5 simptome ale deficientei de magneziu: Cum poate fi combatuta hipomagnezemia si cum putem reface “rezervele” de magneziu din organism?

Magneziul este a patra substanta minerala, ca importanta, prezenta in organismul uman, un macroelement (numit asa pentru ca se gaseste in cantitati mari in corp) esential in desfasurarea a peste 300 de reactii enzimatice, implicat in buna functionare a sistemului muscular si a sistemului nervos, in producerea de energie, in sanatatea oaselor, in sinteza proteinelor si a ADN-ului.

In corpul unei persoane adulte se gasesc aproximativ 25 de grame de magneziu, mai mult de jumatate din aceasta cantitate fiind concentrata in oase si dinti, restul aflandu-se la nivel muscular, in inima, ficat, tubul digestiv, rinichi etc.

Gratie rolului sau in functionarea sistemului nervos si, mai ales, in eliberarea de serotonina (“hormonul fericirii”), magneziul ajuta la ameliorarea nervozitatii, a iritabilitatii si a depresiei. In cazurile de stres, in tulburarile de somn, magneziul stimuleaza producerea de melatonina (hormonul somnului), de catre glanda pineala, hormon important in reglarea ritmului veghe-somn.

Magneziul, acest veritabil “elixir al sanatatii”, cum mai este numit, sustine, de asemenea, memoria, concentrarea si procesele de invatare, deoarece hraneste fibra nervoasa, contribuie la producerea si gestionarea stocului de energie la nivel celular, in special in fata diferitilor factori de stres (efort fizic, psihic intens, frica, incertitudine, toxine etc.), combate oboseala musculara si contribuie, la fel ca si calciul, la sanatatea oaselor, la adulti si copii.

Nenumarate studii au pus in evidenta rolul magneziului in reglarea ritmului cardiac, a activitatii anumitor hormoni, precum insulina, implicit in prevenirea diabetului de tip 2, care este asociat cu deficitul de magneziu. Ameliorarea tranzitului lent si combaterea constipatiei, imbunatatirea functiei respiratorii, prevenirea migrenelor sunt alte beneficii legate de importanta pe care o are magneziul in pastrarea sanatatii fizice si psihice, precum si a echilibrului vital.

5 simptome ale deficientei de magneziu (hipomagnezemia)

Deficienta de magneziu sau hipomagnezemia se refera la un nivel scazut de magneziu in organism, sub limitele normale, generat de o alimentatie dezechilibrata (din care lipsesc substante nutritive esentiale), de o absorbtie deficitara a acestui mineral de catre organism, de stres, diabet insuficient controlat, de administrarea unor medicamente etc. Organismul nu produce acest macroelement, dar il poate pierde foarte usor.

Statistici recente spun ca peste 50% dintre oameni sunt afectati de hipomagnezemie (deficienta de magneziu), adesea fara sa stie, pentru ca organismul fiecaruia reactioneaza diferit cand este vorba despre o astfel de carenta si, in plus, analizele de sange (masurarea magneziului seric) nu sunt intotdeauna relevante, majoritatea cazurilor de hipomagnezemie ramanand nediagnosticate.

De aceea este important sa fim atenti la semnalele pe care le trimite organismul, fizic, dar si la starea de spirit, pentru a ne da seama daca si cand este vorba de o astfel de problema.

Iata 5 simptome ale deficientei de magneziu, care, de regula, sunt interconectate si care se manifesta frecvent:

1. Oboseala, irascibilitate, nervozitate, extenuare – sunt stari care se asociaza frecvent cu deficienta de magneziu. La nivelul celulelor, magneziul este esential pentru producerea de ATP (Adenozintrifosfat), element constitutiv al ADN si ARN, „acumulatorul” de energie necesara celulei, cu rol important intr-o multime de procese din organism. Cand magneziul nu este in cantitate suficienta, activitatea ATP este diminuata, afectand majoritatea functiilor celulare, precum metabolismul, biosinteza, motilitatea celulelor, locomotia organismelor complexe (contractia musculara) etc.

2. Dureri musculare, spasme si crampe – astfel de manifestari ale organismului, mai ales dupa un efort fizic prelungit, pot fi provocate de hipomagnezemie. Calciul este responsabil pentru contractia musculara, iar magneziul controleaza transmiterea impulsurilor nervoase la muschi si contribuie la relaxarea acestora. in cazul unei carente de Mg, calciul este stocat in muschi, in exces, urmarea fiind aparitia durerilor si a crampelor, in special la nivelul gambelor, mai ales in timpul somnului, sau spasme ale ochilor si colturilor gurii.

