Menopauza este o stare fiziologica a organismului feminin la care se ajunge aproximativ dupa varsta de 50 de ani si este caracterizata de absenta permanenta a ciclurilor menstruale timp de cel putin 12 luni.
Substratul hormonal, respectiv secretia de estrogen, intra in declin odata cu inaintarea in varsta, iar foliculii ovarieni primari care se elibereaza lunar dupa maturare si au fost de la inceput intr-un anumit numar fix, se epuizeaza. Este practic trecerea de la perioada fertila a organismului feminin la incetarea functiei reproductive prin deficit hormonal si al foliculilor care ar putea fi expulzati si fecundati lunar, insa nu este o situatie medicala patologica.
Ceea ce cauzeaza disconfort sunt simptomele sau modificarile care insotesc acest proces fiziologic. Din punct de vedere vasomotor, al aparatului cardiovascular, dar si psihogen, apar unele schimbari care perturba viata pacientelor aflate la menopauza in functie de intensitatea manifestarilor. Imbatranirea ovarelor, epuizarea foliculilor ovarieni, sunt modificari histologice care pot conduce la procese de hialinizare si fibrozare, motiv pentru care exista posibilitatea sa apara chisturi ovariene. La dimensiuni mici, acestea nu pun probleme serioase, insa daca se maresc in volum prin acumulare de lichid pot conduce la torsiune ovariana, se pot rupe, pot cauze sindroame dureroase sau diverse complicatii care necesita interventie medicala.
Din punct de vedere urogenital apare o atrofiere a mucoasei vaginale tot prin deficit estrogenic. Mucoasa vaginala devine mai subtire, fragila si uscata. Fara protectie estrogenica, densitatea mineral-osoasa va scadea, oasele devin astfel mai susceptibile la fracturi in urma unor traumatisme minore, iar complicatia de temut este aparitia osteoporozei.
Arterele sanguine vor suferi si acestea modificari la nivelul tunicii interne, ele vor deveni mai rigide prin scaderea tesutului elastic, pot suferi vasoconstrictie si de asemenea, pot acumula lipoproteine cu densitate moleculara joasa (LDL), fenomene care cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. In ceea ce priveste statutul psihic al femeii aflate la menopauza, acesta este caracterizat de schimbari frecvente de dispozitie, labilitate emotionala, probleme de concentrare, iritabilitate sau tulburari de somn.
Alaturi de modificarile mentionate anterior, instalarea perioadei menopauzale este insotita de alte semne si simptome caracteristice de care se tem multe femei odata cu inaintarea in varsta.
Literatura medicala mentioneaza o lista lunga de simptome deranjante asociate menopauzei. Cefaleea, mialgiile, scaderea libidoului, depresia si anxietatea, tulburari ale ritmului circadian, deficitul de memorie si concentrare, instabilitatea emotionala apar frecvent in tabloul clinic al perioadei menopauzale. Fanerele (parul, unchiile) devin uscate si friabile, la fel si tegumentul. Sistemul locomotor este predispus la aparitia unor complicatii manifestate prin rigiditate articulara si osteoporoza.
Tubul digestiv poate suferi probleme de tranzit intestinal, balonare, constipatie, iar pacienta poate lua in greutate. De asemenea, cele mai mentionate sunt bufeurile de caldura, transpiratiile nocturne profuze care priveaza pacienta de un somn odihnitor, apar palpitatiile, fatigabilitatea si modificarile sistemului urigenital caracterizate prin uscaciune si usturime vaginala sau pierderi involuntare de urina.
Varsta medie de instalare a menopauzei este de aproximativ 50 de ani, insa exista exceptii, aceasta putand sa apara si inainte de 40 de ani in functie de deficitul estrogenic si epuizarea foliculilor ovarieni. Se estimeaza ca durata medie a perioadei menopauzale este de 7 ani, iar cele mai frecvente simptome sunt bufeurile care se pot manifesta conform studiilor chiar si pe durata a 2 ani.
Tinand cont de tabloul clinic caracteristic mentionat mai sus este de inteles de ce multe dintre femeile aflate in prag de menopauza au anumite temeri legate de aceasta perioada. Este adevarat faptul ca aceste modificari cauzeaza un oarecare disconfort si sunt mai greu de tolerat, insa exista modificari ale stilului de viata legate de exercitii fizice, odihna si alimentatie care pot contribui la trecerea mai usoara peste aceasta perioada. De asemenea, tot pentru aceasta etapa fiziologica au fost concepute produse farmaceutice cu scopul ameliorarii simptomatologiei, multe dintre ele naturiste si fara efecte secundare nedorite. Fiterman Pharma aduce pe piata farmaceutica unele dintre acestea.
