contine, de regula, ingrediente precum mentol, timol si eucalipt, care au proprietati antifungice si antibacteriene. Astfel este folosita local, extern, impotriva micozei unghiale. Adeptii tratamentului recomanda plasarea piciorului afectat intr-un recipient mare cu apa de gura, timp de 30 de minute pe zi.

8. Usturoi. Studiile au demnostrat ca usturoiul are proprietati antibacteriene si antifungice. Astfel aplicarea externa a unei cantitati mici de usturoi, asupra unghiei infectate, poate imbunatati sanatatea unghiei si ameliora micoza.

9. Modificarea dietei. Legatura dintre alimentatie si starea de sanatate este, fara doar si poate, evidenta. Cu cat sunt mai sanatoase mesele dumneavoastra, cu atat organismul va lupta mai bine cu orice fel de infectie, inclusiv cu micoza. Astfel aceasta este prevenita sau oprita din evolutie. Oferiti organismului nutrientii de care are nevoie, consumand:

- Iaurt bogat in probiotice;

- Suficiente proteine, prentru a sustine cresterea unghiei;
- Suficient fier;
- O dieta bogata in grasimi sanatoase;
- Alimente bogate in calciu.

Concluzie

Micoza unghiei sau onicomicoza este o afectiune comuna, intalnita cel mai frecvent la nivelul unghiilor de la picior. Desi este tratabila, tratamentul va fi de lunga durata, iar pacientul trebuie sa se inarmeze cu rabdare.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-toenail-fungus#adjust-your-diet