Cand si de ce se prescriu remedii homeopate?

Ce reprezinta medicamentele homeopate?

Medicina homeopata reprezinta o alternativa a terapiilor medicale clasice si este un concept aparut recent, la finalul secolului XVIII, avand la baza ideile dezvoltate de medicul german Samuel Hahnemann. El realizeaza diverse studii referitoare la modul in care simptomele unei boli actioneaza asupra starii generale a organismului, fiinta umana fiind perceputa ca un tot unitar.

Conform principiilor teoriei sale in ceea ce priveste boala si modalitatile de vindecare ale acesteia, medicul german subliniaza importanta aspectelor mentale care insotesc afectiunea si atitudinea pe care pacientul o manifesta fata de aceasta.

Terapia homeopata

Medicamentele homeopate sunt preparate care contin substante naturale de origine minerala, vegetala si animala, lipsindu-le astfel efectul toxic clasic pe care il au marea majoritate a medicamentelor obtinute prin procedee chimice in laboratoarele farmaceutice. Acestea se gasesc sub forma de tablete, comprimate, geluri, creme, unguente si picaturi.

Pe baza principiului similitudinii (gr. omeos), terapia homeopata vizeaza stimularea tendintei naturale de vindecare a organismului, proces in care este antrenat organismul sub aspectul integritatii sale, atat in ceea ce reprezinta corpul fizic, precum si partea psihica si afectiv-emotionala a fiintei umane. De asemenea, se ia in considerare organismul ca intreg raportat la el insusi, dar si aflat in raport cu mediul exterior, reactivitatea simptomatologiei aflandu-se, de exemplu, si sub influenta expunerii la schimbarile climatice sau a factorilor poluanti.

La ora actuala, medicina homeopata este privita cu un oarecare grad de reticienta de unii reprezentanti din domeniul sanatatii si de pacientii care ar putea beneficia de sprijinul acesteia, deoarece exista un nivel de informare redus despre avantajele si efectele favorabile ale acesteia.

Homeopatia este o abordare inovatoare din punct de vedere terapeutic, este o schimbare pentru vindecarea diferitelor afectiuni care au fost tratate pe principii clasice avand acces mai mult la intelegerea lor din punct de vedere al corpului fizic, psihicul si afectul implicat in suferinta organismului fiind aspecte mai dificil de inteles. Tocmai aceasta lipsa de percepere si de intelegere a faptului ca organismul uman nu este reprezentat doar de planul fizic, face ca homeopatia sa intampine acest obstacol de rezistenta la schimbare, la noutati de abordare terapeutica.

De asemenea, de multe ori se face o confuzie intre aceasta si fitoterapie, datorata faptului ca medicatia homeopata se bazeaza si pe plante. Pe langa proprietatile terapeutice ale plantelor, aceasta utilizeaza si substante de origine animala (cerneala de sepia, venin de albine sau de sarpe), substante minerale sau chimice (sulf, mercur, grafit), iar dozele obtinute din aceste surse sunt diluate pentru a fi folosite in doze cat mai mici. Unul dintre principiile homeopatiei afirma ca eficacitatea acesteia consta in folosirea unei doze cat mai reduse din medicamentul respectiv.

In prezent, Ministerul Sanatatii din Romania recunoaste medicina homeopata ca metoda terapeutica, aceasta putand fi practicata oficial de medici care au pregatire postuniversitara de specialitate in acest domeniu.

Afectiuni medicale pentru care pot fi recomandate remediile homeopate

Homeopatia este o metoda terapeutica adresata atat copiilor, cat si adultilor.

In cazul copiilor, cele mai des intalnite afectiuni medicale pentru care sunt prescrise remediile homeopate sunt reprezentate de patologia sferei O.R.L. (otite, mastoidite), infectiile de tract respirator, eruptiile de la nivel tegumentar, enurezisul nocturn (emisia spontana de urina in mod involuntar in timpul somnului ca urmare a afectiunilor muschiului sfincter vezical). De asemenea, tulburarile de comportament ale copiilor (ex. tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie – ADHD) pot beneficia de efectele benefice ale remediilor homeopate.

