MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare

MedLife: Valul 4 este mai aproape decat se estima, Romania avand riscuri mari din cauza ratei scazute de vaccinare. Totusi, procentul cazurilor grave, respectiv al deceselor cauzate de tulpina Delta, ar putea fi mai mic daca rata vaccinarii va creste, inclusiv prin vaccinarea celor trecuti prin boala.

Vaccinarea populatiei ramane singura solutie pentru diminuarea impactului acestui nou val al pandemiei

• Concluziile studiului MedLife indica o rata a imunizarii colective, dobandita post-infectie sau post-vaccinare, de 64% in orasele mari ale Romaniei si de 59% in orasele mici, ponderea cea mai mare fiind data de cei care s-au vaccinat, in orasele mari, respectiv de cei care au trecut prin boala, in orasele mici.
• Specialistii MedLife avertizeaza ca, desi ponderea persoanelor care au trecut prin boala este mai mare decat cea estimata oficial, Romania nu este pregatita pentru un nou val al pandemiei.
• Experimentul Romania: care ar putea fi impactul valului 4 intr-o tara in care procentul celor trecuti prin infectia COVID-19 este mare si rata de vaccinare, la jumatate fata de media europeana?
• MedLife, singura companie cu investitii importante in cercetare pe durata pandemiei, are in desfasurare primul studiu din regiune care evalueaza raspunsul imun celular.

Sistemul Medical MedLife anunta rezultatele finale ale studiului care evalueaza gradul de imunizare colectiva, dobandita natural sau in urma vaccinarii, in Romania, in mediul urban. Studiul MedLife a avut ca obiectiv identificarea factorilor care au determinat scaderea numarului de cazuri noi din martie a.c. pana in prezent si analizarea prespectivelor legate de evolutia pandemiei. Concluziile au la baza un cadru de esantionare de peste 11.200 de subiecti, din care a fost selectat un esantion reprezentativ de 943 de persoane din arii geografice cu particularitati diferite in ceea ce priveste rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 si rata de vaccinare. Astfel, din esantionul extras, 610 persoane sunt rezidente in Bucuresti, Constanta, Cluj si Timisoara (zona 1), localitati reprezentative pentru categoria oraselor mari, care se impun printr-o rata de vaccinare ridicata si 333 de persoane sunt rezidente in Giurgiu, Suceava si Piatra Neamt (zona 2), orase reprezentative pentru mediul urban mic, unde rata de vaccinare este scazuta.

Pentru mai mai multe detalii cu privire la context, metodologie, esantionare si rezultatele detaliate: https://bit.ly/3r9DIy7

VALUL 4. Desi ponderea persoanelor care au trecut prin boala este mai mare decat cea estimata oficial, Romania nu este pregatita pentru un nou val al pandemiei.

Concluziile studiului MedLife au aratat un grad de imunizare colectiva la nivel urban, in Romania, de peste 60%, pondere care poate explica scaderea dramatica de cazuri noi din ultimile luni. Analiza in comparatie a celor doua zone vizate indica faptul ca imunizarea colectiva, dobandita fie in urma expunerii la infectia COVID-19, fie in urma vaccinarii este 64% in mediul urban mare din Romania, respectiv de 59% in mediul urban mic. Desi cifrele par apropiate, exista o diferenta mare in ceea ce priveste rata de vaccinare si numarul real al infectarilor intre cele doua zone.

Specialistii MedLife au anuntat inca de saptamana trecuta faptul ca numarul real al infectarilor in mediul urban este mult mai mare fata de raportarile oficiale. Astfel, jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale. Analiza confirma ca majoritatea a trecut prin boala fara sa fi stiut.

Totodata, studiul MedLife evidentiaza faptul ca nivelul de anticorpi neutralizanti1 rezultati din imunizarea naturala nu este la fel de mare precum in cazul celor care au trecut prin boala si s-au si vaccinat. Conform medicilor MedLife, din randul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii oraselor mari si respectiv, 2% din locuitorii oraselor mici prezinta un titru de anticorpi neutralizanti (>=3950 AU/ mL). in schimb, cei care au trecut prin boala si s-au si vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanti in proportie de peste 80%.

Conform studiilor efectuate folosind tehnologia Abbott, in cazul unui titru de anticorpi neutralizanti >=3950 AU/ mL, probabilitatea infectarii sau reinfectarii cu virusul SARS-CoV-2 scade considerabil, acesta fiind un argument important in lupta cu un nou val pandemic.

