Anovulatia – cum poate fi depistata si tratata

Ce reprezinta anovulatia?

Lunar, in mod fiziologic corpul unei femei desfasoara un proces numit ovulatie si care se afla sub influenta hormonala. Acest proces consta in eliberarea unui ovul de la nivelul ovarelor dintr-un folicul ajuns la maturare, ulterior acesta ajunge in trompele uterine unde poate fi fecundat. Anovulatia consta fie in ovulatie intermitenta, fie in absenta completa a acestui proces, fapt care poate sta la baza unor probleme de reproducere fiind o cauza de infertilitate.

Semne si simptome

Femeile care se confrunta cu anovulatie, fie sporadica, fie sub forma cronica, pot manifesta tulburari ale ciclului menstrual in ceea ce priveste durata, regularitatea acestuia, fluxul de sange menstrual eliminat lunar. O alta manifestare este metroragia, sangerarea uterina intre menstruatiile fiziologice, sau la polul opus, acestea se pot confrunta cu absenta menstruatiei (amenoree).

Datorita faptului ca stratul uterin care trebuie eliminat lunar, adica endometrul, nu sufera acest proces, se produce o ingrosare a acestuia ceea ce poate constitui in timp un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului endometrial. Fiind vorba despre o perturbare la nivel hormonal prin sinteza insuficienta de progestron, va fi afectata conceptia si mentinerea sarcinii, pacientele avand probleme de fertilitate.

Tot legat de implicarea hormonala, poate sa apara scaderea densitatii minerale osoase datorita deficitului de estrogeni manifestata prin osteoporoza si fracturi. Pot aparea modificari comportamentale sau din sfera psihica (anxietate, depresie, stress cronic), senzatie de disconfort la nivelul sanilor si abdomenului, modificari ale vocii, redistribuirea tesutului adipos cu aspect caracteristic sindromului Cushing, acnee, exoftalmie , in functie de dereglarile hormonale implicate.

Cauzele anovulatiei

Etiologia acestei afectiuni este destul de vasta, de la perioade fiziologice de absenta a eliminarii ovulelor pana la disfunctii hipotalamice, hipofizare sau boli metabolice si endocrine care cauzeaza aceasta patologie.

In mod fiziologic, anovulatia poate sa apara post-partum, dupa debutul pubertar in primii ani sau premenopauza.

Cauza hipotalamica implica scaderea brusca in greutate (in special in caz de anorexie sau bulimie nervoasa), efort fizic intens de lunga durata, formatiuni tumorale hipotalamice sau ale sistemului nervos central. De asemenea, stresul fizic si emotional pot contribui la aparitia anovulatiei de cauza hipotalamica.

In ceea ce priveste hipofiza, o cauza majora este cresterea nivelului de prolactina a carei nivel in limite normale mentine activitatea fiziologica a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian. Traumatismele, tumorile, sindromul Sheehan, radioterapia cerebrala si insuficienta hipofizara sunt alte cauze care pot fi intalnite.

Frecvent, o cauza de anovulatie o reprezinta sindromul ovarelor polichistice cu aspect caracteristic evident la ultrasonografia abdominala, precum si excesul de hormoni androgeni. Disfunctiile tiroidiene sau ale glandelor suprarenale sunt si acestea incriminate in aparitia patologiei. De asemenea, genetica poate fi implicata, un exemplu fiind sindromul Turner /monosomia X (45, X), sindromul de insensibilitate androgenica (46, XY) si alte forme de insuficientei ovariene.

Care sunt factorii care favorizeaza sau agraveaza anovulatia?

Se mentioneaza in literatura medicala o corelatie intre anovulatie si patologii precum rezistenta la insulina, debutul diabetului zaharat tip II, dislipidemia, patologia cardiovasculara, afectarea sferei ginecologice (hiperplazia si cancerul endometrial), epilepsia si asocierea cu unele medicamente neuroleptice.

Diagnostic

Initial se face un test de sarcina pacientelor care prezinta dereglari ale ciclului menstrual sau amenoree deoarece instalarea gestatiei determina amenoree secundara. Daca testul de sarcina infirma gestatie, urmatoarele investigatii includ evaluari hormonale hipofizare si ovariene in faza foliculara si luteala, dozarea hormonilor tiroidieni, a nivelului de insulina, precum si teste imagistice. Ecografia utero-ovariana va aduce informatii cu privire la prezenta, aspectul si eventualele modificari la nivel ovarian si/sau uterin, dezvoltarea foliculilor ovarieni.

