Astmul netratat inseamna suferinta pentru pacienti si costuri mai mari pentru sistemul de sanatate

Astmul netratat la timp inseamna suferinta pentru pacienti, dar si costuri mai mari pentru sistemul de sanatate. De Ziua Mondiala a Astmului, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) atrage atentia ca este nevoie de actiuni de preventie si de solutii clare pentru ca astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice, iar prevalenta lui este in continua crestere. La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale este „Acces egal la tratament si reducerea lipsurilor in ingrijirea astmului”.

Cele mai frecvente provocari legate de astm sunt:
- accesul egal la diagnostic si tratament indiferent de situatia socio-economica pe care o are pacientul, varsta sau etnia sa;
- persoanele cu astm nu stiu suficient de mult despre boala lor, despre folosirea si monitorizarea tratamentelor inhalatorii;
- prioritizarea astmului fata de alte boli cronice;
- constientizarea bolii la nivel general, deci si in randul persoanelor care nu au aceasta afectiune;
- constientizarea faptului ca astmul este o boala cronica.

„De peste 15 ani, Societatea Romana de Pneumologie organizeaza actiuni de informare si prevenire a astmului. Cu toate ca inca nu exista un tratament care sa vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacientilor sa dobandeasca un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, invatam mai multe despre astm, se descopera noi optiuni terapeutice, aflam noi metode de eliminare a neajunsurilor in provocarile legate de astm. Pentru evaluarea si gestionarea astmului, pacientul trebuie sa se adreseze medicului specialist.”, spune prof. dr. Roxana Maria Nemes, presedinta Societatii Romane de Pneumologie.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice. In Europa, 1 persoana moare din cauza acestei boli in fiecare ora. Cel mai dese cuvinte folosite de pacienti pentru a descrie o criza astmatica sunt lipsa de aer, sufocarea si frica. Chiar daca nu exista un tratament care sa vindece defintiv afectiunea, pacientii trebuie sa inteleaga ca astmul poate fi tinut sub control si pot avea o viata normala daca respecta indicatiile medicilor si se informeaza din surse sigure.

Casa Pneumologilor Romani, platforma dedicata pacientilor cu boli respiratorii

Pentru a-i ajuta si mai mult pe pacientii cu boli respiratorii, Societatea Romana de Pneumologie pune la dispozitia lor platforma casapneumologilor.ro. Toate informatiile de aici sunt validate de specialiti recunoscui in patologiile respiratorii. Pe langa materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispozitie doua instrumente utile: Harta pneumologilor romani si aplicatia Navigator.

Mai exact, cu doar un click pe harta, pacientii pot gasi medicul potrivit chiar in orasul lor sau in cea mai apropiata localitate. De asemenea, se pot programa la o consultatie la un medic inscris in platforma la numarul de telefon: 021.9904, in zilele lucratoare, in intervalul orar 09.00-17:30. Programarile se vor putea face atat in centrele de stat, cat si in cele private. in funcie de relatia contractuala pe care o are institutia in care lucreaza medicul solicitat cu Casa de Asigurari de Sanatate, consultaia poate fi gratuita (in baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (daca instituia unde lucreaza medicul pneumolog nu se afla in relaie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de catre operator.

Eliminarea deficientelor in ingrijirea astmului reprezinta obiectivul fundamental pentru pacienti in anul 2022: intelegerea afectiunii, a tratamentului de lunga durata, educatia pacientilor cu repere accesibile de diagnostic si tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicatie bronhodilatatoare de lunga durata, la utilizarea corecta a medicatiei inhalatorii, la cresterea aderentei la tratament si in final de dezideratul esential pentru fiecare pacient: controlul astmului.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedinta Sectiunii de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie.

Astmul bronsic cu toate neajunsurile sale poate fi si ramane o provocare pentru orice sistem de sanatate chiar si dupa multi ani de studiere a lui si disciplinare educationala a personalului medical si al pacientilor. Ghidurile au progresat si de aceea cred ca este vremea ca ele sa fie reamintite si cu ocazia acestei conferinte de presa pentru ca semnaleaza progresele in managementul, diagnosticul si tratamentul acestei afectiuni in incercarea de diminua evolutia spre astm sever si a consecintelor sale transferate intr-o povara economica a bolii pentru casele de asigurari.” spune prof. dr. Florin Mihaltan, directorul scolii Societatii Romane de Pneumologie.

Campania de Ziua Mondiala a Astmului de anul acesta a fost realizata cu sprijinul AstraZeneca si MagnaPharm.

*Ziua Mondiala a Astmului este marcata in intreaga lume in prima zi de marti a lunii mai. Primul eveniment a avut loc in anul 1998, in Spania, la Barcelona. 35 de ari au aderat la aceasta iniiativa. De atunci, numarul arilor care marcheza anual acest eveniment a crescut semnificativ, astfel ca Ziua Mondiala a Astmului a devenit unul dintre cele mai notabile evenimente de contientizare i educaie medicala pentru publicul larg.