5 mituri despre administrarea probioticelor vaginale

Probioticele in prezent sunt produse ‚la moda’ care se administreaza fie pentru probleme digestive, fie in timpul tratamentului cu antibiotice, fie pentru detoxifiere, alergii, scadere in greutate si asa mai departe

Dar ele nu sunt panaceu. In acest articol ne vom referi la cele mai importante aspecte legate de administrarea probioticelor* pentru probleme uroginecologice**.

In mod normal, in mediul vaginal exista un echilibru intre microorganisme bune, precum Lactobacilii*** si asa zise bacterii “rele”. Exista circumstante care pot afecta acest echilibru: administrarea de antibiotice sau alte medicamente, slabirea sistemului imunitar, igiena intima deficitara sau excesiva , modificari hormonale induse de contraceptive hormonale, dar si in timpul sarcinii sau menopauzei. Dezechilbrul duce la proliferarea bacteriilor rele si aparitia simptomelor neplacute: prurit (mancarime), dureri, arsuri sau secretie vaginala neplacuta.

Dar pot apare si alte consecinte cum ar fi infectii vaginale bacteriene sau micotice dar si infectii recurente ale tractului urinar sau riscul de nastere prematura la femeile insarcinate.

Astfel se impune refacerea echilibrului prin administrarea lactobacililor.

Dar si aceasta trebuie facuta respectand anumite criterii. In cele ce urmeaza ne referim la cele mai frecvente mituri legate de administrarea lactobacililor pentru disconfortul vagina;

Mitul 1: Lactobacilii vaginali sunt benefici la orice varsta .
Intrucat flora vaginala a femeii se constituie dupa pubertate, acesta este momentul de cand administrarea are efecte
Ulterior administarea Lactobacililor e utila indiferent de etapa vietii: adolescenta, femei adulte, perioada maternitate, menopauza si postmenopauza

Mitul 2: Nu conteaza tipul de lactobacil administrat .
Lactobacilii (Lb) , bacteriile producatoare de acid lactic, cuprind peste 260 de specii diverse. Toate produc acid lactic dar speciile si subspeciile pot avea actiuni diferite precum si loc de actiune preferat (digestiv, vaginal).

De exemplu cele mai frecvente specii de Lb. care se regasesc in flora vaginala a femeilor sanatoase au fost Lb.Crispatus, Gasseri, Rhamnosus si Jensenii
De aceea in afectiunile urogenitale trebuie administrati doar acei Lb. care exista in mod normal in flora vaginala feminina, care sunt capabili sa colonizeze zona, sa se multiplice si sa aiba efect inhibitor asupra bacteriilor rele

Mitul 3: Cu cat mai multe bacterii bune se administreaza cu atat mai bine
Ideal ar fi util de administrat o doza zilnica a la longue. Un aspect mai important de clarificat decat cantitatea este tipul de lactobacili. Acesta trebuie sa fie actioneze asupra problemei de sanatate si sa aiba tropism pe zona tinta.

Afirmatia “cu cat mai multe bacterii bune se administreaza cu atat mai bine” nu este corecta: Unele efecte se obtin la un numar redus de bacterii , altele la un numar mai mare. Cantitatea necesara a fi administrate depinde de tipul lactobacilului si de zona careia i se adreseaza.
De aceea trebuie administrati acei LB care au efect dovedit prin studii la doza recomandata pentru dezechilibrul vaginal.

Mitul 4: Numai administrarea locala a lactobacililor poate influenta flora vaginala?
Este dovedit prin studii ca administrarea orala a anumitor Lb conduce la colonizarea vaginala. Conditia ca Lb sa treaca din tractul digestiv la nivel vaginal tine de tipul lor si anume de capacitatea sa de rezistenta la mediul acid si saruri biliare, de mobilitate.

Mitul 5: Combinatiile de lactobacili sunt de preferat
Teoretic combinatiile sunt utile datorita insumarii efectelor specifice. Totusi nu trebuie neglijat potentialul efect competitiv .
De aceea tulpinile alese in combinatie trebuie sa fie noncompetitive iar actiunea asupra echilibrului florei vaginale trebuie validata in studii pe combinatie nu pe tulpini separate.

Astarte este un produs brevetat care contine o combinatie de lactobacili, specific selectionati, administrai oral pentru refacerea si mentinerea echilibrului florei vaginale si intestinale.
In 2019 Astarte a fost desemnat castigator al categoriei Produsul probiotic al anului de catre Nutra Ingredients Awards.

Care au fost motivele care au condus la acesta performanta?
1. Compozitia unica, specific selectionata
O echipa de medici ginecologi si microbiologi din Austria, in urma unui proces elaborat au evaluat 127 tipuri de lactobacili din care au selectat cele 4 tipuri de lactobacili cu influenta particulara asupra sanatatii florei vaginale ( L. crispatus LBV88 , L. rhamnosus LBV96,L.jensenii LBV116, L. gasseri LBV150.)

2.Testarea produsului in numeroase studii clinice
Combinatia de Lactobacili a fost confirmata cu efect benefic in numeroase studii clinice pe femei cu varste si afectiuni diferite : de ex echilibrul florei perturbat datorita menopauzei, infectiei din timpul sarcinii, tratamentului chimioterapeutic

3.Administrarea Orala - usoara si fara restrictii a produsului
Datorita selectionarii acelor lactobacili puternici care nu numai ca pot supravietui trecerii prin stomac si sucurilor digestive, dar pot, de asemenea, sa colonizeze si sa se multiplice in vagin, produsul Astarte a fost conceput sa fie administrat pe cale orala.

Beneficiile administrarii orale a produsului
• simpla, igienica, nu pateaza lenjeria,
• nu necesita repaus in pozitie culcata post administrare,
• poate fi administrat la orice varsta, in orice perioada, practic fara restrictii
• posibila si in timpul perioadei menstruale, sarcinii, alaptarii
• fara legatura cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptive folosit
• nu interfer cu administrarea locala vaginala a altor produse
*Probioticele sunt microorganisme care ofer efecte benefice in momentul in care sunt consumate prin alimentaie, avand un efect de imbunatatire a unor simptome digestive si de refacere a florei ** probleme uroginecologice- in acest articol ne referim la cele create de dezechilbrul florei vaginale = disbioza ***Lactobacili -bacterii producatoare de acid lactic
Astarte este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii adresati-va medicului sau farmacistului.
Mai multe informatii https://www.montavit.ro/ro/produse/suplimentealimentare/astarte