Excizia chirurgicala a alunitelor

Mult timp acest subiect a fost tabu. Mai mult decat atat, putem vorbi si despre o serie de prejudecati care priveau potentiale riscuri pentru pacient in urma acestei proceduri. Important sa retinem ca problemele aduse in discutie apareau atunci cand pacientul se prezenta la medicul specialist prea tarziu, cu leziunea ulcerata, sangeranda, deci cu tumora, melanomul, deci cancerul care se dezvolta pe alunite, era deja in stadiu avansat.

Din pacate, excizia chirurgicala era pentru diagnostic, iar tratamentul de specialitate doar pentru incetinirea nu foarte semnificativa a evolutiei bolii si duratei de viata a pacientului.

Mecanisme de preventie a cancerelor de piele

In prezent, din fericire, putem vorbi despre o evolutie semnificativa in ceea ce priveste depistarea precoce a bolii, in clinica Skinmed avem pacienti pe care ii monitorizam cu succes pe toata suprafata corpului de peste 7 ani. De ce? Pentru ca melanomul apare doar in unul din cinci cazuri pe leziuni preexistente, restul oriunde pe piele. De aceea avem nevoie de supraveghere periodica, o data pe an, de scanarea totala a corpului, un screening realizat cu cel mai performant detector – Fotofinder, harta dermatoscopica – dispozitiv care fotografiaza fiecare cm de piele. Noi, ca medici, dorim sa depistam leziunile microscopice, nu macroscopice, adica atunci cand pacientul poate observa singur, cu ochiul liber, schimbarea dimensiunii, culorii, conturului sau suprafetei alunitelor.

Cand se impune excizia alunitelor?

Excizia se impune cand avem o leziune nou aparuta, cand cele existente isi modifica forma, culoarea, dimensiunea. Dermatoscopic avem indicatia de excizie pentru ca vorbim despre o leziune in activitate – un nev cu displazie severa sau chiar un melanom in situs.

Excizia chirurgicala este obligatorie si pentru pacientii care vin cu tumori deja dezvoltate, cu melanoame. Este necesar examenul histologic pentru un diagnostic de certitudine si pentru a stabili cea mai corecta conduita de tratament. Excizia alunitelor este salvatoare de viata. Pentru ca un melanom excizat corect in faza incipienta inseamna vindecare. Prin urmare, preventia functioneaza in cazul cancerului de piele, iar excizia este salvatoare de viata!