3. Anxietate, stres, depresie, atacuri de panica – aceste tulburari majore, “bolile secolului XXI”, de care sufera milioane de oameni in lume (peste 35% din populatia globului) pot avea, desigur, cauze complexe, dar au legatura si cu nivelul de magneziu din organism, deoarece, in absenta acestei substante minerale, creierul nu mai este capabil sa faca fata unor astfel de stari. Studiile au aratat ca magneziul creste nivelul unui aminoacid – GABA – care are efect de stimulare a sintezei de dopamina (unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos, o substanta care transmite informatia intre neuroni). Daca nivelul GABA este scazut, relaxarea este aproape imposibila. Magneziul are rol, de asemenea, in moderarea concentratiei unor neurotransmitatori, care intervin in generarea unor emotii, precum teama, anxietatea, atacurile de panica etc. in plus, este una dintre putinele substante minerale care poate ajuta creierul in procesul de vindecare, de creare a noi celule nervoase, de eliminare a tulburarilor anxioase, motiv pentru care este considerat cel mai puternic mineral anti-stres.

4. Tulburari de memorie si concentrare – acestea se asociaza, de multe ori, cu manifestari ca cele mentionate anterior (oboseala, stres, anxietate etc.), pentru ca, in astfel de situatii, concentrarea este dificila, implicit procesul memorarii este alterat. De asemenea, tulburari de memorie intervin si odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce unele functii ale creierului isi pierd acuitatea, scade numarul legaturilor dintre celulele nervoase, precum si cantitatea de neurotransmitatori. O cauza de luat in seama, in aceasta situatie, este insa si deficienta de magneziu, substanta minerala implicata in atatea functii din organism, dependente unele de altele.

5. Tulburari ale ritmului cardiac, palpitatii, hipertensiune arteriala – in cazul persoanelor care au, in general, o sanatate buna, o alimentatie corecta, care fac miscare, dar tensiunea arteriala este crescuta sau au tulburari ale ritmului cardiac, palpitatii, s-ar putea sa fie vorba si de o deficienta de magneziu. Aceasta substanta minerala relaxeaza vasele de sange, de aceea o cantitate insuficienta de Mg va determina o contractare a acestor vase si o crestere a presiunii sangelui. Un studiu recent, facut in SUA, pe 2028 de subiecti, a aratat ca o cantitate de 368 mg de magneziu pe zi, timp de trei luni, a dus la o scadere a tensiunii arteriale sistolice cu 2,00 mm Hg si a celei diastolice cu 1,78 mm Hg, inregistrandu-se o imbunatatire a fluxului sanguin.

Cand este vorba de hipomagnezemie, nici alte reactii ale organismului, care se adauga celor mentionate deja, nu sunt de neglijat: agitatie, schimbari de dispozitie, sistem imunitar scazut, acnee, ingrasarea parului, unghii moi si friabile, furnicaturi sau amorteala a mainilor, dureri de cap, ameteala etc.

ApiMag - formula complexa si unica pe piata suplimentelor alimentare din Romania, eficienta in combaterea deficientei de magneziu

ApiMag este o formula complexa si unica de Magneziu si Vitamina B6, imbunatatita cu Laptisor de matca si Vitamina C, care contribuie, in mod eficient, la combaterea deficientei de magneziu, la sustinerea nivelului de energie si la cresterea rezistentei organismului, in perioadele de suprasolicitare fizica, psihica si intelectuala.

Proprietatile deosebite ale produsului ApiMag se datoreaza combinatiei sale de ingrediente, dozate in concentratii optime. Pe langa Magneziu, acest adevarat „elixir al sanatatii”, ApiMag contine si Vitamina B6, Laptisor de matca si Vitamina C, toate aceste substante active avand rolul de a-i potenta eficacitatea.

Laptisorul de matca, acest produs apicol de exceptie, hrana „reginei” stupului, este un veritabil rezervor de minerale, enzime, oligoelemente, vitamine, cu proprietati imunostimulatoare, antibacteriane, antifungice si antivirale.

Consumul laptisorului de matca intareste organismul si capacitatea sa naturala de aparare, iar curele cu laptisor de matca pot fi utile pentru combaterea oboselii, anxietatii, nervozitatii, cat si pentru imbunatatirea calitatii somnului si a starii psihice generale.

Combinatia de Magneziu si Vitamina B6 din formula ApiMag nu este una intamplatoare, iar unele studii arata un beneficiu de peste 25% oferit de combinatie, fata de fiecare componenta luata separat, in ceea ce priveste remedierea stresului si a anxietatii. Efectul anxiolitic al Magneziului este dublat de rolurile Vitaminei B6 in sinteza de neurotransmitatori, in metabolismul energetic si al glucozei si in biosinteza de aminoacizi esentiali organismului si unei stari de bine.

Prin continutul sau de ingrediente, ApiMag asigura functionarea normala a sistemelor nervos, muscular si osos, combate oboseala si extenuarea, stimuleaza memoria, capacitatea de concentrare si ajuta la imbunatatirea calitatea somnului.

ApiMag, produsul cu ajutorul caruia poate fi combatuta hipomagnezemia si impactul sau asupra organismului si care ne poate face mai puternici si mai echilibrati din punct de vedere fizic si psihic, se gaseste in farmacii, dar poate fi achizitionat si online, la un pret special.