Acneea in timpul sarcinii

Ce reprezinta acneea de sarcina?

Sarcina este o perioada fericita din viata unei femei tinand cont de scopul ei si bucuria de a aduce pe lume un copil. In acelasi timp, viitoarea mamica trebuie sa stie ca se va confrunta si cu niste modificari atat in ceea ce priveste psihicul, cat si fizicul ei, iar una dintre provocarile pe care le va avea de infruntat corpul ei va fi acneea care poate aparea in timpul sarcinii.

Acneea de sarcina este o patologie de natura inflamatorie a unitatii pilosebacee cu acumulare excesiva de sebum la acest nivel care poate aparea la o proportie mare de viitoare mamici in special in primul trimestru de sarcina.

Se intalneste frecvent la femeile insarcinate, inclusiv la cele care nu s-au mai confruntat in trecut cu forme de acnee, poate fi considerata deranjanta din punct de vedere estetic, insa trebuie stiut ca are sanse de diminuare pe parcursul sarcinii, dupa nastere pielea va reveni la normal cu tratament corespunzator si nu pune viata mamei sau a copilului in pericol.

Semne si simptome?

Este cunoscut faptul ca pe parcursul unei luni de zile hormonii feminini cunosc variatii ciclice care vor determina modificari ale organismului pentru pregatirea, instalarea si mentinerea sarcinii, cu atat mai mult nivelul acestor hormani se modifica pe parcursul gestatiei.

Pe langa efectul benefic in sustinerea sarcinii, acesti hormoni pot determina si modificari dermatologice neplacute cu acumulare de sebum in exces si aparitia acneei. Astfel, glandele sebacee a caror activitate este mediata de androgeni a caror nivel creste in sarcina, isi vor mari productia de sebum, cheratinizarea acestuia va obstrua eliminarea la exteriorul foliculului pilos si se va forma comedonul. Acesta va constitui mai departe un mediu de proliferare pentru o bacterie numita Propionibacterium acnes in urma careia rezulta inflamatia.

Daca aceste comedoane se deschid spre exteriorul pielii, vor aparea sub forma de puncte negre, iar daca sunt inchise vor fi albe sau de culoare tegumentului. La nivel dermic apar leziuni inflamatorii de tipul papulelor foliculare care pot fi dureroase la presiune digitala, noduli care vor putea lasa cicatrici sau pot fi rezistente la tratament. Pruritul apare rar si se poate datora unor compusi cu efect similar histaminei eliberat de P.acnes.

Localizarea de electie este fata, insa poate aparea si la nivelul toracelui anterior sau a spatelui. De asemenea, trebuie mentionat impactul psihosocial care apare odata cu aceasta patologie, instalarea unei stari depresive legat de aceasta sau a anxietatii cu privire la solutionarea ei.

Cauze

Cauzele acneei de sarcina sunt in principal hormonale, nivelul crescut de androgeni, progesteron, insulina, hormon de crestere, prolactina fiind unii dintre cei mai cunoscuti implicati in dezvoltarea si evolutia ei prin cresterea secretiei de uleiuri naturale de la nivelul pielii, urmata de infundarea porilor, cumularea de bacterii si aparitia inflamatiei.

Predispozitia genetica prin prezenta unui ten seboreic, existenta problemelor de acnee in antecedente pot contribui in aceeasi masura la dezvoltarea acestei patologii. Totodata, este demonstarat in studii clinice faptul ca acneea poate debuta odata cu sarcina la femei care nu au avut in trecut probleme de acest fel.

Retentia de lichide intalnita frecvent in sarcina duce la stocarea de toxine, fapt ce contribuie la acutizarea episoadelor de acnee.

Factori care pot favoriza sau agrava aparitia acneei de sarcina

Noile modificari fizice si psihice la care trebuie sa se adapteze organismul gravidei duc inevitabil la aparitia unui nivel de stres, fapt ce contribuie la agravarea acneei. Un factor de risc suplimentar pentru dezvoltarea sau agravarea acneei in sarcina il au femeile cu hiperandrogenism, menstruatii neregulate, patologii endocrine precum sindromul de ovar polichistic sau un ten cu acnee in antecedente.

De asemenea, odata cu aparitia poftelor din timpului sarcinii, a necesarului caloric crecut, consumul de ciocolata, a carbohidratilor si a alimentelor procesate constituie factori de risc si agravare. Factorii de mediu, caldura, umiditatea, dar si transpiratia au in final acelasi efect precum cele de mai sus.