Adultii pot suferi si ei o paleta larga de afectiuni medicale pentru care se pot recomanda diverse scheme terapeutice si metode de tratament. In ceea ce priveste recomandarea remediilor homeopate in tratarea patologiilor la adulti, cele mai frecvente probleme medicale pentru care sunt solicitate acestea sunt astmul si diversele tipuri de alergii (alimentare, alergii la substante chimice si factori de mediu, praf, polen sau alte tipuri de alergeni), infectiile O.R.L., patologia reumatismala, dermatitele si artrita.

Totodata, remediile homeopate pot fi prescrise in cazul adultilor si pentru bolile sistemului endocrin, afectiunile cardiovasculare cum ar fi hipertensiune arteriala (HTA), afectarea starii psihice si emotionale ca urmare a stresului si a anxietatii, patologiile tumorale benigne (adenomul de prostata, nodulii glandei mamare).

De mentionat este faptul ca, pe perioda terapiei cu medicamente homeopate, este recomandata evitarea unor alimente si bauturi care pot interfera cu absorbtia acestora diminuand efectul lor terapeutic (alimente condimentate sau foarte aromate, menta, cafea, cacao, bauturi acidulate sau alcoolice). Exista anumite medicamente care reduc eficacitatea terapiei homeopate la administrarea concomitenta a acestora, medicamente precum cele care contin glucocorticoizi sau antibiotice, a caror utilizare in timpul homeopatiei ar fi bine de evitat.

Beneficiile remediilor homeopate

Adoptarea remediilor homeopate nu exclude tratamentele medicale clasice, iar de multe ori, acestea pot fi asociate.

Utilizarea unor cantitati mici de medicamente reduce toxicitatea acestora asupra organismului. Desi pot suferi aceeasi afectiune medicala, terapia homeopata abordeaza pacientii in mod individual in functie de caracteristicile acestora, de existenta unor eventuale comorbiditati, precum si de atitudinea acestora fata de boala pe care o manifesta, astfel prin prisma variabilitatii biologice, tratamentul este unul personalizat.

Orice problema medicala, fie ca este acuta, fie ca se manifesta cronic, poate fi abordata cu remedii homeopate si pot fi recomandate indiferent de grupa de varsta in care se incadreaza pacientul.

Sarcina este o conditie fiziologica pe parcursul careia multe medicamente alopate sunt contraindicate. Pentru recomandarea remediilor homeopate, acest lucru nu mai constituie un impediment.

Un alt aspect pozitiv al terapiei homeopate este reprezentat de faptul ca aceasta nu se rezuma doar la tratarea simptomelor fizice, efectul sau complex fiind resimtit asupra intregului organism imbunatatind si starea de sanatate psihica si afectiv-emotionala.

Abordand organismul uman ca un tot unitar si tinand cont de individualitatea sa, terapia homeopata are scopul de a stimula propria capacitate de vindecare a individului sub aspect fizic, psihic si emotional, aceste elemente conlucrand pentru obtinerea starii generale de sanatate ale persoanei respective.

Concluzii

Desi este o abordare terapeutica recent adoptata, studiile clinice au demonstrat efectele benefice ale terapiei cu remedii homeopate. Un plus al acestei viziuni noi in ceea ce priveste tratamentul afectiunilor medicale este reprezentat de individualizarea terapiei pentru fiecare persoana in parte in functie de variabilitatea sa biologica si atitudinea acesteia fata de afectiunea de care sufera.

Terapia homeopata vizeaza starea de bine a pacientului atat in plan fizic, precum si psihic si emotional, in timp ce este stimulata propria capacitate de vindecare a organismului, iar dozele de medicament folosite sunt cat mai reduse pentru a obtine o eficacitate maxima si reducand toxicitatea care poate aparea. Acestea sunt aspecte care merita studiate in viitorul domeniului medical in ciuda conceptiilor eronate si a reticientei de care se loveste la ora actuala, aceasta noua abordare terapeutica.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22201984/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28437146/