Cum abordam si gestionam atacul de panica? de vorba cu psihoterapeut Lavinia Stoian

Milioane de persoane din intreaga lume se confrunta zilnic cu atacuri de panica. Nimic mai infricosator. Nu mori, dar simti ca mori. Corpul tau iti da semnale fizice: puls accelerat, transpiratie, tremuraturi, dureri precordiale, dificultati de respiratie, greata, ameteala, uscaciunea gurii. Te simti ca si cum ai face un atac de cord.

Care sunt simptomele unui atac de panica?

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Simptomele unui atac de panica nu sunt periculoase, dar intelegi asta numai dupa ce criza a trecut. Pana atunci, traiesti o senzatie paroxistica de frica de moarte iminenta, de lesin sau de pierdere a controlului. Iar dupa ce atacul a trecut, deja te gandesti cu groaza la urmatorul (anxietate anticipatorie). Atacul de panica apare brusc, uneori chiar si in timpul somnului, evolueaza intr-un crescendo dramatic si senzatia de pierdere a controlului amplifica teroarea. Calitatea vietii tale are de suferit, asadar trebuie sa vezi ce e de facut sa previi pe cat se poate si sa gestionezi atacurile de panica.

Ce faci cand ai un atac de panica?

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Este important sa nu lasi frica de atacul de panica sa te controleze. Daca nu esti la primul atac, stii ca el nu dureaza mult si ca va trece. Raspunsul natural al organismului este de tip lupta sau fugi. Desi pare contraintuitiv, aceste reactii nu ajuta, ci, dimpotriva, prelungesc atacul de panica. Se recomanda ca mai degraba sa devii un observator obiectiv al acestei experiente decat sa fii cuprins de frica. Aceasta te va tine ancorat in aici si acum. Sunt mai multe tehnici si metode recomandate de terapeuti pentru a usura simptomele si a depasi mai usor un atac de panica. Iata cateva dintre ele:

- Priveste 5 obiecte diferite
- Asculta 4 sunete distincte
- Atinge 3 obiecte
- Identifica 2 mirosuri diferite
- Numeste 1 lucru pe care il poti gusta.

Atacul de panica nu dureaza mult, doar cateva minute pana la o jumatate de ora, asa ca s-ar putea sa nu reusesti sa utilizezi toate tehnicile descrise. Dar retine care dintre ele ti-a fost de folos, in cazul in care atacul se repeta. Sustinerea unui terapeut este necesara in cazul in care faci atacuri de panica, asa incat si el iti poate recomanda diferite tehnici pe care sa le utilizezi pentru diminuarea simptomelor.

Este bine sa nu treci singur prin atacul de panica. Daca ai pe cineva apropiat care te poate asista pe parcursul atacului, vorbeste-i despre aceste tehnici si roaga-l sa te sustina la nevoie.

Exista vreun tratament pentru atacurilor de panica?

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Tratarea atacurilor de panica este un proces indelungat care este necesar sa fie asistat de psihoterapeut. In ameliorarea atacurilor de panica se recomanda preponderent terapia cognitiv-comportamentala si terapia de expunere.

Sunt folositoare si medicamentele, cu toate ca ele nu se adreseaza direct atacului de panica ci mai degraba anxietatii si depresiei care favorizeaza aparitia atacurilor de panica. Se folosesc benzodiazepinele, inhibitorii pe baza de serotonina si antidepresivele, pe care le poate prescrie medicul psihiatru pentru reducerea frecventei producerii atacurilor de panica.

Cum putem sa preveni atacurile de panica?

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

De cele mai multe ori atacurile de panica sunt impredictibile dar exista si atacuri de panica care se produc in anumite conditii. Acestea se pot evita cunoscand si evitand factorii declansatori.

Adoptarea unui mod de viata sanatos, evitarea stresului, odihna, o alimentatie corecta, evitarea cafelei, a ceaiului, a ciocolatei, a bauturilor energizante si a bauturilor racoritoare cu continut de cofeina, evitarea fumatului sunt indicate pentru a rari frecventa producerii atacurilor de panica. Totodata, exercitiile fizice, practicarea unor hobby-uri, exercitiile de respiratie, meditatia si anumite tehnici de relaxare sunt binevenite. De asemenea sunt necesare sedinte de psihoterapie si daca atacurile de panica sunt dese si puternice se recomanda si administrarea medicamentelor prescrise de medicul psihiatru.

Concluzii

Felicitari, ai supravietuit! Cum stiu? Pentru ca din atacul de panica nu se moare. Si, din moment ce citesti aceste sfaturi, inseamna ca esti in viata.

Este adevarat, un atac de panica este infricosator, dar aminteste-ti de fiecare data ca ai mai trecut prin asta si ai supravietuit. Cu timpul, vei invata sa traiesti cu el si sa-l elimini, incet-incet, din viata ta.