Patronatul Societatilor de stomatologie PSSITD: Solicitam colegilor medici sa comunice cu atentie privind caile de transmitere a Hepatitelor, pentru a nu discredita fara temei medicii stomatologi

 24 martie 2022: Noi, membrii Patronatului Societatilor de Stomatologie, Implantologie si Tehnica Dentara (PSSITD), transmitem acest punct de vedere prin care atragem atentia asupra propagarii nefondate in spatiul public a afirmatiilor cu privire la modalitatea de transmitere a hepatitei (tip B si tip C) catre pacienti ca pretinsa consecinta a interventiilor stomatologice prin folosirea instrumentarului chirurgical specific.

Atragem atentia asupra faptului ca medicii stomatologi cu practica privata din Romania se supun unor masuri de protectie sanitara si de dezinfectie, fara precedent. Acestea erau in vigoare inca dinainte de anul 2020 – anul declansarii infectiei cu SARS-CoV2- au fost sporite pe durata pandemiei si sunt mentinute in continuare, in beneficiul direct al pacientilor.

Dupa incheierea perioadei de lock-down, activitatea a fost reluata cu respectarea tuturor normelor de Prevenire a raspandirii infectiei cu SARS-CoV2, asigurand servicii medicale stomatologice populatiei in conditii de securitate epidemiologica maxima.
Suspiciunile asupra raspandirii SARS-CoV2 in cabinetele stomatologice s-au dovedit nefondate, iar de la reluarea activitatii nu exista dovezi de crestere a numarului de infectari la cei care au apelat la serviciile cabinetelor de medicina dentara.

Actualmente, in cabinetele stomatologice se respecta cu strictete normele de dezinfectie si sterilizare a instrumentarului medical, conform reglementarilor in vigoare. Mai mult, cabinetele stomatologice sunt verificate si evaluate periodic de catre Directiile de Sanatate Publica pe raza carora isi desfasoara activitatea. De asemenea, toate studiile internationale (precum cele desfasurate de American Dental Association) de pana acum, atesta faptul ca clinicile si cabinetele de stomatologie nu sunt un vector identificat pentru transmiterea COVD-19 sau a altor boli transmisibile, precum hepatita.

Totodata, studiile nationale si internationale care s-au desfasurat pana acum arata faptul ca principalele cai de transmitere a hepatitei sunt relatiile sexuale neprotejate, consumul de substante interzise injectabile sau frecventarea saloanelor de infrumusetare care nu detin o unitate de sterilizare.

Conform anchetelor epidemiologice intocmite de INSP in perioada 2018-2021 pe cazurile de hepatita B si C depistate in Romania, doar 8% au o cauza identificata in tratamentele stomatologice, restul cauzelor identificate fiind infectiile nosocomiale, relatiile sexuale, contact in familie. In plus, la nivelul anului 2021 se remarca o scadere drastica a numarului de cazuri depistate - doar 18 bolnavi la nivel national.

Astfel, prin acest demers solicitam colegilor medici sa comunice cu atentie speciala, dar si in baza de studii si dovezi concrete cu privire la caile de transmitere a afectiunilor, pentru a nu discredita fara temei medicii stomatologi. In caz contrar, vom lua masurile necesare prevazute de actele normative in vigoare, pentru a ne proteja pacientii si a repara prejudiciul de imagine creat medicilor stomatologi.

Asemenea actiuni provoaca o falsa temere si pot manifesta retinere in a se prezenta la timp pentru asistenta stomatologica, fiindu-le astfel afectata sanatatea pe termen lung. Mai mult, astfel de afirmatii false produc un grav prejudiciu de imagine corpului medical stomatologic.

Secretar general PSSITD
Dr. Anda Tiron

Presedinte PSSITD
Dr. Cristian Vlad