Probioticele si imunitatea bebelusului. Legatura dintre microbiota si preventia alergiilor, diareei, enterocolitelor, colicilor

Microbiota si rolul esential in imunitate

Microbiota sau flora intestinala este prezenta in intregul tract digestiv si poate ajunge la 2kg la adult de microorganisme vii, cu impact activ asupra echilibrului sanatatii noastre.

Inca de la nastere, cei mici trebuie sa-si dezvolte sistemul imunitar, cel care apara organismul de virusuri si bacterii daunatoare. In prezent, este cunoscut ca 70-80% din celulele imunitatii sunt produse la nivelul intestinului, in asa-numita flora intestinala sau microbiota. Tocmai de aceea este important pentru fiecare parinte sa cunoasca rolul probioticelor pentru bebelusul sau.

Fiecare individ are o microbiota intestinala unica, deoarece multi factori ii influenteaza dezvoltarea si compozitia. Perioada copilariei timpurii este cheia pentru o microbiota sanatoasa. Intr-adevar, la nastere, microorganismele straine populeaza tractul digestiv ca urmare a primului contact al copilului cu mediul extern (prin alaptare, hranire, respiratie etc.). Astfel, copilul mic prezinta in primii ani de viata, o microbiota intestinala din ce in ce mai diversificata si complexa, care se stabilizeaza prima data in jurul varstei de 2 sau 3 ani.

Acest proces de „colonizare” bacteriana ar putea influenta profund starea de sanatate de-a lungul vietii. Au fost facute studii clinice indelungate pentru a stabili daca afectiuni precum dermatita atopica sau alergiile au legatura cu dezvoltarea microbiotei din primii ani de viata.

Flora intestinala: din ce se formeaza si care sunt factorii care o influenteaza

Microbiota intestinala incepe sa se dezvolte inca de la nastere prin contact fizic cu mediul inconjurator, alaptare si hranirea ulterioara etc.
Atunci cand cel mic vine pe lume va lua prima oara contact cu bacteriile, pentru ca in uter a fost intr-un mediu steril. Desi tractul digestiv este in general considerat steril la nastere, studii stiintifice recente au sugerat ca tractul digestiv al copilului poate fi colonizat de microorganisme prezente in mediul intrauterin. Acest fenomen se numeste „colonizare prenatala”.

In cazul nasterilor naturale, bacteriile din calea vaginala vor fi cele cu care va lua contact copilul prima oara. Cu microbiota materna (vaginala, intestinala, cutanata) si cu microorganismele mediului, copilul consolideaza progresiv o flora intestinala diversificata care ajunge la forma adulta in jurul varstei de 2 sau 3 ani.

Pana la aceasta varsta, noi colonii de microorganisme sunt stabilite in tot tractul digestiv. Majoritatea acestor microorganisme sunt esentiale pentru tranzit si digestie, dar si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Unele pot fi daunatoare si pot participa la aparitia diferitelor boli, cum ar fi obezitatea, alergiile, bolile inflamatorii intestinale etc.

Esential pentru dezvoltarea corecta a microbiotei este si cum va fi hranit bebelusul - natural sau cu formula de lapte. Administrarea de antibiotice, in special inaintea varstei de 2 ani poate dezechilibra flora copilului. La fel si regulile de igiena excesive care ar putea incetini maturizarea imunitatii bebelusului, din cauza reducerii contactului cu bacterii.

Flora intestinala a bebelusilor si dezvoltarea armonioasa

Microbiota are un rol esential in absorbtia si asimilarea vitaminelor si a nutrientilor, dar si in dezvoltarea sistemului imunitar. Spuneam anterior ca 70- 80% din productia de celulele sistemului imunitar se afla la nivelul intestinului.

In cazul copiilor, numeroase studii s-au concentrat asupra impactului unui aport de probiotice, in special in tratamentul colicilor, diareei acute sau dermatitei atopice.

Diaree acuta de origine bacteriana sau virala, in tarile industrializate apare cu o frecventa 2,3 episoade/copil pana la varsta de 3 ani. Probioticele moduleaza flora intestinala a sugarului pentru a reduce riscul de infectie si a preveni diareea. Administrarea de probiotice ar scurta, de asemenea, durata simptomelor de infectii gastrice acute si ar preveni aparitia lor. Tulpinile probiotice Lactobacillus paracasei DG au fost studiate special in aceasta indicatie. Administrarea acestor tulpini de probiotice a fost asociata cu o reducere semnificativa a duratei diareei.

Dermatita atopica - mai multe studii stiintifice au indicat o imbunatatire a simptomelor clinice si o scadere a inflamatiei intestinale la sugarii care sufera de eczema atopica. Pentru preventia eczemei atopice – este indicata administrarea de probiotice la mama, inainte de nastere si dupa aceasta si la copil (reduc si frecventa aparitiei simptomelor).

Infectii respiratorii. A fost demonstrat ca administrarea preventiva de probiotice iarna la copiii mici (1 pana la 6 ani) poate reduce procentul de aparitie a infectiilor respiratorii.

O scadere cu 17% a infectiilor respiratorii a fost observata in acest caz. De aici si nevoia redusa de a recurge la medicatie, in special la antibiotice.

Colicile la sugari: probioticele ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor colicilor la sugari. Probioticele reechilibreaza microflora intestinala prin reducerea numarului de proteobacterii responsabile de producerea de gaze.

Avantajele administrarii unui probiotic pentru imbunatatirea starii de sanatate

Administrarea de probiotice, in timpul sarcinii (mama), dar si dupa nastere (sugar), ar influenta pozitiv dezvoltarea microbiotei intestinale. Concentratia benefica de 1 miliard culturi vii de origine umana in 9 picaturi (o administrare) de Enterolactis Baby duce la o echilibrare rapida a florei intestinale. Probioticul formeaza o bariera de protectie impotriva agentilor patogeni, pe care ii distruge, efectele sunt demonstrate prin mai multe studii clinice internationale. Enterolactis Baby ajuta bebelusii nascuti prin cezariana, in mod special, sa aiba un start bun in constituirea unei microflore sanatoase.

Pipeta dozatoare in picaturi din Enterolactis baby asigura o administrare extrem de usoara, iar gustul placut il face usor de acceptat de catre cei mici. Nu contine gluten, lactoza si zahar si este suplimentar testat cu gradul infant la fabricarea produsului. Se poate administra inca din primele zile de viata. In cazul copiilor de pana in 3 ani, recomandarea este ca Enterolactis baby sa fie consumat de 1-2/zi, cu 9 picaturi la fiecare administrare.

Cura se continua pe parcursul a 15-30 de zile, in functie de necesitati.

Pentru preventia aparitiei colicilor, este recomandata administrarea pana la 6 luni. Daca este vorba de o administrare in paralel cu antibiotice, Enterolactis Baby poate fi consumat la un interval de 3 ore de la antibiotic.

Dupa desfacerea flaconului, acesta se pastreaza la frigider, dar nu mai mult de 30 de zile.