Este doar o chestiune de timp pana cand Romania va trece prin cel de al patrulea val al pandemiei, de aceasta data provocat de tulpina Delta, care se dovedeste a fi mult mai contagioasa. Riscurile sunt foarte mari din cauza numarului foarte mic de persoane vaccinate, comparativ cu alte tari in care valul a demarat in forta. intrebarea nu este daca vom avea un nou val, ci doar cand. Asa cum am estimat inca din aprilie, cand ne aflam in fruntea vaccinarilor la nivel european, avem sub 30% din locuitori vaccinati, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate fata de media din Europa, in conditiile in care majoritatea tarilor europene sunt aproape de tinta de a vaccina 70% din populatie. Iar daca ne uitam in top, vedem ca Islanda, Belgia, Olanda au peste 80% din locuitori imunizati prin vaccin”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

EXPERIMENTUL ROMANIA: care ar putea fi impactul valului 4 intr-o tara in care procentul celor trecuti prin infectia COVID-19 este mare si rata de vaccinare, la jumatate fata de media europeana?

Exista totusi o raza de speranta in Romania in privinta minimizarii numarului de cazuri medii si grave, avand in vedere ca trecerea prin boala si vaccinarea ofera mai multa protectie decat doar infectia cu virusul SARS-CoV-2. Conform studiului MedLife, 84% din populatia oraselor mari si 79% din cea a oraselor mici, persoane care au trecut prin boala si s-au si vaccinat, au dobandit un titru de anticorpi neutralizanti.

Pare o urma de speranta, dar pentru ca aceasta devina realitate trebuie ca si toate persoanele care au trecut prin boala sa se si vaccineze. Ultimele studii stiintifice au aratat ca exista o diferenta intre imunizarea dobandita in urma trecerii prin boala si cea datorata vaccinarii. Aparent, imunizarea dezvoltata in urma vaccinarii este mai putin afectata de aparitia noilor tulpini. Aceasta constatare este importanta mai ales in contextul urmatorului val al epidemiei cauzat de tulpina Delta. Data fiind situatia privind nivelul de imunizare din tara noastra, reprezentata de o rata mica de vaccinare, respectiv o rata mare de imbolnaviri, avem un risc mare in a ne confrunta din nou cu o incidenta ridicata de infectari pe zi. Tocmai de aceea, pentru a depasi noul val, este foarte important ca toata populatia sa se vaccineze, indiferent daca a trecut sau nu prin boala. De altfel, studiul nostru a aratat ca persoanele care au trecut prin boala si s-au vaccinat dezvolta in majoritatea cazurilor un titru mare de anticorpi neutralizanti, important in lupta cu noile tulpini”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor in stiinte medicale, MedLife.

Daca datele referitoare la mediul urban mic s-ar extrapola si la mediul rural, exista probabilitatea sa se fi inreigstrat un numar mult mai mare de infectari decat raportarile oficiale, din cauza testarii deficitare coroborata cu lipsa de incredere a populatiei in severitatea bolii.

Intr-un scenariu in care mediul rural s-ar putea sa se fi comportat asemanator cu orasele mici in ceea ce priveste numarul mare al infectarilor, Romania ar putea deveni, pe parcursul valului 4, un experiment international: cum va afecta tulpina Delta populatia unei tari in care rata imbolnavirilor COVID-19 este foarte mare si rata vaccinarii, foarte scazuta. Exista, de asemenea, posibilitatea ca virusul sa se comporte diferit de la un judet la altul, de la un oras la altul, imbolnavirile urmand sa aiba traiectorii total diferite in functie de numarul persoanelor trecute prin boala coroborat cu cel al celor vaccinate. Bucurestiul, de exemplu, un oras cu imunitate colectiva de 68%, dintre care 44% din locuitori s-au vaccinat si 33% au trecut prin boala, difera foarte mult de Giurgiu, unde aproape jumatate din populatie a trecut prin boala si doar 13% s-a vaccinat. La fel, sunt diferite Cluj de Dej, Timisoara de Lugoj s.a.m.d”, a completat Mihai Marcu.

MedLife propune autoritatilor o serie de masuri care ar putea contribui la schimbarea traiectoriei intentiei de vaccinare

Organizarea campaniei de vaccinare si disponibilitatea vaccinurilor a contribuit la inrolorarea a 25% din populatia Romaniei. Pentru a creste acest procent si a ajunge la 70%, tinta europeana pentru finalul verii, este nevoie de un efort comun pentru convingerea populatiei, respectiv o implicare activa din partea mai multor entitati, cum ar fi biserica, profesorii, medicii de familie, artisti sau alte persoane publice cu credibilitate.