Curba termica este iarasi un parametru caracteristic ovulatiei deoarece post-ovulator sub influenta progesteronului, temperatura bazala masurata dimineata va fi mai ridicata cu cel putin 0,2 gradeC comparativ cu cea masurata anterior ovulatiei. Nivelul maxim de hormon luteinizant (LH) fara de care nu se petrece ovulatia este un alt indicator al ovulatiei.

Tratament

Legat de cauza care determina anovulatia, daca vorbim despre tulburarile de alimentatie sau deficitul ponderal, se incurajeaza cresterea in greutate, adoptarea unei diete variata si echilibrata si suport psihologic pentru pacienta. La polul opus, excesul ponderal este in aceeasi masura o cauza de cicluri menstruale anovulatorii, prin urmare o greutate corporala in limite normale scade riscul acestei patologii.

In cazul in care deficitul este produs din cauza hiperprolactinemiei, aceasta se corecteaza fie medicamentos cu agonisti dopaminergici, fie chirurgical acolo unde implicarea hipofizara necesita acest lucru prin adenomectomie hipofizara transsfenoidala in cazul micro/macroadenoamele hipofizare secretoare de prolactina.

Daca deficitul este la nivelul hormonilor gonadotropi se administreaza pulsatil, intravenos, hormon eliberator de gonadotropine (Gn-RH) pentru a stimula productia acestora. Alte alternative sunt gonadotropina umana de menopauza (hMG) si gonadotropina corionica umana (hCG).

Medicamente pe baza de FSH recombinat sunt administrate in anovulatia normogonadotropica pentru inductia ovariana. Pentru anovulatia hipergonadotropa singura alternativa in prezent pentru instalarea sarcinii este fertilizarea in vitro.

Deficitul de progesteron beneficiaza de terapie de substitutie in a doua jumatate a ciclului menstrual. Important este ca varianta terapeutica pentru care se opteaza sa mimeze secretia zilnica pulsatila a hormonilor deficitari.

Daca anovulatia se afla in asociere cu deficit de hormoni tiroidieni este necesara si tratamentul hipotiroidismului cu tiroxina. In asociere de rezistenta la insulina, dislipidemie si diabet zaharat, se corecteaza si aceste perturbari metabolice, una dintre optiunile terapeutice fiind Metforminul.

Alternative terapeutice

Din punct de vedere al alternativelor naturiste sunt recomandate semintele de marar, tinctura de mladite de zmeur si spirulina cunoscut fiind efectul benefic al acestora pentru reglarea ciclului menstrual si sustinerea functiilor organelor sexuale.

Sucurile de fructe si legume cu un continut ridicat de vitamina C, uleiurile vegetale, dar in general, o alimenatie sanatoasa joaca un rol important pentru functia fiziologica a sistemului reproducator.

Preventie

Urmarirea perioadei pubertare cu modificarile de dezvoltare caracteristice, respectarea regulilor de igiena, tratarea precoce a malformatiilor congenitale ale aparatului reproducator, a hipoplaziei genitale, a tulburarilor menstruale care pot aparea, precum si a infectiilor pelvo-genitale au o importanta majora in evitarea instalarii ciclurilor menstruale anovulatorii.

Concluzii

Anovulatia este o patologie frecvent intalnita in cazul femeilor aflate in perioada fertila punand probleme de reproducere. Etiologia ei este destul de variata si complexa, implicand functiile endocrine, sistemul nervos central, functiile metabolice, dar si dezvoltarea de tumori sau aparitia unor traumatisme la nivel cerebral.

Poate aparea sporadic, se poate croniciza sau poate fi intalnita in asociere cu alte disfunctii endocrine. Urmarirea precoce a desfasurarii ciclurilor menstruale, a modificarilor acestora, tratarea din timp a altor afectiuni din sfera genito-urinara sunt printre metodele de prevenire a instalarii anovulatiei.

Diagnosticul parcurge urmatorii pasi : excluderea sarcinii deoarece si aceasta determina amenoree secundara pentru un timp limitat, daca sarcina este infirmata se va continua cu dozarile hormonale si testele imagistice necesare.

Tratamentul se face tintit in functie de cauza care sta la baza problemei, fie medicamentos, fie chirurgical, sau ambele variante.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18981881/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC192851/