Ecografia 2D, 3D si 4D. Care sunt diferentele?

Ce este ecografia

Ecografia este tehnica imagistica bine cunoscuta si folosita in intreaga lume, pentru diagnosticul afectiunilor abdominale. Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale ecografiei este monitorizarea sarcinii, pe tot parcursul ei.

Daca planuiti sa deveniti parinti in curand, trebuie sa stiti ca va trebui sa alegeti modul de monitorizare a copilului, in functie de nevoi. Ecografia este recomandata pentru a verifica si urmari evolutia bebelusului, fiind cea mai buna metoda de a va asigura ca acesta este sanatos.

Cand sunt utilizate ecografiile in sarcina?

Ecografiile pot fi utilizate pentru a verifica diverse aspecte in sarcina, precum:
• Cum se dezvolta fatul
• Varsta gestationala a fatului
• Orice problema a uterului, ovarelor, cervixului sau placentei
• Numarul de bebelusi
• Eventuale malformatii sau modificari ale fatului
• Pozitia fatului la nivelul uterului
• Nivelul de lichid amniotic
• Sexul copilului
• Semne ale sindromului Down

Intrebarea este, care sunt diferentele dintre ecografii?

Ecografia 2D

Prin acest tip de ecografie se vor obtine imagini usor blurate, cu un contur neregulat. Folosita pentru restul organelor abdominale, inafara uterului, aceasta reuseste sa identifice fiecare organ intern, detaliile fiind uneori dificil de identificat. Totusi, multi parinti nu sunt multumiti de rezultatele acestei ecografii, intrucat nu obtin o imagine foarte clara cu bebelusul lor.

Ecografia 3D

Ecografia 3D releva imagini cu organele copilului, fiind deci de o exactitate mai mare. Se pot vedea cu ochiul liber fata, pielea si forma nasului, a gurii copilului. Astfel, aceasta tehnica permite imagini mult mai realiste in comparatie cu ecografia 2D.

Ecografia4D

Fiind ecografia cu cea mai inalta rezolutie, aceasta este capabila sa obtina imagini in timp real, prin intermediul carora puteti vedea miscarile copilului. De exemplu, veti putea vedea daca copilul casca, scoate limba sau isi tine degetul in gura. Aceasta tehnologie avansata incepe sa fie din ce in ce mai apreciata, intrucat ofera cea mai realista imagine a copilului posibila inainte de nastere.

Ecografia 3D vs 4D

De obicei, batalia se da intre alegerea unei ecografii 2D vs una dintre cele doua: 3D sau 4D. Intrucat ambele sunt tehnologii avansate si relativ nou aparute, este uneori dificil de ales una dintre ele. Astfel, putinii oameni care aleg ecografia 2D vor fi ferm decisi in legatura cu aceasta, iar restul se vor gandi pe care dintre celelalte doua sa o aleaga.

Este necesar sa cunoastem care dintre cele doua teste imagistice este mai sigura. Poate parea surprinzator, dar ambele ecografii avansate sunt la fel de sigure ca si ecografia 2D. Astfel, nu este nevoie de instrumente speciale sau de anumite pregatiri a mamei inainte sau dupa procedura, ci ecografia va decurge perfect normal si obisnuit.

Precautii

De regula, fiecare medic trebuie sa va informeze inainte de a efectua o ecografie 3D sau 4D. Daca doriti sa va vedeti copilul mai bine, cu mai multe detalii, trebuie sa stiti ca va expuneti copilul la ceva mai multe unde.

Atentie! Ecografia nu foloseste radiatii, ci unde, care sunt mult mai putin periculoase, aproape inofensive. Aceste unde, in special in timpul unei ecografii de lunga durata (mai lunga de 45 de minute) pot deveni un risc pentru copilul dumneavoastra. Astfel, fiti mereu atenti sa nu depasiti limita cu aceste ecografii.

Riscul de aparitie a efectelor secundare creste pe masura ce creste gradul de expunere. Astfel, ecografiile 3D si 4D nu sunt de electie doar pentru a obtine un videoclip dragut cu copilul dumneavoastra. Ele sunt foarte eficiente daca doriti sa verificati mai indeaproape anumite probleme sau anormalitati congenitale, in special la recomandarea medicului.

Diferente intre ecografia 3D si 4D

Acum ca sunteti informati cu privire la riscurile acestor tipuri de ecografie, ar trebui sa stiti si diferentele principale dintre cele doua, astfel incat sa puteti lua o decizie cat mai buna.

• Ecografia 3D

Aceasta ecografie inseamna de fapt efectuarea mai multor poze a fatului, poze care sunt facute din mai multe unghiuri, spre deosebire de ecografia 2D. Pentru procesarea acestor imagini, ecograful foloseste un sistem computerizat avansat si puternic.

- Ofera un mai bun diagnostic al capului si fetei copilului.
- Ofera un mai bun diagnostic al tubului neural si al scheletelui embrionar.
- Se pot vedea organele interne.
Nu este nevoie ca medicul sa fie foarte bun in domeniul tehnologiei, aparatul si tehnica fiind usor de utilizat.
Planurile virtuale ale acestei tehnici sunt folosite pentru vizualizarea structurilor cardiace fetale. Imaginile ce nu pot fi obtinute prin ecografia 2D, pot fi realizate prin aceasta ecografie.
• Ecografia 4D

Tehnica acestui tip de ecografie ofera un videoclip in timp real in care este vizualizat fatul in pantec si miscarile, gesturile acestuia. Toate caracteristicile oferite de ecografia 3D sunt atinse si prin cea 4D. In plus, aceasta ofera si alte avantaje:
- Organele interne ale fatului pot fi vizualizate in timpul miscarilor (miscarile respiratorii, tranzitul intestinal, bataile inimii).
- Videoclipul obtinut poate fi salvat si pastrat pentru toata viata.
- Medicul poate vizualiza inchiderea si deschiderea valvelor cardiace, contractiile inimii si fluxul sangvin, aspect important mai ales in cazul copiilor suspecti de malformatii cardiace.
- Diagnosticul eventualelor anormalitati se pune si mai usor decat prin celelalte metode

Costuri

Costurile sunt, bineinteles, importante atunci cand luati o decizie. Ecografiile avansate, 3D sau 4D au costuri diferite, in functie de centrul medical si medicul indrumator. De asemenea, aceste 2 ecografii nu sunt acoperite de asigurarea medicala, decat in cazurile in care sunt recomandate strict din motive medicale. Cautati cea mai buna optiune pentru dumneavoastra si copil.

Concluzie

Diferentele mentionate mai sus ar trebui sa va ajute sa luati o decizie potrivita. Fie ca va ganditi la o ecografie 2D, 3D sau 4D, nu uitati sa va consultati cu medicul care va urmareste sarcina, ori de cate ori este nevoie. Stabiliti care sunt dorintele si nevoile dumneavoastra, ca si parinti, si vedeti care sunt motivele pentru care alegeti un anumit tip de ecografie.

Cereti medicului sa va explice toate riscurile unei expuneri mai mari, cu posibilele efecte adverse, dar si avantajele acestor metode, din punct de vedere medical.

Bibliografie:
https://dailyscrawl.com/comparison-of-2d-3d-and-4d-ultrasound-technology/
https://www.verywellfamily.com/whats-the-difference-between-a-3d-and-4d-ultrasound-2760110