In contextul acestei cercetari, MedLife, singura companie cu investitii importante in cercetare pe durata pandemiei, propune autoritatilor o serie de masuri pentru cresterea ratei de vaccinare.

“In acest moment, este din ce in ce mai clar ca Europa se inchide incet in fata persoanelor nevaccinate si ca destinatiile unde proportia vaccinarilor nu este de 50-60% vor fi foarte curand evitate. In Romania, nu numai ca numarul persoanelor vaccinate este foarte mic, la nivelul tarilor din lumea a treia, dar mai grav este ca tendinta se pastreaza si ca diferentele se maresc de la o zi la alta. Practic, suntem tara cu cel mai mic procent de persoane care asteapta doza a doua. Daca tendinta se pastreaza, Romania va atinge o rata a imunizarii de 70% in aproximativ 4 ani.

De aceea, aditional campaniilor targetate de informare, Romania ar putea folosi recompensa ca un instrument important in cresterea ratei de vaccinare. Serviciile cu valoare adaugata, de la facilitati fiscale la discounturi preferentiale in zona de entertainment & shopping, ar putea conduce la cresterea ratei de vaccinare in orasele mari, in timp ce in orasele mici, recompensa in servicii de baza, de la tichete de masa, la facilitati de transport sau utilitati ar putea avea mai mult castig de cauza. Nu in ultimul rand, trebuie observata cresterea substantiala a ratei de vaccinare in tarile care au impus restrictii pesoanelor nevaccinate sau care nu au un test PCR recent”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

SPERANTA IMUNITATII CELULARE. MedLife are in desfasurare primul studiu care evalueaza raspunsul imun celular

Medicii MedLife explica faptul ca organismul are mai multe arme prin care se poate apara de COVID-19. Pe de-o parte sunt anticorpii neutralizanti, despre care s-a tot vorbit in ultimul an si care se leaga de coronavirusurile intruse si nu permit patrunderea acestora in celulele umane. O alta arma de aparare este reprezentata de celulele T, care identifica si anihileaza celulele deja infectate de catre coronavirus, in cazul in care acesta a trecut de protectia anticorpilor. Pentru a veni cu cat mai multe raspunsuri referitoare la raspunsul imun celular oferit de limfocitele T, MedLife desfasoara un studiu aplicat pe populatiei Romaniei, ale caror rezultate vor fi facute publice in perioada imediat urmatoare.

“In masura in care nivelul anticorpilor incepe sa scada, insa vom gasi la persoane trecute prin boala acum 6-8 luni celule T, care recunosc virusul SARS-CoV-2, vom putea spune ca, cel mai probabil, avem imunitate celulara pe termen mediu la COVID-19. Totodata, vom analiza activitatea celulelor B, cele care produc anticorpii. Odata stimulata proba unei persoane trecute prin boala sau vaccinata cu mai mult de un an in urma, chiar in lipsa anticorpilor sau a celulelor T, este posibil sa avem celule B cu memorie, care sa produca anticorpi neutralizanti impotriva virusului SARS-CoV-2. intr-un astfel de scenariu ar insemna ca am fost imunizati pe termen lung la COVID-19, la fel ca in cazul SARS-CoV-1, care a circulat in Asia in urma cu 18 ani”, a explicat biologul Dumitru Jardan.

Pentru mai mai multe detalii cu privire la context, metodologie, esantionare si rezultatele detaliate: https://bit.ly/3r9DIy7

Studiul privind evaluarea gradului de imunizare colectiva la COVID-19 in mediul urban a fost realizat de centrul de cercetare MedLife, institutie care in luna aprilie a.c. anunta ca vom avea 4,7 milioane de romani vaccinati pana la jumatatea anului.

***
Sistemul Medical MedLife este singurul operator preocupat, cu adevarat, de sanatatea publica inca de la inceputul pandemiei, desfasurand nu mai putin de 9 studii exclusiv cu fonduri si resurse proprii, cu medici si cercetatori romini. Astfel, compania a oferit autoritatilor informatii importate cu privire la imunizarea naturala a populatiei, la nivel national si in focare specifice, evolutia in dinamica a anticorpilor impotriva COVID-19, originea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei, precum si modalitatea de transmiterea sau prezenta altor tulpini.
Investitiile grupului MedLife in demersurile de cercetare se ridica la peste doua milioane de euro de la inceputul pandemiei. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.
Compania continua sa investeasca in cercetare, avand in desfasurare primul studiu din regiune care urmareste raspunsul imun celular impotriva COVID-19, ale carui rezultate vor fi cruciale in evolutia pandemiei.