Cu scopul ameliorarii tabloului clinic si pentru prevenirea complicatiilor, femeile aflate la varsta premenopauzala sau in perioada de monopauza exista tratamente specifice fie hormonale, fie naturiste. Astfel ele pot beneficia de tratament hormonal estro-progestativ, terapie cu bifosfonati pentru sustinerea sistemului osteo-articular, administrare de inhibitori selectivi ai serotoninei in vederea ameliorarii simptomelor din sfera psihica.
De asemenea, sunt disponibile taratamente complementare adjuvante care au acelasi scop. Mastrelle Meno I, Mastelle Meno II, Mastrelle Madame 45+ gel vaginal si Ostart Plus capsule si plicuri sunt printre produsele speciale Fiterman Pharma care vin in ajutorul femeilor care se confrunta cu simptomele neplacute ale instalarii menopauzei.
Mastrelle Meno I este un supliment alimentar bazat pe extracte vegetale precum Cimicifuga racemosa, Vitex agnus-castus, Melissa officinalis, Rhodiola rosea si vitamina B6. Acesta reduce transpiratiile nocturne, amelioreaza bufeurile, contribuie la obtinerea unui somn odihnitor. De asemenea, ofera o stare de calm si relaxare ameliorand irascibilitatea specifica acestei perioade. Se administreaza 1-2 capsule/zi timp de 3-6 luni in functie de raspunsul organismului, iar efectele benefice devin vizibile la aproximativ doua saptamani de la initierea terapiei.
Tot din categoria suplimentelor alimentare, Mastrelle Meno II bazat pe continutul de izoflavone din soia, vitamine (E , K2-MK) si lactat de calciu pentahidrat, vine a protejeze sistemul cardiovascular, sustine sanatatea sistemului osteo-articular, imbunatateste elasticitatea pielii si fortifica parul. De asemenea, contribuie la ameliorarea majoritatii tulburarilor care survin odata cu instalarea menopauzei, cat si postmenopauzal. Se administreaza o singura capsula pe zi in cure prelungite, aproximativ 3 luni.
In ceea ce priveste modificarile aparute la nivel urogenital prin deficitul de estrogeni, gelul vaginal Masstrelle Madame 45+ bazat pe extracte din boabe de soia (Glycine max), galbenele (Calendula oficinalis), Aloe vera, rehidrateaza si imbunatateste calitatea mucoasei vaginale. De asemenea, ofera un pH de 5, similar celui fiziologic al mucoasei respective la menopauza. Pe langa hidratarea mucoasei vaginale uscate din cauza deficitului estrogenic, genul contribuie la procesul fiziologic de vindecare a microleziunilor locale. Se aplica o data la 3-4 zile.
Bazat pe „triunghiul oaselor sanatoase”, continand un complex de Calciu, vitamina D3 si vitamina K2, comprimatele Ostart Plus se recomanda in perioadele de pierderi mineral-osoase si electrolitice, atat la persoanele in pre- si postmenopauza, cat si celor aflate la varste tinere. Este recomandat si in cazul pierderilor de lichide si electrolitic cauzate de transpiratii excesive datorate suprasolicitarii fizice sau caldurii extreme. De asemenea, contribuie la functionarea optima a muschilor, a sistemului nervos si ofera protectie sistemului cardiovascular stabilind o functie normala de coagulare a sangelui. Se recomanda administrarea unui comprimat pe zi pentru persoanele de varsta adulta si copiilor peste 12 ani.
Desi perioada menopauzala pare una dificila incarcata de simptome care aduc un grad de disconfort femeilor aflate in aceasta etapa a evolutiei lor fiziologice, exista tratamente si remedii adjuvante care contribuie la ameliorarea tabloului clinic. Printre acestea se numara si produsele Fiterman Pharma (Mastrelle Meno I, Mastelle Meno II, Mastrelle Madame 45+ gel vaginal si Ostart Plus capsule si plicuri) concepute sa ajute la traversarea cat mai usoara a menopauzei.