Premiera pentru cardiologia interventionala din Transilvania: o echipa medicala din Sibiu a realizat o interventie transcateter complexa de implantare a unei valve Sapien3 intr-o proteza biologica mitrala degenerata

In cadrul sectiei de Cardiologie Interventionala a Spitalului MedLife Polisano Sibiu s-a realizat zilele trecute o interventie chirurgicala trascateter complexa, in premiera pentru zona Transilvaniei. Mai exact, este vorba de implantarea unei valve Sapien3 intr-o proteza biologica mitrala degenerata, cu stenoza severa.

Interventia realizata la Sibiu a salvat viata unei paciente care prezenta in istoricul medical o operatie clasica - triplu by-pass aorto-coronarian si inlocuire de valva mitrala cu o bio-proteza – realizata in urma cu 7 ani. Desi se afla sub tratament medical maximal, starea de sanatate a femeii era una delicata, cu simptome specifice de insuficienta cardiaca congestiva severa: dureri in piept, dificultati de respiratie, slabiciune severa, batai neregulate ale inimii. in aceste conditii, echipa medicala a considerat foarte ridicat riscul de a repeta o interventie chirurgicala clasica pentru inlocuirea protezei mitrale disfunctionale.

“In urma evaluarii cazului in cadrul Heart Team MedLife Polisano, s-a luat decizia efectuarii unei interventii minim invazive si nechirurgicale, de inlocuire a valvei mitrale transcateter. Sapien3 este singura valva aprobata pentru procedurile de valva in valva (“valve-in-valve transcatheter mitral valve replacement”) atat in pozitie aortica, cat si in cea mitrala, cum a fost in cazul de fata, permitand pacientilor cu proteze biologice degenerate, care prezinta risc chirurgical ridicat, sa evite o procedura suplimentara pe cord deschis. Desi s-a dovedit ca este o interventie structurala sigura si eficienta, aceasta metoda emergenta presupune o complexitate tehnica ridicata, motiv pentru care inca se realizeaza in putine centre din Europa”, a declarat Dr. Nicolae Florescu, coordonatorul Centrului de Cardiologie Interventionala MedLife Polisano.

Producera chirurgicala s-a realizat sub anestezie generala si a presupus abordarea valvei mitrale prin punctia septului atrial (abord trans-septal pe cale venoasa femurala), ghidata fluoroscopic (folosind raze X) si prin ecografie cardiaca transesofagiana. Implantarea noi valve in pozitie mitrala s-a realizat cu succes si fara complicatii, pacienta fiind detubata imediat dupa finalizarea interventiei, in sala de angiografie. Evolutia ulterioara, a fost, de asemenea, foarte buna, cu remisia completa a simptomelor si a semnelor de insuficienta cardiaca. Pacienta a fost mobilizata la 12 ore post-operator si externata la 48 de ore dupa interventie.

Echipa medicala care a realizat aceasta interventie in premiera pentru zona Transilvaniei a fost formata din Dr. Nicolae Florescu – medic primar cardiologie interventionala si coordonatorul sectiei de cardiologie, Dr. Razvan Serban – medic primar cardiologie interventionala, Dr. Oana Muntiu – medic specialist ATI, Dr. Mircea Vladoianu – medic primar cardiologie si ecografie transesofagiana, impreuna cu echipa de chirurgie cardiovasculara, condusa de Dr. Cosmin Olariu, si asistentii de sala Vasile Dumitru, Igescu Gabriel si Varga Cezara.

***
Dotat cu aparatura medicala de inalta performanta, la standarde internationale, si avand excelenta unei echipe medicale multidisciplinare, Centrul de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara MedLife Polisano ofera intreg spectrul de interventii chirurgicale adresate patologiei coronariene, atat prin metode conventionale cat si minim invazive. De-a lungul timpului, aici s-au tratat peste 4500 de pacienti cu afectiuni cardiace si s-au realizat zeci de premiere medicale, nationale si internationale. Toate indicaiile operatorii sunt evaluate in cadrul Heart Team, astfel se poate decide soluia terapeutica optima, adaptata fiecarui pacient.