Diagnostic

Pentru inceput se face o evaluare a acneei din punct de vedere clinic, a numarului leziunilor si tipul acestora, daca este vorba despre comedoane, chisturi, noduli, daca prezinta sau nu inflamatie, antecedentele de acnee in adolescenta sau la varsta adulta, aspecte importante pentru determinarea severitatii acesteia. Astfel, in acneea usoara/grad I sunt prezente sub 30 de comedoane, sub 10 papule si nu exista leziuni post-lezionale. Acneea moderata/grad II presupune predominanta papulelor (peste 10), mai putin de 3 noduli , cu sau fara aparitia de cicatrici. In acneea severa/grad III predomina nodulii, chisturile si dezvoltarea de cicatrici post-lezionale.

Teste ulterioare presupun examen microbiologic pentru P. Acnes si Staphylococcus aureus care pot fi prezenti la nivelul leziunilor, examen efectuat anterior initierii antibioterapiei.

Testarea endocrina are in vedere evaluarea nivelelor hormonale care pot fi responsabile de aparitia acneei si totodata exclud o alta patologie cu manifestari similare precum ovarul polichistic sau hiperandrogenismul. Se evalueaza nivelul androgenilor, progesteronul, prolactina, insulina, hormanii tiroidieni, testosteronul liber si total, hormonul luteinizant si foliculostimulant.

Tratament

Fiind vorba despre o sarcina, un prim aspect important care trebuie luat in calcul este evitarea riscului de baza in aparitia malformatiilor congenitale la fat si a perturbarii evolutiei naturale a sarcinii. Pentru evaluarea acestui risc de baza sunt utilizate diferite clase de risc stabilite de FDA (Food and Drug Administration), Rote Liste.

De prima intentie se recomanda acid azelaic si peroxid de benzoil. Asociate acestora se utilizeaza antibiotice local si sitemic. De electie sunt macrolidele. Tetraciclinele sunt indicate doar pentru o perioada limitata la inceputul sarcinii din cauza efectului lor teratogen cu afectarea dezvoltarii osoase a fatului si a dintilor, iar cefalosporinele nu au demonstrat efecte terapeutice semnificative. FDA recomanda utilizarea sulfatului de zinc, iar in caz de acnee inflamatorie se utilizeaza pentru scurt timp in primul trimestru de sarcina terapia cu corticosteroizi sistemici.

Majoritatea studiilor efectuate mentioneaza interzicerea Isotretinoinei si a retinoizilor topici derivati de vitamina A utilizati topic deoarece s-au corelat cu malformatii fetale, iminenta de avort si complicatii in sarcina.

Terapie adjuvanta si posibile tratamente naturiste care ar putea ajuta

Sucul de citrice, aloe vera, bicarbonatul de sodiu pentru curatarea tenului, mierea, o alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, cereale integrale si evitarea alimentelor de tip fast food sunt benefice.

Preventie

Igiena corecta a tenului pentru indepartarea impuritatilor, a celulelor descuamate si a sebumului in exces este un prin aspect important, insa viitoarea mamica va trebui sa evite produsele cosmetice si solutiile de curatare cu uleiuri, sa opteze pentru creme hidratante. Transpiratia trebuie inlaturata cat de repede este posibil, atingerea fetei este bine sa fie evitata si mult mai important, se evita eliminarea mecanica a cosurilor, stoarcerea punctelor negre sau orice alta agresiune ale acestor leziuni pentru ca acest proces va duce la diseminarea bacteriilor, extinderea acneei si cicatrizarea ulterioara.

Se evita expunerea frecventa la razele UV si se folosesc factori de protectie solara. Hidratarea organismului este iarasi importanta, la fel si evitarea consumului de alimente super-procesate si cu indice glicemic crescut.

Nu in ultimul rand, stresul este un alt factor de agravare al acneei care poate fi evitat prin tehnici de relaxare, meditatie sau alte activitati care creaza o stare de bine.

Concluzii

Acneea in timpul sarcinii este o afectiune inflamatorie a pielii care apare la majoritatea femeilor insarcinate in special la inceputul sarcinii, fie ca s-au mai confruntat in trecut cu forme de acnee. Pe langa aspectul estetic, aceasta poate avea un impact psiho-social cauzand anxietate si depresie viitoarei mamici.

Etiologia ei este preponderent hormonala, insa factorii care favorizeaza aparitia si agravarea ei sunt predispozitia pentru un ten seboreic, antecedente de acnee, consumul ridicat de dulciuri rafinate si alimente cu indice glicemic ridicat.

Din fericire, se remite pe parcursul sarcinii in urma unui tratament adecvat ales in asa fel incat sa nu puna viata fatului si evolutia sarcinii in pericol motiv pentru care este necesar consult de specialitate dermatologic, medicatia utilizata fiind administrata la recomandarea medicului.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986265/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dth.12077